自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

男爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:25

我阿媽話估唔到咁贵當年我地住黄埔花園,,而且 ...

子爵府

toffeetong 發表於 17-7-17 23:42
你唔好嬲住,當年父母可能去左百貨公司電器部睇電腦,果d電腦標價都好貴的,所以令佢地卻步。佢地又唔識去 ...

97年 咁啱我媽媽買咗部電腦俾我 要2萬

公爵府

InkCartridge 發表於 17-7-18 08:33
可能你父母供樓供得好辛苦,又或者果排公司資金週轉不靈呢。

咪係,住黃埔就代表經濟一定好鬆動咩?供樓都要錢架。小四就話啫,中四其實可以多啲體諒,即使唔體諒都唔需要反應過大

公爵府

apgbs 發表於 17-7-18 07:32
回覆 20020116 的帖子

因為我地生活比第三世界幸福, 所以應該由得其他人對我地講過唔算數?如果樓主當年問 ...

唔同人對逆境會有唔同反應、唔同處理辦法,只可以分享,如果呢件事換轉係我,我唔會放喺心上(唔係唔記得,而係唔會比呢件事妨礙我人生嘅進程)

子爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:25

因為去旅行,佢地有份享受同炫耀呀!
電腦只是你一個人的事。

伯爵府

回覆樓主

我父母夠話考得好送天文望遠鏡比我
考第三請我去日本啦

都無

不過都無咩野啦 現在大個咪當講笑咁講

自己買比自己都一樣

樓主一定好著重人地點看自己

子爵府

回覆樓主

好少事姐,正如我媽年年都話將我利事錢儲起將來讀書用,結果啲利事錢無聲無色咁全部消失晒。

我唔會怪我阿媽,因為無佢我又點會有利事?!
啲父母不嬲都開空頭支票㗎啦,習慣晒。

大宅

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:22
阿爸阿媽你地應承咗我中四考試考到全班五名內就買部電腦俾我,但點解當我做到成績你地就無兌現承諾,係咪根 ...

樓主, 你就好啦,父母都未落訂你都發奮跑上20個位, 我加碼去比我仔佢都唔理我。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

以前世界
父母讀書未必多,會這樣做不奇

有一樣什麼年代都對

養大一小孩唔易,付出亦多

過去的,不能回頭。

原諒別人,亦是寬恕自己

樓主舒發是好事,但不要太介懷

別墅

妳好幸福唔洗先行一步咁誇張..... 我明白當年一個諾言同期待可能已經係你生活嘅全部,但都哩個年紀係時候明白人生就係有咁多遺憾,放低執著,希望妳開開心心啦。

侯爵府

回覆樓主:

我中學時,未有版權呢回事,每月5,15,25日要交班會費/影印費。

我每次問阿媽要,佢就要我問老豆要,我老豆每次都俾說話我聽,又俾/成日問我攞錢等等,我伸手拎,佢就掟5元在枱面或地下要我執,我次次都好唔開心,有時唔想拎,但欠交又會寫學號上黑板,好大壓力。

我讀書時,每日只得10元,包早午餐及坐車,車程都遠,有3個地鐵站咁遠,一程2.5元,來回就5元。剩返5元,就買一個大的麵包,早餐半個,中午半個。個陣瘦到餓到PE堂無力,社工以為我厭食要見家長。所以我根本無能力每月慳到15元來交班會費。

到出來工作,老豆常問我要錢,我第一份工只得5500,佢以為我搵幾萬,有一次我飲宴回來,老豆又嘈,我就係咁用粗口鬧佢,講返佢用錢掟我的事出來,我媽又喊,話唔知,同我SAY SORRY。坦白講我梗梗於懷,當我乞丐?

自此好憎人向我掟嘢,算不算大影響?
8-)

珍珠宮

開心吸收勳章

20020116 發表於 17-7-18 08:40
唔同人對逆境會有唔同反應、唔同處理辦法,只可以分享,如果呢件事換轉係我,我唔會放喺心上(唔係唔記得 ...
同路人。
通常,我會問自己:
1. E件事仲有冇彎轉?冇彎轉,即係自己的心態要轉
2. 可以嬲,但嬲對件事有冇幫助?冇幫助,即係要慳返啖氣,諗下下一步
3. 邊樣嘢重要? 樓主的case, 就係同父母的關係重要D,定係自己的面子重要D?

公爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-18 08:51
有些JM話我咁小事就諗先行一步,我想講對我來說絕對不是小事,係影響我一生的童年陰影,而且我只是有諗過, ...

既然你講到咁樣,我都唔係好敢同你溝通,唔好意思,打搞晒

大宅

mmmo 發表於 17-7-18 07:40
屋企重男輕女,以前媽媽留飯等我收工返去食,如果哥哥突然取消活動要返去食,咁我既飯就會冇左。事前冇人通 ...

我明白你果種不被尊重的惑覺,你唔再返去食嘅做法都正常嘅,但好奇怪,到大個嘅時候,個仔通常唔黐家,D女反而會照顧返老豆老母,好諷刺
del by bk

珍珠宮

開心吸收勳章

零丁 發表於 17-7-18 07:32
我仔又係,每次都話得啦,我下次會努力畀心機,一次又一次的下次會努力,將獎勵條件越降越低,禮物都係送 ...
我都係,買定D禮物等送俾我仔,等來等去都送唔出。唉,仔呀仔,你幾時先兌現承諾來攞禮物?

水晶宮

ilovegozilia 發表於 17-7-18 08:51
有些JM話我咁小事就諗先行一步,我想講對我來說絕對不是小事,係影響我一生的童年陰影,而且我只是有諗過, ...

我地細個時都經歷唔少你講既例子,但我地唔會有咁嚴重既想法想去死呢種念頭,父母既教法亦可以係一種教材,佢地既做法如令你有唔舒服既感覺,你可以同自己講,唔好對自己小朋友咁做。

我不嬲都同小朋友洗腦,冇嘢係解決唔到的,凡事多面睇,我地正面d,佢地唔多唔少都會感染到的。

男爵府

20020116 發表於 17-7-17 23:38
老實講,我唔會明白你親身感受,呢件事如果發生喺我身上我一樣覺得好少事,因為我經歷過比呢件惡劣10倍嘅 ...
認同, 樓主其實好幸福

大宅

20020116 發表於 17-7-18 08:24

我唔係話樓主父母冇做錯,我自己本身都好重視對仔女承諾, ...

所以樓主先需要開導,需要協助。
用同理心去聆聽係好重要的
del by bk

大宅

apgbs 發表於 17-7-18 07:55
回覆 LokYauYau 的帖子

等你試過努力過後, 發現原來係俾人開空頭支票,你就會明樓主心情

Yes, 即係老闆答應你如果做到某任務,答應你升職加薪,结果年尾同你講係講笑。

你會有什麼感覺?

benalg    發表於 17-7-19 15:06
benalg    發表於 17-7-19 15:06

首頁
45678...21

尾頁

跳至