懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

岩岩有左5wk, 因為上一胎10wk 冇心跳走左, 所以今胎有D 擔心, 想搵中醫安胎..

想請教各位, 其實中醫安胎係咪有必要呢? 定食中藥會對BB 唔好?
因為而家冇血冇啡, 只係好累同肚谷同扯, 係咪覺得唔妥先安胎? 定係點都去睇睇, 等EC 把個脈睇下點都定D??

謝謝

男爵府

Cannonak 發表於 17-7-19 13:46
岩岩有左5wk, 因為上一胎10wk 冇心跳走左, 所以今胎有D 擔心, 想搵中醫安胎..

想請教各位, 其實中醫安胎係 ...

唔妥先安啦 中醫安胎胎其實胎兒心跳無關架 果時我睇中醫佢同我講食中藥只係幫知b痴實 心跳發展中藥控制唔到架 你擔心就多休息 多訓 很安胎架

別墅

回覆 33154 的帖子

多謝你回覆!
我而家咩事都冇...就一於等遲下睇下點先..有需要先睇...

大宅

我好似你咁5week時都有睇中醫, 依家12week, 但我睇中醫最主係想因應自己體質了解下飲食有無咩禁忌. 咁睇完都有食咗幾日安胎中藥. 之後暫時就無再睇啦!
本身諗住如果害喜太嚴重就會再睇, 但touchwood有害喜, 但無想像情況咁壞, 所以一直無再去睇. 如果一直順順利利, 我應該等到8個月清胎毒先會再去睇, 請教中醫.

別墅

dolphinhay 發表於 17-7-20 14:08
我好似你咁5week時都有睇中醫, 依家12week, 但我睇中醫最主係想因應自己體質了解下飲食有無咩禁忌. 咁睇完 ...
多謝分享^^我上次小完後有睇中醫, 話我係熱底,又燥, 唔可以大補, 我都驚我安胎既話會太勁... 或者唔安胎都睇下, 因為我訓唔到, 好累... 睇下會唔幫到訓覺...但托福冇嘔 (可能未開始, 不過上次都冇)。。。

大宅

回覆 dolphinhay 的帖子

你好.我都找緊中醫安胎.請問你找邊個中醫.可以介紹下嗎.

大宅

htkmxs 發表於 17-7-24 10:15

你好.我都找緊中醫安胎.請問你找邊個中醫.可以介紹下嗎.

我係廣華中醫門診部到睇,打去時話自己想睇咩!佢會幫你安排果科嘅醫師。你可以揀睇顧問醫師,經驗老到d,都係收多20蚊診金。如果睇咗覺得夾,日後可指定睇返呢個醫師。覺得想試其他醫師,下次book時又可以同book果個職員講。
我唔敢睇街果d中醫,因為驚有假中藥個醫師都唔知。大牌果d余x生,東x紅果d又太貴,所以我揀返醫院嘅中藥部睇。

大宅

複式洋房

初頭我都沒特別睇中醫安胎, 但係5月初果陣突然有流啡, 急症室醫生話我似作小產的跡象. 同老公商量後決定搵番幫我調理身體果位中醫, 中醫話我個胎郁左少少, 佢先開始止血及安胎中藥比我. 飲左之後冇再見到啡, 而家定期有飲安胎及桑寄茶.....而家BB踏入7個月喇. 暫時都一路平稳長大....如果你覺得睇完安心就去睇囉

別墅

回覆 yanchan511 的帖子

我岩岩有搵到中醫, 朋友話anyway 都把個脈睇下BB 係咪仲係到 (因為我過2-3WK 先會去照)..買個安心咁...又睇下咩體質...
中醫話我燥同緊張, 但個BB 都仲係到, 佢把到脈...咁就叫我要放鬆休息, 因為太緊張太累會影響BB...仲會幫我補返腰腎...支持返我身體陀BB...

都OK 既...叫做安心D 咁....
醫師都講得岩..都冇咩野可以做...最重要係休息...
(但奈何我要返工, 好忙好忙 )

大宅

Cannonak 發表於 17-7-26 14:16
回覆 yanchan511 的帖子

我岩岩有搵到中醫, 朋友話anyway 都把個脈睇下BB 係咪仲係到 (因為我過2-3WK 先 ...

可否pm我中醫資料,我呢两日流啡,想去睇下

別墅

回覆 lintoann 的帖子

please check

複式洋房

回覆 Cannonak 的帖子

而家知道冇事就好喇..........忙還忙, 但都要爭取時間休息. 一齊加油喇!!

大宅

THANKS!!

複式洋房

dolphinhay 發表於 17-7-20 14:08
我好似你咁5week時都有睇中醫, 依家12week, 但我睇中醫最主係想因應自己體質了解下飲食有無咩禁忌. 咁睇完 ...

你妳,我都想搵中醫調理下身體,可唔可以介紹一下,thx !

複式洋房

如果唔安心或有d陀得唔太舒服都去睇下好d 。
中、西醫其實都是輔助,最緊要媽媽訓多d 唔好太緊張。千祈唔好拿重野,唔好行甘多樓梯。尤其你如果之前有前科,今胎更加要小心安胎啊,醫生話如果流產兩次,子宮就會認住左一有就要排走甘,下胎就更難了。

個人經驗西藥是無乜用,就算打晒安胎針、塞埋藥都幫唔幾到,西醫是係可以照下BB生長情況正唔正常、有無心跳....但中醫會因應每個媽媽不同體質去開藥,帶住你同BB安穩過渡頭幾個月最危險期。我個時初期有嚴重失眠同便秘,又吐到癲左,所以惡性循環,訓得好差,陀得好唔穩,仲有出血情況。睇中醫後有幫助到。

同埋每個媽媽體質唔同,可能你會覺得我講得好誇張,但體質比較差或子宮先天不足既媽媽真是行一步路都要好小心....

有需要中醫資料可以pm我。
加油啊!

別墅

zwanger 發表於 17-7-31 12:41
如果唔安心或有d陀得唔太舒服都去睇下好d 。
中、西醫其實都是輔助,最緊要媽媽訓多d 唔好太緊張。千祈唔 ...
好同意你話 "但體質比較差或子宮先天不足既媽媽真是行一步路都要好小心...." ..我而家都keep 住睇中醫, 仲好刻意早睡早起...希望今胎順利啦~~ 我都幾緊張...因為仲未照..

首頁

尾頁

跳至