在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

99負責幫手湊 但佢好似唔識整糊仔俾佢學食野咁
我返shift 好難幫bb fixed死一個時間食粥仔果d
而家仲係餐餐飲奶
有時返夜 早上先得閒煲到粥俾佢食 整得來又要夠鐘出門口 因住得遠要提早1小時45分鐘出門

好驚bb到咁大仲係餐餐奶 好大壓力

男爵府

回覆樓主:

8個月一定要加固啦
淨飲奶唔夠所需同口腔發展唔好
8個月唔好食糊,要食粥
用電飯煲煮粥都好方便簡單
你可以整定1盒盒餸 叫99煮
媽媽唔懶得嫁

大宅

6個月已經要加固,
因為單單靠奶既營養係唔夠,
如果99唔識, 會唔會請工人?
或者再早少少起身, 晏少少瞓來預備糊仔比BB吧!
加油!

大宅

6個月已經要加固,
或者再早少少起身, 晏少少瞓來預備糊仔比BB吧!
加油!

大宅

想生BB熱投

試下冰米同食材(我買左一個個細的專裝baby food的container,有蓋的冰粒格都得)
米之前(weekend)浸定20-30mins,之後放落container加少少水,放係冰格

到要煮的時候攞一舊米冰出黎,我用個細的瓷煲仔,一粒米冰,加水,煮大慨15-20min就有粥食

慢慢開始時可以烚幾條菜,cut到好碎,差唔多煮好粥就加落去
weekend有時間蒸下紅蘿蔔個d,煮好blend好,整冰粒,煮粥時加

99應該handle到?

別墅

kitty0204 發表於 17-7-20 16:23
6個月已經要加固,

唔請工人 無地方住

別墅

sunshine_paris 發表於 17-7-20 17:14
試下冰米同食材(我買左一個個細的專裝baby food的container,有蓋的冰粒格都得)
米之前(weekend)浸定20-30 ...

我買左個粥煲 買左冰格
是否煲好粥 就雪晒做冰
第二日 一格格拎出來?

男爵府

我用個細飯煲,佢煲粥功能要2個鐘,我工人都係煲到咁上下至落其他材料,我另外有買philips蒸煮攪拌機,將紅蘿白/南瓜/番薯之類蒸完再打爛,跟手放冰格做冰粒,可以中途放埋入去粥度

大宅

想生BB熱投

iawan 發表於 17-7-20 19:19
我買左個粥煲 買左冰格
是否煲好粥 就雪晒做冰
第二日 一格格拎出來?
唔係呀冰米係生,未煮的,但你準備個陣係洗左米,用水浸20-30分鐘,之後就冰左佢
到你99要煮啦,先攞出黎用

我唔知你個粥煲係點樣呀
我個個「啞」煲仔黎,百零蚊有個架啦
加冰米加水,煮15-20分鐘就有粥仔食得架啦

另外
菜葉類(菜芯個d)就叫99烚下,cut到碎哂加落粥,我諗即日整都可以

反而你之後想加紅蘿蔔呀,南瓜個d呢,就可以weekend蒸左blend好做冰粒

大宅

回覆樓主

試下做食物冰粒,我b一歲前係婆婆照顧,婆婆懶,又可能怕我要求高,所以冇煮過固體畀我bb

由6-12個月,都係我每星期weekend 整定食物冰粒,每朝好似執藥咁執啲冰粒落食物盒,加冰種放保溫袋再揹bb搭個幾鐘頭車去婆婆度

當時我參考啲台灣媽媽嘅blog, weekend整定食物冰粒,大約有以下呢啲食物,根據月齡去打蓉/碎粒:

白粥(如果weekend 有煲湯就用湯底煮粥)
紅蘿蔔
節瓜
雞肉
翠玉瓜
薯仔
甜薯
菠菜
洋蔥
紅菜頭

大宅

jn2013 發表於 17-7-20 23:25
試下做食物冰粒,我b一歲前係婆婆照顧,婆婆懶,又可能怕我要求高,所以冇煮過固體畀我bb

由6-12個月,都 ...

唔記得講埋,月齡細嗰時,用一個高身嘅儲奶杯就可以放得落啲食物冰,咁婆婆只用暖奶器最高溫去加熱,呢個時候最方便

大少少食量多左,就要蒸。我係用玻璃食物盒拎啲冰粒去婆婆度嘅,咁佢就會成個玻璃盒放去鑊度蒸,婆婆同我講好方便,唔駛佢煮

不過要睇你接唔接受呢個方式。香港我見唔多媽媽會咁預備固體食物畀BB, 係台灣比較多

我都明白新鮮煮係好,但係我係雙職家庭,冇工人,婆婆同我屋企相距個幾鐘車程,我冇可能每朝煮好先出門口

而且婆婆已經幫我照顧BB, 我都唔想佢太粗勞於煮BB食物嗰度

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jn2013 發表於 17-7-20 23:25

由6-12個月,都 ...

唔好意思,請問可以詳細啲講下點整冰粒嗎?

別墅

回覆樓主:

我整定幾款粥同食物冰粒放晒冰格畀99,佢鍾意點配就點配(emoji)
固定粥+2-3款食物,一次蒸熱好方便。

大宅

你買個細飯煲仔係FOR 煲粥俾99.

其實放鮮肉/ 魚已經有味..(有時放下不同的瓜菜, 蓮子, 唯山...都得)

肉菜粒係把食材用攪伴機打碎, 入落冰座 放冰格..煮粥時拎一粒放入去就得..

冰粒可分肉粒, 菜粒, 瓜粒..

不過要睇你99 會唔會同你煲.

唔得的就你返工前整定, 99噤制煮...

別墅

kittyau1228 發表於 17-7-21 17:12
你買個細飯煲仔係FOR 煲粥俾99.

其實放鮮肉/ 魚已經有味..(有時放下不同的瓜菜, 蓮子, 唯山...都得)

想問係咪粥就每日煲
蓉就weekend整定做冰粒咁?
如我個煲粥一次可以煲兩餐
第二餐可唔可以擺雪櫃第二日先蒸熱?會唔會唔好?

男爵府

如果當日新鮮煮大家係咪都係一日煮一次之後果日兩餐都係食果煲粥仔

大宅

最初只會係食1餐..

大D 就1 日煮1 次...但分2餐...

但第一次係 拎食左食的量..就唔會再拎...以減小細菌同出水...

第2餐會滾返

大宅

iawan 發表於 17-7-23 13:37
想問係咪粥就每日煲
蓉就weekend整定做冰粒咁?
如我個煲粥一次可以煲兩餐
冰粒一次過整放幾日..但要好睇你個雪櫃本身乾唔乾淨..

其實可以買細的獨立盒仔有蓋..一餐一盒咁..再入密實袋..

感覺會亁淨D

男爵府

買個大嘅電子燉盅,唔駛睇火,又可長期保溫

別墅

kittyau1228 發表於 17-7-24 12:48
冰粒一次過整放幾日..但要好睇你個雪櫃本身乾唔乾淨..

其實可以買細的獨立盒仔有蓋..一餐一盒咁..再入密實 ...

係咪日本城既盒仔都ok?

首頁

尾頁

跳至