懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

冇打算請工人,因為會做ftm,我媽媽和99住得遠,一定唔會每日來,而且年幾大都唔想佢地頻撲。但C6覺得我可以自己攪掂,阿媽99間唔中來幫手就得喎,其實佢好唔明產後我個狀態會點,陪月又幫到啲咩,因為我地係第一胎,所以唔清楚,我淨係覺得如果有陪月我會輕鬆好多(我連煮野都唔掂)。

我打算過左3個月再好好同佢傾下,大家可以幫幫我列舉啲請陪月的原因說服佢嗎?

謝謝各位

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

回覆樓主:

反而我老公覺得好須要。
因為無老人家幫手。唔識,陪月有經驗可以教我地。

我請3個月陪月。
一個24小時,一個8小時。

禁止訪問

回覆樓主

別墅

回覆樓主

過來人 我有媽媽同奶奶幫手 加老公及家姐 個個都好忙好累 有錢真係要請

大宅

回覆樓主

佢唔明都好正常,我嗰個都唔明。但我同佢講,我要健健康康養好身體,先幫你生多件㗎大佬。

大宅

leungmui08 發表於 17-7-21 11:03
冇打算請工人,因為會做ftm,我媽媽和99住得遠,一定唔會每日來,而且年幾大都唔想佢地頻撲。但C6覺得我可 ...

或者你話, 依d錢唔係年年洗, 又係開心錢, 有個人燉下野煮埋飯, 煲埋水比你沖涼, 我見我陪月姨姨係我屋企未停過手, 我諗你老公睇小咗湊bb幾多野做!
換片, 飲奶, 換片飲奶, 沖涼, 你餵人奶又要泵奶! 我自問有陪月我都好忙! 如果冇我諗我過超攰....
至小夜晚, 陪月姨姨睇bb, 我有覺好瞓先

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我老公都覺得冇需要,有奶奶來幫忙就得囉,但我覺得女人坐月補身真的好重要,坐得唔好以後身體一定攪到差哂,咁就一世

另外照顧BB也好緊要,第一胎咩都唔識有人指點下也好,也安心點。產後如果見到BB不斷喊,又冇人幫手,仲要擔心嚟樣個樣真的好易變抑鬱。後來仲知道我姑仔又同時有左,肯定奶奶更加會少時間來幫到手,更加需要陪月啦⋯⋯

所以我同C6講,請陪月我自己決定畀$享受一下休息一下,都係一世人一次啫,佢就冇再發lo so 了

複式洋房

leungmui08 發表於 17-7-21 11:03
冇打算請工人,因為會做ftm,我媽媽和99住得遠,一定唔會每日來,而且年幾大都唔想佢地頻撲。但C6覺得我可 ...

我第一胎老公都有點反對我請陪月因為屋企有工人姐姐幫手會覺得好晒錢,最後我堅持請陪月!
我開刀好多野都唔可以自己落手落腳怕整親傷口!始終陪月點都會好過姐姐!有陪月日日燉野煲湯我有足夠既時間休息!最慶幸係本身我有嚴重既哮喘坐完月後仲斷咗尾!人地話坐月係好緊要身體好與壞都靠坐月好唔好!
我11月第二胎會出世今次請陪月老公都無半點反對

大宅

回覆樓主

你試吓而家每晚每2個鐘叫佢起身,等佢實習第時無陪月係點!

男爵府

回覆樓主:

其實唔需要請陪月,好多媽媽煮餸都唔掂都一樣自己坐月同湊b. 湊b比坐月更覆習,如果唔諗住生完請工人,自己坐月同湊b係最好學習機會。。。。正所謂馬死落地行

珍珠宮

回覆樓主:

同你先生講啦,bb咁細而且你地仲要新手,長輩幫唔到真係要請陪月,而且又唔係個個月請,最主要比產婦調養返好個身體先可以自己湊bb咖嘛,你問佢啦如果佢病左工都返唔到啦,如果係你病左,冇得唔湊bb咖喎,點頂呀,唔通叫佢請假返黎幫你手?條數咪又係返到

大宅

多謝各位指點 ,我真係擔心自己攪唔掂,會找機會同佢好好傾下。

公爵府

回覆樓主:

我老公好支持我請,佢出錢,仲叫我唔好貪平,一定要請個做得好
請陪月最重要唔係幫你湊bb,你唔會生左咩都唔理,餵奶你都要親自餵,但陪月朝早買餸之後煮飯煲湯煲薑水,下午幫bb沖涼,bb又可能一日幾次嘔奶爆片換幾套衫,仲要洗衫洗奶樽泵奶器,如果塞奶又要幫你按摩,掃風都有排學,如果你新手又會教你湊bb技巧(例如男bb換片要放張紙巾係jj上,預防舉起佢雙腳時痾尿上面,女bb抹pat pat一定要由前抹到後),點會冇用,你老公係咪識哂又肯幫你做哂呢d野先

大宅

hughnmama 發表於 17-7-21 11:57
佢唔明都好正常,我嗰個都唔明。但我同佢講,我要健健康康養好身體,先幫你生多件㗎大佬。
...

咁講又唔岩啦,咁你生下一件咪無得請

子爵府

單單第一點,佢覺得你搞得掂,已經好離奇。你問返佢,你0經驗,點解佢會覺得你搞得掂?

初生階段好多特殊情況要注意,如果媽媽唔夠訓,忽略晒,好危險。

定係佢願意30個夜晚唔訓,俾你訓夠,日頭就可由你去搞掂。

請陪月係俾機會產婦補眠

子爵府

coffee2012 發表於 17-7-21 13:26
其實唔需要請陪月,好多媽媽煮餸都唔掂都一樣自己坐月同湊b. 湊b比坐月更覆習,如果唔諗住生完請工人,自己坐 ...
馬死當然可以落地行,捱殘個產婦,到收經果陣多病痛,就後悔當日冇好好休息

複式洋房

回覆樓主

方間有d陪月公司既產前講座,兩公婆可以去聽下,了解一下坐月既野。

加油呀,有時男人都好固執的,慢慢來,唔好動氣

大宅

凍奶茶少奶 發表於 17-7-21 14:09
單單第一點,佢覺得你搞得掂,已經好離奇。你問返佢,你0經驗,點解佢會覺得你搞得掂?

初生階段好多特殊情 ...
因為佢話佢阿媽生左幾件,都係自己攪掂,舊時啲人都冇陪月架啦比佢吹漲

複式洋房

janede1314 發表於 17-7-21 12:57
我老公都覺得冇需要,有奶奶來幫忙就得囉,但我覺得女人坐月補身真的好重要,坐得唔好以後身體一定攪到差哂 ...

自己俾$係最後絕招

首頁

尾頁

跳至