跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

我已經在4月申請左,請問各位係咪真係最少要等一年才grant到呢?

別墅

wingzero 發表於 17-7-23 21:51
我已經在4月申請左,請問各位係咪真係最少要等一年才grant到呢?

我地哩兩日凖備去交from

別墅

回覆樓主

apply之前一直無搵過你補資料之類?

男爵府

熱血勳章

Mis_ca 發表於 17-7-24 09:54
apply之前一直無搵過你補資料之類?

我係online交表既,啲文件都上載得七七八八,但呢3個月完全冇消息,又冇case officer聯絡我補文件,所以想知道其他jm有冇消息囉!

別墅

wingzero 發表於 17-7-24 13:04
我係online交表既,啲文件都上載得七七八八,但呢3個月完全冇消息,又冇case officer聯絡我補文件,所以想 ...

咁耐都無聲氣呀

男爵府

熱血勳章

Mis_ca 發表於 17-7-24 13:05
咁耐都無聲氣呀

我見official website係寫住11至15個月,但有外國d論壇又好多人4到8個月就grant,香港又唔係risky country,應該快d卦!

別墅

wingzero 發表於 17-7-24 13:13
我見official website係寫住11至15個月,但有外國d論壇又好多人4到8個月就grant,香港又唔係risky country ...

咁快!

男爵府

熱血勳章

Mis_ca 發表於 17-7-24 13:14
咁快!

我上呢個網站睇,啱啱有個上年12月申請,今年7月就grant左,亦都見過有人2個月就grant左!

http://www.australianvisaforum.com/topic/8203-partner-visas-for-2016-applications/page-113#entry43359

別墅

wingzero 發表於 17-7-24 13:24
我上呢個網站睇,啱啱有個上年12月申請,今年7月就grant左,亦都見過有人2個月就grant左!

http://www.au ...

2個月!勁快囉等你消息!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主

好開心呀!啱啱收到通知做良民証!真係望穿秋水咁滯,想請問電郵上面寄件者就係CO嗎?因為我見佢title 冇寫明係case officer, 我係咪仲要等正式既case officer叫我補文件架?

別墅

wingzero 發表於 17-9-4 18:27
好開心呀!啱啱收到通知做良民証!真係望穿秋水咁滯,想請問電郵上面寄件者就係CO嗎?因為我見佢ti ...

恭喜曬呀!鄧你開心

男爵府

熱血勳章

Mis_ca 發表於 17-9-5 23:36
恭喜曬呀!鄧你開心

我都估唔到咁快有update,唔知係咪因為做公民難左,少左人申請呢,你都會好快收到消息架啦!

別墅

wingzero 發表於 17-9-5 23:55
我都估唔到咁快有update,唔知係咪因為做公民難左,少左人申請呢,你都會好快收到消息架啦!
...

我先1個月多啲咋,不過我就親身去交表嘅

複式洋房

hello 我係上年10月頭係網上申請ga 我本身打算申請onshore 既 但係一打電話去問澳洲既officer已經話onshore起碼18個月 叫我返香港申請仲快 我係10月頭交齊野之後一直都無聲氣到二月中就收到要驗身同拿無犯罪紀錄 然後我三月頭就grant左啦 所以總共5個月就搞掂 黎到之後識左係呢度申請onshore既香港女仔佢等左13個月先由bridging 轉TR 希望幫到大家啦

男爵府

熱血勳章

Hidie 發表於 17-9-13 12:54
hello 我係上年10月頭係網上申請ga 我本身打算申請onshore 既 但係一打電話去問澳洲既officer已經話onshore ...

請問你的sponsor要填resident history嗎?這個表只是寄回給CO還是要上載到immi?我發電郵給CO等了兩天也沒回應

複式洋房

wingzero 發表於 17-9-13 15:31
請問你的sponsor要填resident history嗎?這個表只是寄回給CO還是要上載到immi?我發電郵給CO等了兩天也沒 ...

咁我又唔太記得呢一項 如果你send email無回覆 可以直接打電話去香港office問啊 澳洲領事館移民部

別墅

Hidie 發表於 17-9-13 12:54
hello 我係上年10月頭係網上申請ga 我本身打算申請onshore 既 但係一打電話去問澳洲既officer已經話onshore ...

5個月就搞掂?好快啊

複式洋房

Hidie 發表於 17-9-13 15:47
咁我又唔太記得呢一項 如果你send email無回覆 可以直接打電話去香港office問啊 澳洲領事館移民部
...

我成個過程無需要補交任何文件所以都唔太清楚 同埋sponsor嗰d資料係老公負責所以我都唔知

男爵府

熱血勳章

Hidie 發表於 17-9-28 15:10
我成個過程無需要補交任何文件所以都唔太清楚 同埋sponsor嗰d資料係老公負責所以我都唔知
...

最後我填完個表電郵番俾佢,佢冇異議我當完成了,之後我個CO又叫我補了幾張近期的合照及地近期地址証明,啱啱攪掂埋,而家最麻煩係張afp cert,兩個禮拜前已經話寄出左,而家都未收到,都唔可以點查詢!

複式洋房

wingzero 發表於 17-9-29 09:36
最後我填完個表電郵番俾佢,佢冇異議我當完成了,之後我個CO又叫我補了幾張近期的合照及地近期地址証明, ...

你唔係網上申請?因為嗰時officer聯絡我都係through email,你之前相交唔夠?佢要你補近期相定係舊d既相?如果補資料就快啦!代表已經assign左officer俾你 佢應該收齊野就會叫你去驗身同拿無犯罪紀錄!應該好快批到俾你啦

首頁

尾頁

跳至