婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身ftm,但因同住關係真係頂唔順日日對住,本身已經唔岩嘈過交,加上近排關係唔好,所以黎緊返pt.減少接觸機會,但點同99溝通?大囡9月返n班,細囝就1歲兩個月。
我正係諗到寫低平日食野訓教既時間表,同佢講交低平日做法係點樣,我又覺得佢唔會聽我講。另外,放工返黎,會唔會問99今日同佢地去左邊之類問題?
Thanks(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

你肯定佢願意湊?本身自由自在,無啦啦要佢湊兩個咁困身真係未必肯…你要俾多幾多家用先夠

別墅

家文 發表於 17-7-26 12:21
你肯定佢願意湊?本身自由自在,無啦啦要佢湊兩個咁困身真係未必肯…你要俾多幾多家用先夠
...

99本身都會幫下手,我有提出過比婆婆湊一個,不過佢唔肯。如果遲啲99湊,小朋友有咩問題又唔可以出聲話。諗起都頭痛

大宅

回覆樓主:

我係係99湊,但唔同住,我就唔會問99去過邊,食過咩,始終99唔係工人,你咁問,等同問工人你今日有無跟佢schedule做一樣,
你試想像吓,如果你老細交低工作俾你,已話咗俾你知點做,但每日臨放工都走嚟問你,你今日做過咩,你都唔鍾意啦
其實你咁信唔過99,覺得佢唔會對個孫好,何必仲俾佢湊,仲要之前係你湊開,只為咗唔想對住99,就將自己小朋友交俾你唔相信嘅人手上,但又怕99湊得唔好

Miulo    發表於 17-7-26 18:08

大宅

回覆樓主:

依個情況,我只會寫低落本薄仔,再同佢交代一聲你平時點做,佢跟唔跟,你控制唔到,但就唔好妄想佢會百分百跟足,亦要有唔會跟你本薄仔做嘅打算,你要避佢而交俾99湊,你就要預咗佢會將你嘅schedule 打亂,只要唔係太過分會危害到小朋友,你都好難出聲話佢,佢一句:你咁本事,你自己唔湊,你已無聲出,因為係你為咗少見99先出去做嘢,而唔係屋企環境要求

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我之前有一排係奶奶幫我湊大女,當時就黎1歲。我都有同佢講食飯時間,我話飲奶就3個鍾就下一餐食粥,食粥就4-5個鍾左右再飲奶。
但係有次我去佢屋企,先知道佢隔7個鍾先餵我個女一次。。。但係我又無出聲,因為係佢湊佢話事。。
佢仲要成日同我講阿女食粥食得好快,5分鐘吾使食曬成碗粥,其實我心諗,梗係快拉,你隔甘耐先比一餐佢食,佢實餓到傻拉。。。

不過隔左1個月左右我就自己湊反了

珍珠宮

樓主, 你咁樣, 亞媽, 工人, 湊仔ee 都未必跟到, 何況系99, 交得比人湊就唔好理個schedule, 總之無乜事就算數, 你不如自己湊番, 唔應該因為唔想成日對住佢, 困獸鬥而將個小朋友交比人湊
最終解決方法, 就系搬走

別墅

回覆樓主

多謝答位媽媽意見,因為黎緊大囡就返全日n班,開頭9-10月就係返上就,放12點左右,細囝安排11:00食飯,如果我返pt,1:00-6:00,咁樣安排會唔會好啲!因為c6都認為我出去返工會好啲,一來唔洗對成日,二來可以幫補下家庭。

別墅

回覆樓主

搬走需要一段時間,所以我打算咁樣大家唔會面左左,嘈小啲交。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

為左少磨擦,自己出去返工但交低小朋友俾99湊,小心有反效果。如果你睇得開、唔執著,或者99既湊仔方法同你差不多,咁都好d。相反,可能會令你地嘈交既機會仲多左。

小朋友每日既schedule,間唔中問下冇問題,當閒話家常,但如果日日問,要睇你99介唔介意。

大宅

ltck16 發表於 17-7-26 12:14
本身ftm,但因同住關係真係頂唔順日日對住,本身已經唔岩嘈過交,加上近排關係唔好,所以黎緊返pt.減少接觸 ...

我不管99如何湊,因為佢根本只會跟自己果套。交得B低,惟有信佢一切的出發點是為個孫好。

我有記錄冊,畀佢記低食粥/奶的時間及分量、大小二便、瞓覺等,晚間我自己湊時亦會記錄。平時不需要問,看記錄冊就大概了解情況。有特別發生咩事,佢自己會講。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

Ftm 仲點做兼職?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

回覆樓主:

其實你同奶奶多磨擦既原因係咩?生活習慣?管教小朋友?如果係後者,你搵佢幫手湊,咪只會增加衝突既機會!

別墅

minna00 發表於 17-7-26 16:21
為左少磨擦,自己出去返工但交低小朋友俾99湊,小心有反效果。如果你睇得開、唔執著,或者99既湊仔方法同你 ...

明白

別墅

雞蛋公主59 發表於 17-7-26 18:09
其實你同奶奶多磨擦既原因係咩?生活習慣?管教小朋友?如果係後者,你搵佢幫手湊,咪只會增加衝突既機會!
...

其實兩樣都有,如果繼續日日對住,人到顛。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ltck16 發表於 17-7-26 14:03
多謝答位媽媽意見,因為黎緊大囡就返全日n班,開頭9-10月就係返上就,放12點左右,細囝安排11:00食飯,如果 ...
你本身係ftm, 即係平時99無幫開你湊?
如果99本身無幫開手既, 你突然間要交俾佢湊, 你確定佢肯湊and湊得掂架喇? 有無同99傾過咁安排是否ok架?
同埋你諗住俾幾錢99湊? 雖然你pt返幾個鐘, 但長者湊孫都辛苦架喎
而且就算你俾左錢99, 99都係長輩, 唔係你既工人, 你真係唔好諗住好似管工人咁管99點湊囉, 否則仲多交嘈都似
學jm話齋, 你俾得人湊, 小朋友無穿無爛就算架喇, 要99跟足你schedule咁高要求既, 工人都未必做到啦, 何況係一個老人家

大宅

回覆樓主:

真心覺得不如自己捱多年,2個都返晒n班先去返工

交比99湊根本就係搵交黎嘈
除非你可以隻眼開隻眼閉
錢都要諗諗,比99湊又要加錢,咁你返part time d錢都無乜剩,我覺得唔化算

一唔係大女返佐學就帶個仔出去,唔好對住咁多

公爵府

回覆樓主:

你寫低時間表也無用的,99是不會尊守的,因99自認為湊大左幾件仔女肯定是比心抱有經驗的,到時盞你們多矛盾。

侯爵府

2024年龍年勳章

最好搵人湊,99湊,十個有九個半罵交~

大宅

回覆樓主:

本身你哋已經唔啱,你就算俾時間表佢都唔會聽。你可唔可以不過問99點揍?
坦白講有時自己媽咪揍都可能起衝突何況99,除非你好忍得

首頁

尾頁

跳至