懷孕前後

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

(新手媽媽,第一胎,今日13週3)一直大安旨意,自己身體一d都冇咩大唔舒服,又無點介口,以為BB好穩定、無咩事。。。
上星期政府醫院抽血驗唐氏,話無事就唔會通知,點知岩岩c6反緊工打比我,話醫院打黎,話bb頸皮有d厚,叫我打反電話去醫院,(其實一聽到話bb頸皮厚,我真係一片空白,因為我唔知頸皮厚會有咩後果,我淨係諗到唔方好野,我就好驚),之後打反去醫院,我都仲呆緊,約我6星期後驗結構,我都唔識問野、唔知點解。。。。。。
之後上網先睇反,原來有好多呢d情況都係話要放棄bb,真係好驚、好徬徨。。

咁其實我喺呢段期間,咁我可以做d乜??驗T21?抽絨毛、胎水?

我之前咩都無上網check過、研究過,依家突如其來咁驚,好亂、好擔心。。。

19-9-2017 Updated
照結構,劉醫生發現左幾個小問題好擔心。。。
之後,再去威爾斯中大揾羅醫生,照多一次結構(羅醫生真係好細心、好有心機),都照到同樣問題。。。無左靜脈導管+心臟附近血管既問題+頸皮依然踩界
明天決定抽羊水、晶片Good Luck

26-9-2017
羅醫生打黎話Noonan test中左,星期五去遺傳科再詳細傾下

別墅

回覆樓主

T21 or nifty la

大宅

shirmenkwan 發表於 17-7-28 12:40
(新手媽媽,第一胎,今日13週3)一直大安旨意,自己身體一d都冇咩大唔舒服,又無點介口,以為BB好穩定、無 ...

唔好驚,政府oscar可信性好低。
現在快點book 私家做t21, 快的話三日就可知result
come what may, heaven won't fall

別墅

imacphone 發表於 17-7-28 12:44
T21 or nifty la

有無醫生介紹?

別墅

kakaoo 發表於 17-7-28 12:52
唔好驚,政府oscar可信性好低。
現在快點book 私家做t21, 快的話三日就可知result
...

有無醫生介紹?

別墅

回覆樓主

T21 同 Nifty 有咩唔同?

複式洋房

回覆樓主

我就係為免有呢個情況發生,諗住淨係做nifty算,唔去醫院唐氏,唔想驚餐飽

大宅

shirmenkwan 發表於 17-7-28 13:14
T21 同 Nifty 有咩唔同?

其實係同一樣,只是唔同化驗所做,T21係中大既,nifty係私人既,價錢就nifty平,$2800-$4xxx,T21定價$6800

大宅

回覆 shirmenkwan 的帖子

你唔好擔心住先
0係度 search nitfy or T21, 有 JM 提過醫生名架

我0係仁安做 nifty 三千幾, 成十日先有報告.

T21 貴D, 好似6-8千都有. 三日有報告.

兩樣都係抽血 check 你血裏面 BB DNA, cover 0既野差唔多, 包左唐氏同一 d 遺傳病, 由同一班醫生開發. lab 唔同.

別墅

karenwai1223 發表於 17-7-28 13:14
我就係為免有呢個情況發生,諗住淨係做nifty算,唔去醫院唐氏,唔想驚餐飽
...

政府醫院d姑娘都有提過,但係我諗住如果政府驗到無事,就唔洗出去驗。。。。。。
希望政府驗得唔准啦

別墅

Joscky 發表於 17-7-28 13:18
其實係同一樣,只是唔同化驗所做,T21係中大既,nifty係私人既,價錢就nifty平,$2800-$4xxx,T21定價$680 ...

咁如果nifty都99%準,驗nifty都得啦?

複式洋房

shirmenkwan 發表於 17-7-28 13:29
政府醫院d姑娘都有提過,但係我諗住如果政府驗到無事,就唔洗出去驗。。。。。。
希望政府驗得唔准啦:fort ...

好多人都話唔準
所以洗少少錢出去驗買個安心
如果平既話nifty可以去龔羽一度$2800

複式洋房

回覆樓主

T21/ Niffy/ panorama test

我之前做panorama test,抽4支血send去美國lab化驗5日有結果。
T21係中大做,nifty send返去大陸lab,好似係咁。
尖沙咀婦健幾好呀你打去問下價錢同有咩分別佢地會答你。

希望幫到你

別墅

fishshum 發表於 17-7-28 13:23

你唔好擔心住先

見到一個介紹劉xx醫生咋??係咪呢個?(emoji)(emoji)
另外c6同事介紹左個陳xx醫生,又係中環,又係男醫生

別墅

somewhere12 發表於 17-7-28 13:31
T21/ Niffy/ panorama test

我之前做panorama test,抽4支血send去美國lab化驗5日有結果。

panorama test?唔知係乜
下。。。Nifty係大陸驗???得唔得嫁?
岩岩c6話個陳xx醫生,都係婦健既卡片,我見到卡片寫"產前診斷中心",原來都有得睇醫生?

大宅

搵到兩個 post
拿拿聲打去問下

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20045126TST婦健 , NIFTY $3800 (7-10日有報告) , T21 $6500 (3-5日有報告).包照超聲波~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19638353&extra=&page=2
WINGWINGCHOY 發表於 17-4-28 00:04
唔好意思,想問下知唔知威院t21幾多錢呀?

6800(包醫生費)
我沈日去左,覺得醫生好好,問乜都解釋得好詳細
仲有照得又仔細,部機好清,照都差唔多照左15分鐘,推介

大宅

Nifty 2015 開始0係香港 lab 驗

大宅

所以我淨係做T21,無去政府做oscar,費事嚇餐死

子爵府

回覆樓主

祝福

複式洋房