婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令佢改變,c6傷心因爲我有時言語上都令佢覺得我當這裡是一間酒店,我完全無當呢度係我自己家,事實呢間屋確係無我份,我老公唔開心,佢夾係中暗,因我們相方都搵佢傳聲,我地無直接傳遞大家的訊息,有時候就係甘,講者無心,聽者有意,我無心一句,99放係心,我都無辦法:( 我成日諗究竟問題出左係邊,我無歸屬感因爲好多事我都無得發聲,我有意見亦只在心想,99亦對我客客氣氣甘,佢為左呢個家都付出好多,但現實就是相見好,同住難,我知自己已比好多人幸運,昨晚同老公傾完,大家都好唔開心,呢d裂痕可以點修補,我唔想大家越走越遠。:(

伯爵府

其實同住難真係應該一早就知架啦,
點解仲要去試然後發現真係唔work兼傷埋夫妻感情先得?
做女人想要活得開心想要有自己嘅一個家唔係非份之想嚟架喎,
問題係睇自己有幾堅持.
呢d死結到結咗婚出咗問題至嚟解,難上加難啦.
e+就算你肯死忍,三方心中都條刺.
再講,你可以忍到你99仙遊嗎?
唯一可以做就係搬囉.

象牙宮

原本 2003 叫有資格買物業, 可惜樓買不成。 忍到99仙遊 成為事实。
人生好多事, 不由自己而定。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主

不如同C6:相量下搬出去,結咗婚就一家一主,可能見少D,磨擦少咗,可能相處得更好,唔一定系早見口晩見面先至系一家人!

男爵府

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...

你老公有無當外母好似自己阿媽咁先

珍珠宮

回覆樓主:

你老公都傻既
係佢諗多咗
幾千萬年黎都無乜婆媳同住相處得好架啦
佢自己拎黎唔開心
關你乜事

別墅

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...

我同你一摸一樣!係比你更差先啱!
因為我有bb係屋企⋯⋯摩察同不滿更加多!
你如果無小朋友,盡快搬啦⋯⋯

珍珠宮

做乜婚後要同6299住都仲結婚?

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

唯一辦法只有搬出去

子爵府

回覆樓主:

唔使補
當初你哋結婚都預同6299住,人地屋企唔明你點解要有話事權,99無直接衝突已經要偷笑
搬咗你就係頭家女主人,要話事就要搬

大宅

回覆樓主:

你老公不會明白婆媳關係影響有幾大。我過來人,已搬走成年,未能釋懷到佢對我傷害,我冇打算再見佢。
你老公逃避責任,佢應該要明白你系到住唔開心,而唔應該將責任推曬系你身上。

大宅

回覆樓主

搬出去住才是上策。從前我跟c6拍拖,同99關係算好,好似朋友咁,也常常去99家作客,但事實告訴你,越親近99,99行為會越放肆(但畢竟她不是你親生母親),所以結婚前已經決定買樓不同住,有距離美才好。

侯爵府

回覆樓主:

住幾年都夾唔到咁只有搬走,少D見至可以改善雙方關係

公爵府

間屋係你6299,佢先係女主人,為乜你要揸主意先,你搬入去住,你自己房咪自己話事囉,點解要去挑戰女主人地位呢。會唔會你自己先入為主,鎖定6299係衰人,你都話99對你客客氣氣啦,咁為乜自己要自找麻煩呢,你要話事的話,當初結婚時就講清楚要揸fit先嫁啦,e家唯有搬,去屬於你自己的家話哂事,別無他法。

anna59    發表於 17-7-30 17:04

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

雙方都客客氣氣咪幾好,呢D叫相敬如賓。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主

試下以後說話方式用:我們,而不是我,會不會改變

大宅

Dororo_thy 發表於 17-7-30 10:19
你如果無小朋友,盡快搬啦⋯ ...

是,樓主如仍未有小朋友,快搬,否則有小朋友後只會磨擦越多,你C6只是更唔開心

侯爵府

2024年龍年勳章

如果C6唔肯搬係C6問題~

男爵府

回覆樓主

趁大家關係未破裂,又未有小朋友就盡快搬,同返老公講唔係佢媽媽有問題,佢好好,但相見好同住難,搬係想大家關係唔會因為同住有分歧而破裂,你都好尊敬99,只係嘗試過同住真係唔夾啫,咁你老公應該會易接受d,唔好等到無彎轉又大家相對無言甚至憎大家先拎出嚟傾,我係過來人,一直諗住唔出聲忍下/落街避開諗住過到,最後99因為我唔出聲甚至我媽媽都忍佢講我不是甚至侮辱後,終於爆出嚟,大家都難頂!

男爵府

Dororo_thy 發表於 17-7-30 10:19
你如果無小朋友,盡快搬啦⋯ ...
我同你一樣,所以好明白你我仲有個管家婆姑奶
而且仲有一個小朋友,奶奶凑,磨擦仲大
若有能力搬走
好似我冇能力,只有忍
平日食完飯带小朋友返房
星期六日返娘家
d男人自己唔開心又得
又唔明白自己老婆仲唔開心

首頁

尾頁

跳至