3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

去超市等,尤其是正在比錢時自己跑去唔知邊到,仲跑得好遠!呢幾次慶幸可找到她!心都離埋!但不是每次都咁幸運揾到!就快5歲了,出街成日跑咗去及去揾自己鍾意嘅嘢!已同佢講了好多次,如唔見了媽媽婆婆,比人捉了就以後唔見到媽媽,比人cut 晒D手指!佢話知道,但出到街又唔記得又跑走!囡是否有反叛心態及想自由?有冇D兒童追蹤器可介紹用?非常worry..thanks !

珍珠宮

回覆樓主

4歲半都會咁樣?我真係擔心。我個仔2歲就係咁情況,我仲抱住希望佢越來越大,會跟實我

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我囝囝都會吖,通常要買嘢之類,都系我自己去,要同小朋友去,就要C6陪同。

公爵府

回覆樓主:

4歲幾可能同佢溝通喇,要耐心同佢講解,解釋個中嘅嚴重性

男爵府

teddy210ay 發表於 17-7-30 22:25
去超市等,尤其是正在比錢時自己跑去唔知邊到,仲跑得好遠!呢幾次慶幸可找到她!心都離埋!但不是每次都咁 ...

真係要認真對待尼個問題,最怕小朋友亂走穩唔到吓餐死

男爵府

2018復活節勳章

好危險Wo

伯爵府

去超市等,尤其是正在比錢時自己跑去唔知邊到,仲跑得好遠!呢幾次慶幸可找到她!心都離埋!但不是每次都咁 ...

有時去玩具反斗城,好迫人,佢地細粒攝過去,大人要兜路,轉下眼又不見了,几激氣

珍珠宮

回覆樓主:

4歲好大啦仲會甘,去買野可唔可以叫佢幫手拎住d野去俾錢?甘就唔會走左去啦

伯爵府

回覆樓主:

我會哩埋等佢要搵我時搵唔到嚇下佢。
不過我小孩好驚走失,因為我成日講,自己走開唔見左媽咪就以後都無左媽咪。
太緊張反而佢唔識驚。或者試下搵熟既朋友扮捉走佢唔見左媽咪。
咁大個要教佢危機意識啦。

大宅

yaubb2014 發表於 17-10-30 23:48
有時去玩具反斗城,好迫人,佢地細粒攝過去,大人要兜路,轉下眼又不見了,几激氣
...

入去之前我會同佢講定先,要乖乖哋拖住一齊行,如果佢自己走咗去,我唔會俾錢買佢嘅嘢。

珍珠宮

回覆樓主

好普通,個個小朋友都想自己話事,嚴厲啲話多幾次囉,都冇辦法.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

要教啦, 出街要拖手, 唔拖就企係到, 再唔聽就回家, 試多幾次佢應該(學識)

別墅

rachel_tim 發表於 17-11-12 00:05
要教啦, 出街要拖手, 唔拖就企係到, 再唔聽就回家, 試多幾次佢應該(學識)

...

我已講過好多次,也静雞雞躲埋,但最终她也發覺我在附近!因為我也要睇到她在視線範圍內!當去到shopping mall廣場佢好興奮就周圍走,在店內如HMV等等格局佢又自己走咗去,因為一格格似迷宮佢又玩,越叫越走!在人多地方等車等又跳舞!即是佢唔悶得!平時番學放學又唔會咁,係放假出街就咁!真係要好似强國人咁用條防走失彈功囉!

伯爵府

teddy210ay 發表於 17-11-20 15:20
我已講過好多次,也静雞雞躲埋,但最终她也發覺我在附近!因為我也要睇到她在視線範圍內!當去到shopping ...

唔駛哩埋扮走失
比我會在家同佢講幾次(唔可以周圍走, 否則要罰企, 做得好會有佢鍾意既野食)
佢出到去如果亂走, 直接抱佢去一角, 同佢講(屋企講過亂走就罰企, 而家罰你企,邊到都唔去, 到佢企夠幾分鐘/ 冇喊靜落黎。 我再同佢講出街要拖實, ok?, 媽咪鍚返抱抱。)
失控唔聽教就回家

大宅

回覆樓主:

我仔4歲幾時試過係公園走失,因為興奮玩周圍走,我仲要顧住個細,所以唔見左佢,嚇到我死死下,好彩有其他媽咪幫我睇住佢,當時佢自己都驚到,其他媽咪問佢講我電話号碼,佢唔識,到我地揾返之後,d媽咪同我話要教佢記屋企人電話,呢次之後我仔自動記左我同爸爸電話号碼!所以徐左拖實佢之外呢樣都係要教定

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去街前要講定,如果佢又亂走就立即回家

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

好多小朋友都係咁架,即使你提前同佢講咗,都依然會系咁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

我囝而家6歲,大個大膽左都會係咁…專登唔拖我過馬路都試過…

我好惡咁鬧,無辦法…關乎安全問題一次就後悔一生

子爵府

Potato_K 發表於 18-1-1 20:36
去街前要講定,如果佢又亂走就立即回家

呢個方法好,可以試

首頁

尾頁

跳至