自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

無野好傾。自己想辦法啦。你傾即係知女投訴。

而家唔洗返學,成個暑假有無安排活動?有的話接接送送都辛苦。無就日日困獸鬥。唔係人人想湊孫。唯有儘量少勞動佢地。

女都4年級,好多功課班加活動,一星期五日,半日托管。

大宅

回覆樓主:

我覺得唔好直接同99講,講到6299好似唔想湊咁(雖然係事實),不如搵個藉口
例如有無同學仔媽咪住附近?不如叫女女放學去同學屋企做功課,等你放工番黎接佢,同6299講個女同同學溫書做功課
或者學校有無放學後既活動可以參加

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

日日要接放學,真心覺得累,我講我自己我連自己果d 仔女都覺困身,唔好話老人家。
睇下可唔可以搵同學仔媽咪幫下手啦(當然要比錢啦)。
至於供養果part,大家互惠互利啦。

大宅

回覆樓主:

時間好快過, 大多兩年唔洗佢地, 小朋友會知边啲人錫佢, 末必個個老人家咁好。

伯爵府

回覆樓主

佢地應該係覺得困身、因因要接放學、即係下午唔可以出街、要就時間接放學。

如果可以、試下揾媽咪幫手星期五負責接小朋友、起碼佢地「放一日假」、舒緩下。

大宅

回覆樓主

如果6299係屋企,係唔想接only,10分鐘路程唔遠,小四其實自己放學都得。
最怕係無人睇,獨留係屋企,咁就幫阿女報補習or興趣班。如果唔想洗錢,可以搵附近社區中心搞既功課班

lojo11    發表於 17-7-31 08:52

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

捱左成世人。想點都得啦~
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

子爵府

回覆樓主:

升小四....屋企到學校有無馬路要過架?如果無可唔可以自己返學放學嘅呢?
不過小四都係太細,未必放心比佢自己返放學

公爵府

回覆樓主:

老人家改變唔到,佢地亦唔會為人改變。惟有你地忍吓,或者諗辦法啦。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

好明顯有啲人喺阿女面前講埋啲無謂嘢 阿女先會有呢啲感覺

伯爵府

回覆樓主:

就係個20分鐘,搞到邊到都唔去得,兩個想去遠啲行下都唔得,梗係唔中意啦,如果你果20分鐘係早上8,9點我覺得冇問題

子爵府

回覆樓主

在老人家立場,咁佢的責任係湊好自己個仔。養6299 係另一件事,湊孫又唔一定係佢地的責任哦。如果日日下午都要接放學,變相佢地日日都無得好靈活安排自由活動。

lojo11    發表於 17-7-31 08:52

珍珠宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:02
頭先臨訓,阿女話同我講一個秘密...
佢話6299覺得佢放暑假响屋企令到佢地好煩,出唔到街,成日話焗住要湊住 ...

搬出去住啦,老人家日日湊係會辛苦嘅,我自己一星湊三日都覺得辛苦搬出去對大家都好,俾唔到之前的家用,咁就幾千佢哋飲茶算

伯爵府

佢話6299覺得佢放暑假响屋企令到佢地好煩,出唔到街,成日話焗住要湊住 ...

我明白你感受,因我都好錫囡,我也會唔開心如果聽到囡心聲。
如我係你,我會搵接放學的補習社,如果唔係心甘情願湊,我唔需要佢地湊,唔好再傷大家感情。

公爵府

親子王國15週年勳章

真係唔係個個鐘意湊孫,6299都有自己嘅生活,冇辦法。

另外,升小四,行10分鐘可試下自己放學啦。

珍珠宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:27
咁搬走左我地就冇錢比佢地架喇,咁佢地咪仲慘? 佢地又唔諗下其實我地係養緊佢地,佢地未來二十年點算?
...

其實供養父母唔係應份嘅咩?同唔同住都要供養嘅,同住俾多d,唔同住就俾少d,如果你搬出去就茶錢都俾唔到,咁表示你哋根本冇能力搬喎

伯爵府

回覆樓主:

呢啲事會令6299唔中意個孫,覺得幾十歲時間比個孫控制住,而個孫都覺受到,對佢成長都唔好,係雙失既方法

大宅

回覆樓主:

成日話自己養緊佢地, 就算唔同住,唔幫你湊女, 都要比家用ga la~

首頁
12345...14

尾頁

跳至