嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

就快6個月,我仲1516緊,應該傳統餵食定BLW

大宅

我要做靚媽 發表於 17-7-31 16:20

x 2
我都頭痛緊同一個問題

大宅

我自己就兩樣都做,因為blw可以訓練bb奇吞嚥能力同埋手眼協調其實有乜好擔心

大宅

Blw 開始難但之後見BB愈食愈有成功感!冇一半Blw一半傳統餵食!切記!因為blw訓練先咀嚼食物後吞、傳統餵就直接吞!混淆左好危險!建議試前要了解清楚!

複式洋房

我一開始是傳統餵食 但BB無興趣 十個月轉blw BB 食的很開心 但是比較麻煩淸潔

子爵府

回覆樓主

7個月坐得直開始就全BLW到意家15M
如果唔怕食到四周圍 清潔花多點時間 BLW係唔錯 會睇到佢一日一日既進步。

洋房

我仔8個月,系從6個月糊仔,7個月開始泥狀。
感覺bb尚處于蠕嚼期,唔系好放心好手進行BLW

大宅

我行緊blw,bb11個月大了
其實一開始都係由bb帶領我加固
佢5個月就開始吽牙唔肯咬奶樽,所以就買左d牙仔餅佢食!當一個bb成十個鐘都唔肯食野,突然肯咬野食,做阿媽既佢要嘜都俾佢!
就係咁開始左blw第一餐
當時我仲係唔太了解blw,覺得傳統好d,所以都係keep住餵糊,直到健康院話要加多餐粥時就大獲!餵粥餵到好似攞佢拿咁,點餵都唔肯食
但俾支spoon佢又肯揸住放落口咬!就係咁我第二餐blw又開始左keep住到宜加都行blw
我覺得blw同傳統各有好壞,主要都係睇你同bb既做法
有時bb真係唔like自己食,你餵佢先食,雖然比多d時間一定可以自己食,但你忍心餓住佢都要跟嗎?
同樣有dbb唔肯俾人餵,你點餵佢都唔肯開口(我女當初就係咁),但自己揸住野食又會開口食,行到blw

大宅

小小姐姐 發表於 17-8-17 23:32
我行緊blw,bb11個月大了
其實一開始都係由bb帶領我加固
佢5個月就開始吽牙唔肯咬奶樽,所以就買左d牙仔餅佢 ...

原來係甘,真係好睇bb夾五夾,佢宜家5個月 有d厭奶 平時飲5安一餐 宜家飲3安到 我有試過餵糊 但佢會咬住個spoon 五係太中意我餵佢 但佢又味坐得直 我五敢同佢行blw住

大宅

bb可以自己青蛙坐就得,開頭我女都係坐得唔直,我搵野墊住佢,同埋唔好俾佢坐咁耐
一開始由菜心(只要莖)、甘荀仔開始,烚到淋哂無咁易啃!

別墅

小小姐姐 發表於 17-8-18 16:53
bb可以自己青蛙坐就得,開頭我女都係坐得唔直,我搵野墊住佢,同埋唔好俾佢坐咁耐
一開始由菜心(只要莖) ...

係咪咩都唔駛落,清水拾就得?

大宅

貓糧 發表於 17-8-24 07:54
係咪咩都唔駛落,清水拾就得?

一開始都係蒸,咩都無落
大小小開始煎、烚、焗搞多左花臣野
但依舊無落任何調味!
好似整通粉,想要有味就落d肉碎,蕃茄一齊煲個湯底

洋房

我個仔六個半月,坐得好,試左2個星期菜心,西蘭花,細蕉.. 一擺入口發覺有味就where晒咀,唔肯啜同咬,對大人食物完全無興趣...(emoji) 已經同佢同枱食飯,誇張示範都無用... 應該點算好呢..?

複式洋房

回覆樓主

我都想試下BLW。有些人在網上建議先上一些嬰兒急救的課程才開始BLW。有沒有人試過?

複式洋房

回覆樓主

我都想試下BLW。有些人在網上建議先上一些嬰兒急救的課程才開始BLW。有沒有人試過?

大宅

想生BB熱投

我囡囡由六個月大到而家就嚟10個月一直都係行BLW,食得好好啊。最好買本書或者上網做多啲research,了解下點樣開始。仲有學定急救以防萬一(emoji)(emoji)

別墅

thenewka 發表於 17-9-3 16:40
我囡囡由六個月大到而家就嚟10個月一直都係行BLW,食得好好啊。最好買本書或者上網做多啲research,了解下 ...

其實我想問咩叫BLW?

複式洋房

BB已8個半月, 現在不肯食粥, 其麼都不肯食, 現在才行BLW, 可行嗎?

複式洋房

回覆樓主

由六個月開始行blw 到而家兩歲 見bb自己越食越好 就覺得當初點辛苦清潔都係值得

大宅

我都想BB試BLW, 但奈何我係FTM, 所以一開始BB 6個月大既時候都應該會行傳統方式, 到佢再大個D, 可以自己拎野食放入口先再諗BLW, 因為我知道BWL同傳統方式唔可以並行, BABY會有CONFUSION.

首頁

尾頁

跳至