在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

oreoa88 發表於 17-10-8 16:31
我做recruitment, payroll, contract renewal, 日日忙到癲 OT當食飯

我做admin ,想讀diploma HR course, 過塘時有大躍進
但你地講HR 要OT,我有D驚

大宅

回覆樓主

想轉in house HR 做recruitment
係咪都好辛苦呀?

大宅

carol0 發表於 17-8-2 20:11
我做左10 年HR, 發覺呢行,越黎越多野做,但又無咩出路,得個忙字日日ot..
好想轉行,但又o念唔到可以做d ...

OT到幾點?

大宅

cocolachina 發表於 17-8-11 08:37
做呢行如果要搵到錢, 幾乎全部都係做獵頭公司 , 如果只做其他h r又忙又冇錢
...

我調返轉,想入in house...
唔知佢地鍾唔鍾意請agency?

珍珠宮

mvshop8888 發表於 17-8-10 15:47
除了計人工
還有甚麽做?

HR可以好廣
recruitment, er,training.

珍珠宮

dec4yami 發表於 17-8-20 02:12
視乎行業而定啦
公司如要計佣同津貼就越多越忙
headcount越多越忙

完全同意。 如果有啲係SL出4/5糧嗰款仲金
易有工傷既公司又做到呆
turnover rate高既又死

伯爵府

crystalpui 發表於 17-8-10 13:54
HR人工好高...... 我如果早D知
都想做HR

可否講下HR大約幾錢人工

男爵府

heily123 發表於 18-3-4 15:40
可否講下HR大約幾錢人工

我也想知

大宅

carol0 發表於 17-8-2 20:11
我做左10 年HR, 發覺呢行,越黎越多野做,但又無咩出路,得個忙字日日ot..
好想轉行,但又o念唔到可以做d ...

我拎住張沙紙入行做HR, 大細公司都做過,6年前我都轉行做返個普通打工仔,即使人工少左但搵返自己既生活

以前最少7點,最夜10點都試過,OT真係食生菜,點搏點捱都睇唔到前路,我無期望升到manager, 對呢行我真係有興趣,只好無奈放棄~

如果大家想入行要自己衡量下~希望幫到大家

侯爵府

natalie1228 發表於 18-3-29 17:58
我拎住張沙紙入行做HR, 大細公司都做過,6年前我都轉行做返個普通打工仔,即使人工少左但搵返自己既生活

...

你講得啱,紅日都照返

伯爵府

回覆樓主:

我做左10幾年hr了
現做了manager
我我初初做秘書的機緣下hr clerk 做起,唔覺就十幾年,同意hr面對請人,岐視,私穩嘅挑戰越來越大,老實講,計糧計假工傷等等,都係好少問題,都係paper work, 總會做得曬,最慘我頭先講果啲情況並唔係自己努力就可以做得好嘅嘢。不過我好鐘意呢行,冇諗過轉工,而呢行帶比我穩定而舒適嘅生活,雖工作困難,但我自己諗有辣有唔辣,拿得份糧就應受嘅。在而加公司工作左7年,officer 升 senior, 再升manager, 最近仲騎埋admin. 係辛苦,但我會諗係挑戰,做到代表自己嘅能力,最難係要令到自己嘅下屬同自己一齊衝,唔好成日負能力,我估計就係我呢種咁打不死嘅性格,可以步步高升,我都有2個仲讀緊幼稚園嘅小孩,我自己會一至五忙到死,8點未夠就返工做,令自己7pm前可以放工 ,星期六日假期,盡量避免公事

複式洋房

回覆 maggie-tmK 的帖子

平日ot 一個鐘, 有project 9點10點唔出奇,有時要攞埋野返屋企做人工又唔高。。。所以先想轉行

大宅

回覆樓主

請問大家有無聽過banking的RPO,即係on site Recruiter? 有無人可以share下working hours,前景等?謝謝呀!

大宅

carol0 發表於 18-5-5 10:15
回覆 maggie-tmK 的帖子

平日ot 一個鐘, 有project 9點10點唔出奇,有時要攞埋野返屋企做人工又唔高。。 ...

但pay ok嗎?有無試過搵第二行的工?

大宅

小談心 發表於 18-4-2 15:47
我做左10幾年hr了
現做了manager
我我初初做秘書的機緣下hr clerk 做起,唔覺就十幾年,同意hr面對請人,岐 ...

興趣真係好緊要!
係咪要Generalist先可以做到Manager位?如果淨係recruitment 係咪好難升?

伯爵府

maggie-tmK 發表於 18-5-5 10:22
興趣真係好緊要!
係咪要Generalist先可以做到Manager位?如果淨係recruitment 係咪好難升?
...

個人覺得,以hk market係

侯爵府

小談心 發表於 18-4-2 15:47
我做左10幾年hr了
現做了manager
我我初初做秘書的機緣下hr clerk 做起,唔覺就十幾年,同意hr面對請人,岐 ...

我做緊admin, 其實想做HR,我鍾意做入假,安排人嚟做interview, 對文件,入data.....

我u grad, 以前做採購十年,依家做admin年幾,你覺得我既background,admin officer應幾錢人工?我覺得偏低囉。而且好唔鍾意做admin, 好似大打雜咁。

如果入行做hr, 唔想由assistant做起,做hr officer得唔得呢?

你可以pm 我. thanks

伯爵府

CSS701 發表於 18-5-6 18:29

我做緊admin, 其實想做HR,我鍾意做入假,安排人嚟做interview ...

你講入假,打電話約見工,入data. 我公司9000蚊個OA都幫我做緊呢啲

至於你admin 值幾錢,都好睇公司性質嘅,有啲公嘅admin管好多野,包括公司嘅物業,怎至大型公司event support, 有啲公司嘅admin真係管雞皮蒜皮,人工可以差好遠,不過工作不分大事小事,做好自己嘅工作,自然有機會,而唔係有機會嚟先做好件事,咁就一世都冇機會表現到自己

大宅

小談心 發表於 18-5-6 21:53

你講入假,打電話約見工,入data. 我公司9000蚊個OA都幫我做 ...

你講得好岩~

大宅

CSS701 發表於 18-5-6 18:29

我做緊admin, 其實想做HR,我鍾意做入假,安排人嚟做interview ...

officer唔會淨係做入假,約interview咁少野,我呢d HR clerk都要做哂你所錢講ge野,仲要計payroll, orientation, interview, 攪活動俾同事玩,好多野做,你有無讀過HR?? 你話你人工偏低?咁你而家係admin officer收緊幾錢人工??

首頁

尾頁

跳至