跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你哋去英國有冇運傢具?
走櫃定係走散貨? pack 咗幾多箱? 大概要幾多錢?

有冇推介?

大宅

船運係按體積計,所以傢具大件運費都會貴,要計下是否化算。如一張三人沙發計運費可能都幾千元,咁到英買一般都係一萬幾千港銀,要計下是否值不值。

一個20呎櫃door to door 應係5萬左右,散按比例睇佔用幾多。你可以叫搬運公司到你家睇睇,會預估到約佔多少櫃位,咁你可以計下包櫃定散計會化算D。

大宅

查實都係果幾間,你可以約佢地去你家睇,有乜野要搬,佢地會預估到容量及報價。

如有鋼琴,會另外造木箱裝,會另收費。

佢地通常會出個預計,預估大約佔用幾多空間,你可以叫佢報價包櫃及預算體積的價錢,再決定是否包櫃。

一般來話,如有好多野,佔用3/4櫃以上的話,那散貨及包櫃價錢也差不多。

另外,因為是door to door, 所以送貨的地區及環境也會有影響,如係平房應會平些,如係樓房,有停車及上樓等搬運人工收費又會唔同,所以佢地會問埋你個送貨地址先會報到價。

大宅

We moved in April, we didn't take any furniture, just packed our belongings.
We shipped about 30 boxes through Post Office by surface mail (boat) with insurance. Took about 6 weeks to arrive. Each box costs about HK$500 to ship, depending on weight. We had been worried about import duties that might occur, but it wasn't a problem, we didn't pay any VAT. A cheery postman delivered to our doorstep.
For us it was easier to pack our own boxes and take about 3 to 5 boxes each time to the post office. I couldn't face turning our home upside down and live in a mess.
We gave away furniture to who ever wanted them and thrown some out.

Cost of living is not high in UK, so you can replace things without breaking the bank.

Hope this helps.

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

seven seas

伯爵府

回覆樓主:

我無運大型家具,全用香港郵政,平得黎又可靠

大宅

Conybrownbb 發表於 17-9-22 14:26
我無運大型家具,全用香港郵政,平得黎又可靠

But need 6 weeks... all of our belongings... then how to use that things at these 6 weeks?? Just wondering

伯爵府

my_lau_wong 發表於 17-10-8 17:53
But need 6 weeks... all of our belongings... then how to use that things at these 6 weeks?? Just wo ...

香港郵政寄船即平郵要1~2個月,如果寄空郵10日內到,因為我無大型家具,所以我搬去郵局寄,價錢比出面啲移民公司平

大宅

Conybrownbb 發表於 17-10-8 19:07
香港郵政寄船即平郵要1~2個月,如果寄空郵10日內到,因為我無大型家具,所以我搬去郵局寄,價錢比出面啲移 ...

咁係唔係寄空郵價錢貴好多

伯爵府

my_lau_wong 發表於 17-10-8 20:13
咁係唔係寄空郵價錢貴好多

空郵 20kg 好似$13xx,算抵
平郵就$5,600左右

大宅

Conybrownbb 發表於 17-10-8 23:21

空郵 20kg 好似$13xx,算抵

Thanks
但如果寄平郵要咁長時間,用品好難等咁耐先收 提早寄,係香港時咪無得用...

伯爵府

my_lau_wong 發表於 17-10-9 09:07
Thanks
但如果寄平郵要咁長時間,用品好難等咁耐先收 提早寄,係香港時咪無得用...
...

咁又係呀,我一半唔等洗嘢寄平郵,另一半較重要同急用嘅寄空郵,你考慮下,不過會唔同時間到達
#但我之前問過某啲移民公司寄船要2,3個月,我覺得郵局已經比較快,當然全部用晒空郵就一定快,但移民公司空郵好貴的

大宅

回覆 Conybrownbb 的帖子

ok... 好呀,
都要諗諗.... 肯定都好混亂!!

伯爵府

my_lau_wong 發表於 17-10-9 14:30

ok... 好呀,

你再格下價先

男爵府

my_lau_wong 發表於 17-10-9 14:30

ok... 好呀,

可以搵普通forwarder, 有做personal belongings 就可以

大宅

samkee 發表於 17-8-3 00:46
查實都係果幾間,你可以約佢地去你家睇,有乜野要搬,佢地會預估到容量及報價。

如有鋼琴,會另外造木箱裝 ...
請問知唔知包櫃要幾錢?

大宅

sslok 發表於 17-12-11 16:53
請問知唔知包櫃要幾錢?
無記錯的話,上年問係4萬中, 但都要睇到英地區,包DOOR TO DOOR,所以要睇地區及搬運情況個價都有不同。

大宅

回覆 samkee 的帖子

謝謝回覆,
預4-5萬DOOR TO DOOR, OK?
除了移民公司, 仲有咩途經搵到搬運公司?

別墅

我想請問一下各位,如果寄郵政平郵,要不要向英國海關申請 TOR Number (即可免稅)如果不申請TOR Number 是不是也可以寄10 多箱用品(如衣物,家庭用品)?
物品費用要寫多少錢 ?
請問有沒有 sample ?

首頁

尾頁

跳至