1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 AnEm 的帖子

如果你係擔心既自己做左私人評估先(不過真係幾貴,成6K)我當佢係快籌咁可以拎封refferal letter, 可以早d去排定幼稚園i/s/e位先同埋排期見心理醫生等等
因為你等政府幫你排真係等到佢3歲幾先可以見醫生(之後再排期又係要等等等..)

我仔學講野慢,特別中意玩門,去上playgroup唔太融入到,死都唔掂d玩具,人地跳舞唱歌佢死唔跳唔唱,好多小朋友中意既bubble 佢見到會好驚, finger painting 對佢黎講係折磨..

不過佢而家33個月啦, 情況改善左好多. 當然我有比effort落去,但我估都係佢突然之間ready...而家見到係公園玩bubble 唔再驚喇仲敢用手指去篤爆d波波, 上playgroup 開始肯玩遊戲(雖然個個小朋友都可以自己一個人住但佢死要痴住我坐大脾) . 講野由單字到講句子真係一個月內識左,仲發現佢好好記性,好多野一講就識, 亦都因為佢講野好左溝通好左 所以了解深左. 而家無之前咁擔心...起碼有3間主流幼稚園k1收左佢..我都安心d....

伯爵府

monictw 發表於 17-12-7 23:48
回覆 AnEm 的帖子

如果你係擔心既自己做左私人評估先(不過真係幾貴,成6K)我當佢係快籌咁可以拎封refferal ...

我仔玩finger painting 又係好似劏咗佢咁,同埋佢超驚噴水池.....如果呢啲可以點改善?就黎兩歲

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

我上緊協康會既PLAYGROUP架,果度既導師係有心理學位既佢話感統障礙都係自閉症譜系其中一個特徵
我仔就係怕接觸某D物件,對某D物件比佢感覺太敏感..例如FINGER PAINTING..佢覺得DIRTY,但其實佢覺得好玩的,所以佢唔會自己主動去掂D顏料,但我捉佢手去掂佢又笑住玩..
同班仲有另一位3歲小朋友都係有感統障礙,但佢就同我仔相反,佢感覺太遲鈍,所以唔知痛,同埋同其他小朋友玩時唔知應該用幾多力,變左其他人眼中覺得佢好大力推人...導師話感純障礙小朋友要比多D刺激佢,
如刷身...OR 轉電腦椅/打千秋刺激前庭. 同埋平時多D幫佢全身按摩都有用架

伯爵府

monictw 發表於 17-12-10 00:31
回覆 Ytfc 的帖子

我上緊協康會既PLAYGROUP架,果度既導師係有心理學位既佢話感統障礙都係自閉症譜系其中一 ...

多謝你,我好早已經懷疑我仔感統有啲問題,有啲野個個唔驚但佢係好鬼驚,等我同佢玩多啲千秋先

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

其實好多小朋友係咁,兩歲又真係太早下定論,不過比佢愈早接觸多唔同既野都唔係壞事丫

伯爵府

monictw 發表於 17-12-10 11:27
回覆 Ytfc 的帖子

其實好多小朋友係咁,兩歲又真係太早下定論,不過比佢愈早接觸多唔同既野都唔係壞事丫 ...

仲想問下,刷身即係點?

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

刷身係類似以下段片咁
https://www.youtube.com/watch?v=183fMOrI5_c

但其實個概念你可以睇下呢個兒科醫生講,明白左概念後其實發現日常生活有好多機會可以刺激小朋友.
我自己就無買專用觸覺刷,都係用沖涼海棉球刷佢..
https://www.youtube.com/watch?v=GoZVEtuhMXU

伯爵府

monictw 發表於 17-12-10 22:41
回覆 Ytfc 的帖子

刷身係類似以下段片咁

謝分享,長知識

大宅

回覆樓主

中大心理系 M-CHAT-R/F 嬰幼兒自閉症篩查工具
https://esurvey.psy.cuhk.edu.hk/jfe/form/SV_0HYcT6XKnX54iMt

大宅

monictw 發表於 17-12-10 22:41
回覆 Ytfc 的帖子

刷身係類似以下段片咁

你好,請問呢種刷最方便邊度買到?

同埋仔仔有冇兄弟姊妹? 或熟悉嘅社交圈子?

大宅

回覆 monictw 的帖子

我大仔歲半時健康院姑娘話佢講野字數不足,轉介左大仔去瑪嘉烈做言語冶療,唔使一星期已可以去做訓練,雖然叫言語冶療,但同䝰亦有大小肌訓練+口肌,個人感覺都好全面,之後仲教埋我點俾小朋友自己食飯,食咪size嘅肉菜麵。。。訓練左半年,到2歲再去健康院評估,語言發展去到3歲。但都巳經係3/4年前嘅事,我仔冇任何發展遲緩,但好彩健康院都有轉介政府跟,唔知依家係咪相同,但排下無壞,最緊要搵到/搵啱方法幫小朋友🙂

大宅

SAIYUNG 發表於 18-2-10 18:18
回覆 monictw 的帖子

我大仔歲半時健康院姑娘話佢講野字數不足,轉介左大仔去瑪嘉烈做言語冶療,唔使一星 ...

想請問點解可以即刻轉介治療ge?我仔都係唔識講野 但姑娘點都唔肯轉介

大宅

大小肌都有問題建議去做埋職業治療評估 因佢會針對小朋友問題而做訓練 而普通playgroup未必能有效改善小朋友情況 職業治療評估協康都有得做

大宅

回覆 Yyt123 的帖子

其實我都唔知的,姑娘話佢講嘅嘢字數不足,就經健康院醫生轉介左去瑪嘉烈了,所以我一直都以咁快有得睇政府係好普通。。。我同其他媽咪講佢地都唔太相信。。。

洋房

回覆樓主:

我仔仔又係唔講野,2歲返健康院轉介咗去智力評估中心,而家仲等緊去見姑娘之後要再排期

大宅

Nicole814 發表於 18-2-21 16:51
我仔仔又係唔講野,2歲返健康院轉介咗去智力評估中心,而家仲等緊去見姑娘之後要再排期
...

你小朋友幾歲呀?識講咩呀

別墅

回覆 SAIYUNG 的帖子

想請教 如何可以甘快排到言語訓練 轉現在女女同你案一樣 排政府要1年 自己出去報好貴

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至