懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我十月預產,準備入手泵奶器,依家做定功課。想問下各位有經驗嘅JM幾個關於泵奶器嘅問題:

1:各位JM用邊個牌子嘅泵奶器ga?(附購買地址)

2:聽講優合8016好好用,有冇人用過?覺得點呢?香港邊度有得買?

3:買優合嘅JM都換配件,需要換邊一part?配件可以係邊度買呢?

4:pigeon奶樽可以裝上優合嗎?(因為我考慮用pigeon奶樽)

5:如果用奶袋儲奶嘅話,點樣將D奶泵落奶袋?

6:泵奶器嘅配件用幾耐就要更換一次?

7:個泵頭系咪有size分ga?點揀size?

8:JM們點樣消毒清潔D配件?

sorry,一口氣問佐好多我嘅疑慮問題,因為我係新手。乜都唔識,想瞭解清楚所有嘢再入手買泵奶器,希望各位有經驗嘅JM可以幫幫忙!Thank you sooo much!

大宅

回覆樓主

我用medela freestyle
放完產假返工時想放多部係公司
朋友就借左優合俾我
但我一用就頂唔順
吸時全死力
吸到我乳頭好痛
(重申:我只用按摩mode都咁)
最後都係一部freestyle走天涯
其實都唔重
帶返工再帶回家都好方便

大宅

回覆樓主:

點解聽你哋講咁多優合奶泵係乜嘢牌子嚟架?
我市面唔多見到有嘅

大宅

ChuBChai 發表於 17-8-6 21:22
我用medela freestyle
放完產假返工時想放多部係公司
朋友就借左優合俾我

配件都係medela freestyle??幾錢入手ga?

大宅

reallife 發表於 17-8-6 21:35
點解聽你哋講咁多優合奶泵係乜嘢牌子嚟架?
我市面唔多見到有嘅

我睇forum裏面好多媽咪話優合平靚正,性價比好高又好用

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我又係一頭霧水,之前見人地話優合好,但我pm個網店佢提醒我新媽媽有機會用優合扯到痛,而家考慮緊韓國F1
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

medela我見成三四千我怕自己冇奶唔敢買甘貴
---生命無價,請支持領養---

大宅

meko~ 發表於 17-8-6 21:55
我又係一頭霧水,之前見人地話優合好,但我pm個網店佢提醒我新媽媽有機會用優合扯到痛,而家考慮緊韓國F1
...

呢個都係我開post嘅原因,我想知各位JM用邊個牌子。好多人話優合8016好好用,F1同medela都有人話用過,不過冇講好唔好用

大宅

LaiKayan0323 發表於 17-8-6 21:57
呢個都係我開post嘅原因,我想知各位JM用邊個牌子。好多人話優合8016好好用,F1同medela都有人話用過,不 ...

我都吾識呀,但就係BB展買左avent電動單邊奶泵問埋sales點用。原本打算買雙泵但考慮到自己右邊乳頭凹陷未必用到雙泵所以就買單泵啦!p.s我都係10月媽

大宅

回覆樓主

用優合中,因為平,係FB searh下就有好幾間店

2:聽講優合8016好好用,有冇人用過?覺得點呢?香港邊度有得買?

用緊8016,初用有D痛,因為唔慣蓮姐吸出吸入既感覺,用慣就唔痛

3:買優合嘅JM都換配件,需要換邊一part?配件可以係邊度買呢?

主要換接觸到人奶既part就可以,最常換係喇叭,鴨嘴同樽,FB有好多賣泵既shop都有part可賣,唔明直接問店主最好。

4:pigeon奶樽可以裝上優合嗎?(因為我考慮用pigeon奶樽)

優合只係泵機,奶樽係駁住喇叭,要睇喇叭牌子,piegon樽可配maymon、medela、喇叭,原裝優合喇叭好似駁唔到pigeon樽,要加adopter。

5:如果用奶袋儲奶嘅話,點樣將D奶泵落奶袋?

可買nuk奶夾,直接泵落奶袋

6:泵奶器嘅配件用幾耐就要更換一次?

建議3個月換一次

7:個泵頭系咪有size分ga?點揀size?

泵頭多數叫喇叭,有size分24mm, 21mm, 19mm等,首先度下自己蓮姐直徑,不包乳暈,喇叭size 係直徑加2-3mm,假設直徑17mm就用19mm喇叭。

8:JM們點樣消毒清潔D配件?

我用UV消毒機,先用清水加冼奶樽液洗,之後放落熱水1-2分鐘,風乾或fing乾水就放落UV機。

人奶路難行,加油呀!

大宅

meko~ 發表於 17-8-6 21:56

我都考慮咗好耐,想買電動雙泵但又唔知到時點樣,去到BB展真係要決定了,最終買咗手泵先,到時有需要先駛2千幾買電動雙泵,反正初期在家有人奶都係埋身喂,300蚊手泵試咗先

大宅

Kayuchan 發表於 17-8-6 22:19
我都吾識呀,但就係BB展買左avent電動單邊奶泵問埋sales點用。原本打算買雙泵但考慮到自己右邊乳頭凹陷未 ...

avent你入手幾多呀?配件都係用翻佢嘅?哈哈,你預產期幾時?我14號預產

大宅

bestemily 發表於 17-8-6 22:27

用優合中,因為平,係FB searh下就有好幾間店

好detail呀!!多謝JM,請問FB有邊間買泵嘅店推介?方唔方便PM留低你whatsapp?我想同你請教更多細節嘅嘢。THX~

大宅

reallife 發表於 17-8-6 22:46
我都考慮咗好耐,想買電動雙泵但又唔知到時點樣,去到BB展真係要決定了,最終買咗手泵先,到時有需要先駛2 ...

我就唔考慮手泵了,因為人哋話手泵嘥時又嘥力。我都諗住埋身餵,因為我係全職媽媽,暫時冇返工。我買泵奶係因為BB深夜要飲奶,我泵定可以俾我C6餵佢,我就唔洗凌晨起身咁辛苦。

大宅

LaiKayan0323 發表於 17-8-6 23:07
好detail呀!!多謝JM,請問FB有邊間買泵嘅店推介?方唔方便PM留低你whatsapp?我想同你請教更多細節嘅嘢 ...

呢2間都有優合機,可以whatapp問店主。

另外,kid care shop 可買medela 喇叭part。

有需要可pm我問其他野。

大宅

meko~ 發表於 17-8-6 21:56

唔會冇奶架
越泵越有
當初第一胎我都怕冇奶怕晒左錢去買泵
但正因為我買左medela freestyle
就俾多左個動力自己堅持下去

我係超窮媽
最後都餵到仔仔兩歲

大宅

reallife 發表於 17-8-6 22:46
我都考慮咗好耐,想買電動雙泵但又唔知到時點樣,去到BB展真係要決定了,最終買咗手泵先,到時有需要先駛2 ...

我第一胎時買左個avent手泵
泵得慢又出得少奶又痛
坐緊月中都即去買左freestyle
Avent即賣左

大宅

meko~ 發表於 17-8-6 21:55
...

我覺得要人夾泵
優合真係唔岩我
我用freestyle從來沒有痛過
優合試極我都痛

大宅

LaiKayan0323 發表於 17-8-6 21:51
配件都係medela freestyle??幾錢入手ga?

成套買架
包埋奶袋奶樽x4......
Around 2800

記住唔係圓形果款medela
Freestyle 係橢圓形的
(我朋友話圓形沒有freestyle泵得咁清,而且佢唔可以叉電,也只有單泵冇咁方便)

大宅

ChuBChai 發表於 17-8-7 01:23
成套買架
包埋奶袋奶樽x4......
Around 2800

2800咁平?

首頁

尾頁

跳至