親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

plan 下年去澳洲,新手,不自駕,邊個地方適合新手去?
(黃金海岸,墨爾本,悉尼 ……)

謝!

大宅

首先要看你是什麼季節去?
如果是那邊的冬天,約4:30開始收太陽,玩的時間短左

我是9/2出生的小妹子, 請各位媽咪多多指教! 雲上,總有太陽. 雨後,必有彩虹 [img align=right]http://lilypie.com/baby2/030209/3/0/1/+8[/img]

大宅

babylove 發表於 17-8-11 21:52
首先要看你是什麼季節去?
如果是那邊的冬天,約4:30開始收太陽,玩的時間短左

plan 復活節去, 即4月頭, 應該係秋天,會吾會都係日短夜長?

大宅

4月應該是遊澳的最好季節(emoji)
會plan多少天?

如果喜歡farm多些,可以去墨爾本
如果想陽光海灘就Gold Coast
悉尼似香港,但Blue mountain (emoji)

有些人會悉尼入,玩大洋西路,墨爾本走

wcpcelia    發表於 17-8-12 20:31

我是9/2出生的小妹子, 請各位媽咪多多指教! 雲上,總有太陽. 雨後,必有彩虹 [img align=right]http://lilypie.com/baby2/030209/3/0/1/+8[/img]

男爵府

Gold coast超多野玩,上天下海,農莊,動物,乜刀有

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

10月呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

cindy618 發表於 17-8-13 15:47
10月呢?
10月都好,唔會太熱又唔會太凍

男爵府

anniemost 發表於 17-8-10 23:48
plan 下年去澳洲,新手,不自駕,邊個地方適合新手去?
(黃金海岸,墨爾本,悉尼 ……)
第一次去澳洲建議你去悉尼或墨儞本,較有代表性,兩個地方不自駕也沒有問題,如果想玩埋city 以外,可join當地local tour. 悉尼會較為陽光,冬天亦會較溫暖。

大宅

ajfamily 發表於 17-8-13 17:53
第一次去澳洲建議你去悉尼或墨儞本,較有代表性,兩個地方不自駕也沒有問題,如果想玩埋city 以外,可join ...

明白曬, 甘如果想去埋Tasmania , 墨爾本應該近d, right?

男爵府

anniemost 發表於 17-8-14 01:31
明白曬, 甘如果想去埋Tasmania , 墨爾本應該近d, right?
係呀

大宅

請問, 如果8月暑假同細路 (11歲)去呢? 想經 Brisbane 出入. Thanks

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jodi_妹妹 發表於 17-8-18 09:48
請問, 如果8月暑假同細路 (11歲)去呢? 想經 Brisbane 出入. Thanks

我都睇緊出年,如果只經Brisbane 出入,唔坐內陸機,係咪只可玩埋黃金海岸,去唔到其他地方?

大宅

我想經 Brisbane 出入, 可以坐內陸機, 希望共12日

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jodi_妹妹 發表於 17-8-18 09:57
我想經 Brisbane 出入, 可以坐內陸機, 希望共12日

我地預14日,但只玩brisbane同gold coast 未必可玩咁耐

大宅

我剛去完回來, 經Brisbane 出入, 只玩Gold Coast +Brisbane 共12日, 我覺得時間OK, 最好玩多1-2天就perfect

大宅

loksumyan 發表於 17-8-18 17:16
我剛去完回來, 經Brisbane 出入, 只玩Gold Coast +Brisbane 共12日, 我覺得時間OK, 最好玩多1-2天就pe ...

請問,可否 share 你的行程, 我本來仲怕嗰邊冬天,無咩玩

珍珠宮

loksumyan 發表於 17-8-18 17:16
我剛去完回來, 經Brisbane 出入, 只玩Gold Coast +Brisbane 共12日, 我覺得時間OK, 最好玩多1-2天就pe ...

可以分享下你行程嗎?坐咩航空公司?

大宅

Lqueenie 發表於 17-8-19 14:18
可以分享下你行程嗎?坐咩航空公司?
Day 1: Singapore airline 下午機,HK to Singapore,Singapore to Brisbane (停星加坡途中每人有,S$20 voucher 消費卷)Day 2: Arrived Brisbane at 7am ,then go to Tangalooma Island
Day 3: Tangalooma Island
Day 4: go to Gold coast, stay at circle on cavill at surfer paradise
Day 5: horse riding + surfer paradise night market
Day 6: whale watching + dinner buffet at QT hotel + glow worm night tour
Day 7: crab catching at Tweed Head river + Currumbin wildlife sanctuary
Day 8: Sea world + dinner buffet at Palazzo Versace
Day 9: broadwater parkland + Peters Fish market ,then back to Brisbane
Day 10: EKKA Brisbane ( must watch the night show)
Day 11: South bank parkland + museum at south bank Brisbane
Day 12: flight to Singapore then HK

珍珠宮

loksumyan 發表於 17-8-20 14:44
Day 1: Singapore airline 下午機,HK to Singapore,Singapore to Brisbane (停星加坡途中每人有,S$20 v ...

thanks so much, very useful

男爵府

其實如果諗住坐內陸機,可以唔洗回頭Brisbane , 直接係第二個city走,如果你全部坐QF,內陸機可能係唔洗錢,只需比稅,你上網check 清楚。

首頁

尾頁

跳至