在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

在酒店業做了十多年秘書,因家庭關係想轉份輕鬆D既工,1年前轉行做保險業既秘書,見工時已向老闆查詢很清楚我的工作崗位職務,只是負責幫他處理個人事務,整理日常文件及一些會議時間表,不需要做佢既團隊工作 , (因當時上網也得知有些保險秘書是需要處理成個分區的工作, 如幫手填 Application ﹑處理一些 保單Service 工作 或搞大型活動) 。當然人工亦冇以前咁多。本來相安無事,但請左我唔夠半年,就開始變型,會突然叫我幫佢團隊同事填察投保書或處理佢D同事既客戶保單服務 , 最初都偶一為之我也算,但近3個月的次數愈來愈多,團隊同事好似老馮咁俾張有客簽左名既表要我幫佢填,又或客戶的保險問題,要我幫他們處理,佢地真係咩都唔理,只要稍一出錯就罵你,真火都黎埋。最頂癮就係果D是經理級別,身為經理都唔職去處理保險上問題,咩都依賴老闆去出面幫他去處理,咁變相咪又係我做。其賓個班經理真係唔多識管理工作,老闆怪責他們身為經理,沒有好好地管理轄下同事,公司搞既會議他們出席率低,他們卻反過來說老闆/區域沒有搞大型活動 及一些獎賞去鼓勵同事,令他們有凝聚力,仲建議由佢秘書(即係我) 搞多D活動。真係佛都有火,佢地憑什麼要我去做這些。我又唔係佢地秘書。 跟一些同是秘書聊天下才得知,呢行既人就係咁懶皮,薪金唔會多但咩都要秘書去處理。

工作愈來愈多,責任愈來愈重,壓力亦愈來愈大。真係有遺我當初轉工的本意。

大宅

Queen2016 發表於 17-8-15 12:15
在酒店業做了十多年秘書,因家庭關係想轉份輕鬆D既工,1年前轉行做保險業既秘書,見工時已向老闆查詢很清楚 ...
我覺得保險行業秘書都分好多類, 我都做過agent 秘書, 我覺得會唔會係你老闆本身既問題, 佢d手下既客戶都要你處理埋真係幾衰, 賴皮既人一定有啦, 就係博你唔出聲會做埋, 你就坦誠同佢傾下

伯爵府

做秘書真係好睇跟咩老細架,
大秘書,小秘書,老闆秘書,部門秘書,團隊秘書……
真係乜7都有你份。簡直當秘書萬能咁。。。。

wcpcelia    發表於 17-8-18 10:42

別墅

Queen2016 發表於 17-8-15 12:15
在酒店業做了十多年秘書,因家庭關係想轉份輕鬆D既工,1年前轉行做保險業既秘書,見工時已向老闆查詢很清楚 ...

做保險業秘書其實唔需唔需要幫我跑數? 我見啲朋友做保險業真係好大壓力, 每個月每季都要追數。。。

大宅

虎到金來勳章

回覆 M.A.C 的帖子

保險業秘書基本上係唔駛銷售保險 , 除非你老闆要求你去銷售,但重點係要你有保險牌先可以Sell, 做保險 是否壓力大就睇下你跟邊個老闆,我見我D同事都冇咩壓力 ,可以成日都唔返工都得 ,簽左單就會遙控秘書去幫他們填同跟進。我覺得佢地將D壓力卸左落秘書度,唔只我有咁既感覺,連隔離團隊都有同感。

男爵府

薪金唔會多但咩都要秘書去處理 .同意

我2年前都做過,保險代理人真係大染缶, 由於公司本身刻薄, d員工點會好心地呢. 我之前係AIA-觀塘區.

如果你 或 你 睇到我留言, 唔好做 保險秘書 .

瑪瑙宮

我以前做過, 好得閒, d agent 唔會點我做野, 至多搭我食飯幫手入下票, 唔該前, 唔該後, 好客氣. 應該係你老細問題, 佢比人郁你, 果班人先郁到你, 咁佢都幾無力, 叫唔到班人做番份內事.

大宅

虎到金來勳章

回覆 Nancy20090615 的帖子

你真幸運可以搵到咁好的老闆,我真係好無奈,同我老闆反映個問題,佢只係講可以既話咪幫下佢地囉,有時"幫下" 都仲可以,但變成老馮,Agent 開口埋口就話交俾老闆秘書做... 咁真係唔多Ok ... 我試過Reject 他們,他們就直接問老闆,老闆接左後咪又係將D文件交俾我做 (怒)。近日有一位Agent居然就我冇幫佢跟進佢D客戶保費到期。我真係 O 晒嘴,究竟個客係佢定係我。

瑪瑙宮

Queen2016 發表於 17-8-18 14:09
回覆 Nancy20090615 的帖子

你真幸運可以搵到咁好的老闆,我真係好無奈,同我老闆反映個問題,佢只係講可 ...

有時, AGENT 都唔想比你知佢有乜客, 多數自己跟. 咁幫佢地入下票, 跟下到期日, 就好少野. 填單就無搵我, 佢唔驚我填錯嗎?

所以, 我覺得係你老闆的問題, 佢都唔幫你任人使咁人地點會覺得有問題呢?

但佣係佢地收, 野梗係佢地自己做番喇.

公爵府

哪一行的秘書也不好做呀 ? 很多時都要睇老板面色.

大宅

虎到金來勳章

講真我做秘書咁耐(以前係酒店業秘書而家係保險業),我知道睇老闆面色係份糧包埋,而我現左呢個老闆對我係ok既, 但老闆以外既人我唔ok囉,佢地真係奉旨要你幫佢做,最離譜係佢地畀張有客戶簽左名既投保表格給我,然後遙距d資料whatsapp給我,幫佢地填寫好晒交俾公司,仲要係唔可以錯,有錯係你問題,唔幫都係你問題。而佢地就坐響屋企遙控你去做就最冇錯。所以我真係對呢d同事好唔ok

瑪瑙宮

Queen2016 發表於 17-8-19 13:16
講真我做秘書咁耐(以前係酒店業秘書而家係保險業),我知道睇老闆面色係份糧包埋,而我現左呢個老闆對我係 ...

佢地覺得佢地 district 的生意令你有双糧花紅, 所以可以使你吧, 而家 d 人同以前的人又唔同, 比我就搵第二份做.

大宅

回覆樓主:

同老細講

複式洋房

回覆 Queen2016 的帖子

我E邊O的AGENT秘書又無你講既咁忙WO,LEADER秘書就好似樓主講既咁喇,不過有O的秘書食得主老細,所以都無樓主咁大壓力。

首頁

尾頁

跳至