醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸已經88歲,半獨居(因為孫仔有幾日會同佢住)認知障礙初期,剛開始食藥一星期,日間無人在家,請咗印姐姐睇住,但佢成日無啦啦除衫除褲,嚇到個姐姐唔做,點攪?佢亦會半夜起身話要去飲茶,試過因為咁搵咗一晚都唔見攪到報警,點之第二朝響茶樓搵返,而家搵緊老人院,但行到呢步自己同家人內心好難受,因為爸爸仲有意識,怕佢入去會好難受但實在無法照顧。有冇朋友家人同樣情況?求分享大家經驗!

男爵府

無經驗 !

但曾接觸過老人院, 目睹不少不愉快事件。
院方當然不會單對單睇實的 !
不排除適當時候會縛手縛腳,因為避免除衫褲及走出街。

坦白講,我接受吾到尼一種無尊嚴既服務 !

認知障礙並不可怕, 適當照顧問題不大 ,
估計姐姐缺乏經驗,面對突然其來既反常行為者。

要當作小朋友去照顧,需要耐性既善導,
慢慢教佢勿亂除衫褲,講就容易,改善係需要時間囉 !
況且反常行為吾會長久,可能下一步會有新變化未定。

侯爵府

我爸爸(但他是除尿片)。

在隔離post,我們日日分享的。

我最初也以為我印姐不肯做的。(她是寡婦,嚴格muslim) 但她又覺得沒什麼!幫我爸沖涼/ 穿褲也沒問題。她身邊照顧伯伯的,個個也是那樣做!工作一部份。

我幾時也說,行得走得的"腦退化",真的好難搞。因我爸行動不便,變相是照顧更容易(他的床/ 椅也有欄的,自己走不到)

大宅

hker 發表於 17-8-16 17:18
我爸爸(但他是除尿片)。

在隔離post,我們日日分享的。

認同!就係因為爸爸仲有行動能力,又大部分時間還有意識所以好難攪!

侯爵府

youngyoungma 發表於 17-8-16 17:23
認同!就係因為爸爸仲有行動能力,又大部分時間還有意識所以好難攪!

...

而且妳不是同住。有心,也無力啦。自己又有家庭要照顧。
所以,安老院試試也ok, 在家走失了仲大鑊。

最好,有能力找個工人日日去安老院照顧他是最好的。

p.s.妳姐姐可能是單獨對著妳爸爸可能怕。如果在安老院照顧他,可能ok 的。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

youngyoungma 發表於 17-8-16 14:51
爸爸已經88歲,半獨居(因為孫仔有幾日會同佢住)認知障礙初期,剛開始食藥一星期,日間無人在家,請咗印姐 ...

妳爸爸响邊度確診架?我所知有認知障礙專門機構同埋日間中心。。。可以搵吓睇幫唔幫到。我奶奶都有呢個病。醫生話中期。會影响佢日常生活架。
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

回覆樓主

最後.......我送咗爸爸入護老院,因為和我住處同區所以我可以經常探訪。但佢入住已經兩星期還未適應,成日想走佬並且開始大力拍打職員要求離開,社工建議我暫時停止探訪等佢盡快適應,我已經兩日無去探爸爸,內心極度掛念並且常常自責,覺得自己好不孝,情緒低落好難受但自己實在無法照顧,唉 ............

大宅

youngyoungma 發表於 17-9-1 00:34
最後.......我送咗爸爸入護老院,因為和我住處同區所以我可以經常探訪。但佢入住已經兩星期還未適應,成日 ...
唉,我有點懷疑社工有無接觸過這類病人,點會叫你唔好探佢架...:(佢地好需要有家人在旁,一見唔到有識既人或親人就會好不安亂晒架喇.

你家有無人可以每日都定時定候探佢?例如早午晚都去睇下佢?或者真係請個姐姐陪下佢啦..
在護老院陪老人呢D筍工實有姐姐爭住做

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

youngyoungma 發表於 17-9-1 00:34
最後.......我送咗爸爸入護老院,因為和我住處同區所以我可以經常探訪。但佢入住已經兩星期還未適應,成日 ...

你唔駛內疚, 基本上老人院係冇一間好, 但亦係唔好之中既最好方法. 有幾個工人肯細心照顧, 加埋家中有配套係較好, 有私家看護仲理想, 但基本上除左有錢佬外, 好少家庭可以有齊呢d 條件.

問社工意見不如問護老院意見, 係咪真係唔探佢適合d. 社工係咪唔想你見到護老院點對你爸爸咋? 我認為多d 去探好d, 有家人有時間的話, 突擊響返工時間去探佢, 可以昅住護老院d 人有冇蝦老人家. 至於適唔適應, 家人試下出軟功氹下佢.

大宅

回覆樓主

社工係註院社工,佢見我爸爸肯去康樂室就會開棋局俾我爸爸觀戰,但其餘時間爸爸就會搵路走,又叫啲職員幫佢叫車返屋企,啲職員唔幫佢,佢就鬧人。
爸爸入咗院舍之後, 我差不多日日都去探佢,我唔會特定時間去,每次去到都冇乜特別,有時佢響房,有時會落咗康樂室。但係職員同社工就話,佢下晝開始就比較活躍會周圍行周圍搵路想出走。

侯爵府

youngyoungma 發表於 17-9-1 11:54
社工係註院社工,佢見我爸爸肯去康樂室就會開棋局俾我爸爸觀戰,但其餘時間爸爸就會搵路走,又叫啲職員幫佢 ...
是政府安老院還是私家的?好像幾好啊!
聽到妳的分享,心很酸。巳請了工人照顧爸爸,安老院也盡量選近自己的,方便時時去探他。但,現實的是,老人家不接受。時時要走佬。

我爸中期腦退化,經常時空交錯,不知自己身處那兒。所以,我在家要找出幾個"地標",每當他亂時,提醒他巳在家,不用怕。

我不能想像,帶他去安老院後,他有多害怕。

但,如果我姐姐不做,安老院是唯一的路。我很不想有那一天。(仍有意識的腦退化患者,真的好難搞)

========================

不准探家人的經驗,我也有。(我媽)。每一次見她,她即時拾東西跟我們走。心痛到呢。

最初不能探她,很難過。但過多幾日,慢慢慣了!最重要,重新見到她時,她氣息好好,也交了新朋友。

希望,妳爸爸也能交點朋友。他自己也要明白,一個人在家獨居根本不ok。
仔女大了,每個人也有自己的生活及忙碌。住安老院,其實沒什麼大不了,反正,女兒時時去探他!也可帶他飲茶。

==========================

祝福!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

如果初去安老院住,而唔探真是掛c我。
或者下午探爸時同佢去飲茶,飲完返回安老院。

大宅

MM2005 發表於 17-9-1 17:21
如果初去安老院住,而唔探真是掛c我。
或者下午探爸時同佢去飲茶,飲完返回安老院。
...

就係因為每日探完佢令到佢嘅情緒可能會有起伏,更加想走佬想返屋企,所以社工先叫我暫時唔好探佢住。
掛到甩肺!

大宅

hker 發表於 17-9-1 12:09
是政府安老院還是私家的?好像幾好啊!
聽到妳的分享,心很酸。巳請了工人照顧爸爸,安老院也盡量選近自己 ...

係政府買位嘅私院,而家一面自資入住,一面申請津貼囉。
姐姐已經唔做走咗喇,入咗院舍亦唔需要姐姐因為最主要飲食同出街問題已解決,只係爸爸仲未適應囉。

大宅

youngyoungma 發表於 17-9-1 17:29
係政府買位嘅私院,而家一面自資入住,一面申請津貼囉。
姐姐已經唔做走咗喇,入咗院舍亦唔需要姐姐因為最 ...
好多老人即使住安老院日頭都有姐姐去照顧,因為安老院未必咁貼心照顧,例如餵飯可能要餵好多個先到你..又可以每日帶佢出去曬下太陽

有個姐姐就好似有個伴咁囉,如果係長期照顧開佢就等佢覺得有熟人係身旁,感覺好D

如果掛住佢就去探佢啦,唔探唔係辦法,佢都係掛住屋企,無人探佢好似仲慘 :(

侯爵府

youngyoungma 發表於 17-8-16 14:51
爸爸已經88歲,半獨居(因為孫仔有幾日會同佢住)認知障礙初期,剛開始食藥一星期,日間無人在家,請咗印姐 ...

我想問下,你爸有無食紧血壓药,係咪政府D血壓葯?

侯爵府

媽媽之前是獨居,記憶力明顯衰退. 所以就接佢同住再請工人照顧(順便照顧埋我) 就在黎住咗幾個月後, 佢情况急直下, 所有腦退化的情況出哂黎,仲係有D暴力傾向. 原來之前佢血压高居不下,政府医生同佢轉药,其中一只係(去水), 食咗会好多尿...所以佢失禁呀,同時太多尿令到身體电解質失,在决鉀决鈉的情况下变成精神失常.我媽对去水丸敏感所以副作用好快產生, 但其他人呢?....
E家唔会信政府D医生,好廢!我地睇私家又轉咗D靚藥. 好神, 她情况慢慢恢復(但用咗2-3年) E家都只係記憶短暫,搞唔清日子,其他的也算是健健康康. 我媽85歲. 現在1日五餐, 小食多餐. 準時食药食vitamin&鈣片. 歺前量血压...等等, 所以状况理想, 姐姐應記-功.

大宅

回覆樓主:

私家醫生是什麼科? 我家人又係食了政府藥,變了失禁,一日換8塊片,又成日缺甲缺。可否介紹醫生?謝謝!

大宅

jyjy1684825 發表於 17-9-3 12:21
媽媽之前是獨居,記憶力明顯衰退. 所以就接佢同住再請工人照顧(順便照顧埋我) 就在黎住咗幾個月後, ...

我爸爸血壓藥係政府開,一路食都無乜問題,反而係腦退化藥一開始食就令佢情緒波動,但我就唔知係因為屋企多咗個陌生人(工人)定D藥嘅問題。因為兩樣一齊發生。

侯爵府

mango_vip 發表於 17-9-4 00:13
私家醫生是什麼科? 我家人又係食了政府藥,變了失禁,一日換8塊片,又成日缺甲缺。可否介紹醫生?謝謝!
...

係老人科. 我媽食紧Twynsta,因应各人情況,我媽食咗心跳得好慢所以还要加另-隻血压药. 而家好好.
有好多家庭医生都有老人科cert, 你附近也会有-,兩個, 問下D鄰居有無好的. 揾ED医生問下意見,轉药好唔好. 多個医生跟係好D, 有乜問題就打电話去問.方便貼心.
政府医院...唉, 唔知点講.

首頁

尾頁

跳至