醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

你媽有無參加綜合家居照顧服務?
如有的話,問一下佢地,好像有護理傷口的

大宅

AhC 發表於 17-8-19 18:10
你屋企附近有沒有政府診所,如賽馬會等。
只要親身登記一次,以後就可以打電話去預約睇症,又平又快又方便 ...
有呀,我上次同佢睇過一次,醫生淨係開抗生素咋...無話要洗傷口
我有放個cushion比我媽墊著腳訓,但唔夠幾秒佢就將佢移開...:(

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 23:40
你媽有無參加綜合家居照顧服務?
如有的話,問一下佢地,好像有護理傷口的
...
無參加,好似要排好耐資源嚴重不足

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 23:31
你返工,叫工人帶你媽去睇得嗎?
佢唔識聽/講中文,唔知去黎有無用,唉..:(

大宅

hker 發表於 17-8-19 18:49
鹽水呢?如無,去watsons 買,一包包好好用。
紅色的是消炎。但對化膿/引膿效果好麻麻。對表面傷口說ok.
...
噢,我今天才夾硬用掉一個first aid pack 和粉紅藥水,心諗大獲,每日一個真係好貴...但又諗住衛生D,因為驚阿姐太DIRTY...
我諗都係三日用一包好,唔好咁浪費..

粉紅藥水有大支裝嗎?

睇黎有排唔好,亦唔知點同佢減壓,乜都唔肯唔好

大宅

pylau 發表於 17-8-19 23:49

我都用緊呢個服務,好ok 喎,佢地有護理员定期上門做運動,經nurse評估會幫洗傷口,仲有陪診送飯幫沖涼,大確排咗年半

侯爵府

pylau 發表於 17-8-19 23:55
噢,我今天才夾硬用掉一個first aid pack 和粉紅藥水,心諗大獲,每日一個真係好貴...但又諗住衛生D,因為 ...

這時,我的好朋友--taobao又出場啦!
医用无菌换药

我用hotbuy多!計實重好好多!

其實,會加上消毒殺菌藥水用的,我不太怕taobao 医用无菌换药有問題。大陸內地,洗傷口/ 打點滴好專業的!哈哈!有病便打點滴的!(韓國也是!香港好像大病才打)。

消毒藥水,不要買太大的!有菌入去,好麻煩,最多3-5日要全清了!(理論是日日清的)

記得不要用雲南白藥等!那年我不知,用在貓貓身上,結果去獸醫時,要剪開表皮去清!藥加膿混在一起!石頭一樣硬!我朋友做急診室,人的case, 也是那樣!用了雲南白藥等病人去清創,極之麻煩。皮,肉,藥粉痴在一起!很可怕。

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-20 00:08
我都用緊呢個服務,好ok 喎,佢地有護理员定期上門做運動,經nurse評估會幫洗傷口,仲有陪診送飯幫沖涼, ...
係點排架?我都想有人上門同佢做運動,自己友叫佢唔郁...

係咪用左呢個唔可以用日間中心果D服務券?

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-19 23:49

我好快喎。
同我做厕所扶手又好快。
做了腦退化手鍊都快,但媽戴了幾日就叫除,我遲些再同佢戴。

大宅

hker 發表於 17-8-20 00:11
這時,我的好朋友--taobao又出場啦!
医用无菌换药
等我都學下用HOTBUY 先,開支越來越大,要跟你地買平野

hker    發表於 17-8-20 00:42

翡翠宮

太陽花0805 發表於 17-8-20 00:08
我都用緊呢個服務,好ok 喎,佢地有護理员定期上門做運動,經nurse評估會幫洗傷口,仲有陪診送飯幫沖涼, ...

你咁耐?我好快喎,好似兩個月掛。

仲有職業同物理治療,陪診,陪長者又得,咁樓主可以真正休息一下啊。

大宅

MM2005 發表於 17-8-20 00:46
你咁耐?我好快喎,好似兩個月掛。

仲有職業同物理治療,陪診,陪長者又得,咁樓主可以真正休息一下啊。
其實唔係好記得,嗰時唔係好為意,好似係冇選用日間服務跟住就試用家居綜合照顧服務

大宅

pylau 發表於 17-8-20 00:36

應該係醫院社工幫我地搞,你可以問吓你嗰區家居綜合照顧服務嘅社工,我嗰間係明愛長者服務中心, 一個月只係收費兩百幾 ,服務係每小時$19(包括護理、運動、看顧、送飯、家務料理...),日間中心果D服務券呢嗰你要問社工

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-20 01:20
應該係醫院社工幫我地搞,你可以問吓你嗰區家居綜合照顧服務嘅社工,我嗰間係明愛長者服務中心, 一個月只 ...
嘩,好抵呀,肯定有排排...我用緊日間中心的服務券呀,所以唔知排唔排得,等我問下先,唔該晒你地

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-20 00:36

你媽有無社工跟,如有問佢地最清楚,佢地有各方面的資料,幫到你更多。

大宅

MM2005 發表於 17-8-20 07:57
你媽有無社工跟,如有問佢地最清楚,佢地有各方面的資料,幫到你更多。
...
無社工跟,我自己再找找,唔該晒:)

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-20 09:03
無社工跟,我自己再找找,唔該晒:)

個個村都有長者個類機構,不理是老人中心/鄰捨中心/咩類形教中心比長者出入的,佢地有社工,你可問一下。
個的社工不理是不是會員,是不是住本村都會幫助的。
還可以問議員幫忙,因佢地熟悉本區什至其他機構幫到長者的。
最近我問日間中心,佢見我急,就介紹隔離樓的長者鄰捨比我,原來再係內面有一機構可有上門幫忙照顧長者各樣服務,是貴過社署但平過私人,
所以話,要問社工才知。

大宅

MM2005 發表於 17-8-20 12:07

個個村都有長者個類機構,不理是老人中心/鄰捨中心/咩類形教 ...
好的,多謝你 =)

大宅

pylau 發表於 17-8-20 01:35
嘩,好抵呀,肯定有排排...我用緊日間中心的服務券呀,所以唔知排唔排得,等我問下先,唔該晒你地
...
我媽四年前出院時兩邊服務都有排,出院後三個月排到東華的家居綜合服務,正如所說每星期有人上來一小時做訓練(之前有物理治療師,職業治療師,社工同護士一同家訪及初步評估,會訂下一些項目由一些護理員做),,因我媽糖尿當時腳踝的傷口,由入院半年至出院都未好,故亦安排了上門洗傷口足足幾個月,亦有護士上門跟進,但因實在太耐,結果護士寫信交給診所醫生看,醫生轉介了急政,取了些較勁的藥物才好番。另外老它們亦有物理治療小組,一星期一次。
我覺得服務真不錯,但參與半年後因排到日間中心,便需停止(只可有一種服務),她們仲給我一個月時間保留名額,以防我媽不肯去中心。我亦有朋友爸爸原本去日間,但因身體較弱,會覺得全日太長而選擇了家居服務。所以可考慮需要而挑選何種服務的

翡翠宮

回覆樓主:

你媽有返日間中心,直接同跟你媽的姑娘講,你媽的疑似褥倉越來越大,可能中心有得洗傷口(應該要收少少費用),如無問佢幫忙比資料轉介上門洗傷口!

首頁
12345...6

尾頁

跳至