懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

初期嘅時候成日都冇胃口,食得好小野,
對99嘅煮家飯好反感,
但就好想食垃圾食物
有食過幾次雪糕,不過依家唔敢食,初期食反而冇乜野,到3個月後食個肚先有小小痛;
又會食麥記包,但冇食薯條,轉粟米,不過有食新出嘅薯麥;
初期又食過幾次Lays薯片,忍唔住口
食過3次杯麵,但我不嬲食速食麵都只會食麵唔會飲湯,自我感覺良好啲
依家5個月,開始有返胃口,
真係想食好多野,
不過依然唔鐘意99嘅煮家飯,因為唔岩我口味
但我已經踏上戒口之旅。
我真係好想食海鮮,
好想食魚生,
好想食羊肉,
燒鵝,芒果,刨冰,炸野,
大閘蟹嘅季節又差唔多到,真係好想好想食
而我本身有小小濕疹,
有左之後就嚴重左,所以一定要戒濕熱野,
對於一個吃貨,戒口真係好攞命
我c6安慰我話等我生完坐完月就即刻帶我食放題,二人世界,聽完幾安慰嘅

別墅

回覆樓主

其實每次食完垃圾食物,良心都好過意唔去,
我有食返多啲水果

伯爵府

Mc Donald, spicy, 冇問題
生野/ 大閘蟹就唔得啦
真係年年有人出事

別墅

rachel_tim 發表於 17-8-17 01:33
Mc Donald, spicy, 冇問題
生野/ 大閘蟹就唔得啦
真係年年有人出事

我知啊,所以海鮮同生野我好乖,掂都冇掂過

男爵府

回覆樓主

海鮮、羊肉、燒鵝同芒果都可以食,海鮮整乾淨煮熟就得,營養師話海鮮有好幾樣大肚媽媽要嘅營養。以上野又唔係日日大量食,每樣煮熟嘅食物各食一d吸收唔同營養仲好。

伯爵府

puppybaby 發表於 17-8-17 01:34
我知啊,所以海鮮同生野我好乖,掂都冇掂過

好快啫, 我3年抱2, 4年冇食過大閘蟹

別墅

KILW 發表於 17-8-17 01:41
海鮮、羊肉、燒鵝同芒果都可以食,海鮮整乾淨煮熟就得,營養師話海鮮有好幾樣大肚媽媽要嘅營養。以上野又唔 ...

但我皮膚問題,62唔比我食濕熱野
不過我自己都驚會遺傳到比bb,
如果再食會加重皮膚過敏,所以由我有左開始,
我最乖就係戒左濕熱食物
其實我濕疹係小學4,5年班先開始有,
不過係好小事,範圍好細好細,控制到,
間唔中先復發,例如轉天氣。
但當我有左,初期超嚴重,仲擴散左範圍,
我keep住搽凡士林同一隻懷孕可以搽嘅濕疹藥,
依家先冇事,不過就已經有疤痕印
我諗緊關唔關初期事,依家濕疹好似穩定左,
個心就想食濕熱食物

別墅

rachel_tim 發表於 17-8-17 01:41
好快啫, 我3年抱2, 4年冇食過大閘蟹

辛苦哂!對於餵食嘅我,會好難頂
不過三年抱兩好幸福
如果我有能力我都想,計劃下第二胎應該4,5年後

大宅

回覆樓主

我日日都食哩啲...........我 無 飯 食 啊 因 為

伯爵府

puppybaby 發表於 17-8-17 02:00
辛苦哂!對於餵食嘅我,會好難頂
不過三年抱兩好幸福
如果我有能力我都想,計劃下第二胎應 ...

幸福既, 攰到喊咩都有(有時會諗, 其實一個都幾好)
我第一胎餵人奶, 大仔5個月大時食過燒鵝, 佢又無啦啦眼皮腫。 嚇到我唔敢亂食野
長腳蟹都係佢過一歲我先敢再食
當生完忙到食飯都冇時間, 咩大閘蟹都吸引唔到我了

大宅

畀面勳章

puppybaby 發表於 17-8-17 01:53
但我皮膚問題,62唔比我食濕熱野
不過我自己都驚會遺傳到比bb,
如果再食會加重皮膚過敏,所以由 ...

自身對咩食物有反應就最大介口既原因,我本身垃圾肚,食乜都無反應,所以我係無戒口, 當然高危食物,我就兩三舊過口癮,無話完全唔食

別墅

puppybaby 發表於 17-8-17 01:16
對99嘅煮家飯好反感,
但就好想食垃圾食物

燒鵝,芒果,炸野,海鮮,麥記,杯麵,薯片我都無戒過

子爵府

2024年龍年勳章

puppybaby 發表於 17-8-17 01:16
對99嘅煮家飯好反感,
但就好想食垃圾食物
我宜家都係初期,日日都嘔2-3次。我都係咁食垃圾食物,薯片、串燒食左好多次,但雪糕就唔敢食,因為本身腸胃唔好。99煮d 完全唔岩食,我宜家晚晚番娘食。

我都好想去食放題諗起都流晒口水

子爵府

2024年龍年勳章

fung0529 發表於 17-8-17 07:35

燒鵝,芒果,炸野,海鮮,麥記,杯麵,薯片我都無戒過:hap ...
我都超級鐘意食芒果,我媽話食細個既1-2個都可以,只要唔好一日食太多個。反而海鮮我就真係戒晒,薯片、麥記、杯面、炸野我就冇戒。

大宅

回覆樓主

除大閘蟹外,妳講所有嘢都有成日食。未有b之前都乜都食,最中意煎炸。有左後只戒生嘢同酒,同怕有菌/唔乾淨先唔食,咖啡都照飲。唔好覺得內疚啦,食左就enjoy, 心情好好重要。

大宅

回覆樓主

上網睇左好多西醫資料,主要叫人界都係有關酒精、生野、咖啡因等等既野。無中國人咁多野要界架。咁唔通外國bb就唔健康咩放鬆一下想食就食

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

海鮮只要熟哂就食得

羊肉,燒鵝,芒果我間中都會食,炸野常食

別墅

rachel_tim 發表於 17-8-17 03:52
幸福既, 攰到喊咩都有(有時會諗, 其實一個都幾好)
我第一胎餵人奶, 大仔5個月大時食過燒鵝, 佢又無 ...

我媽成日話,當你做左啊媽,
就唔會成日食食食,冇時間你食,
而且你仲會將最好嘅留比仔女食,
到時你就乜野都食得落口(清餸尾)
有左先知做媽媽嘅辛苦

別墅

joeyjoeywong 發表於 17-8-17 07:08
自身對咩食物有反應就最大介口既原因,我本身垃圾肚,食乜都無反應,所以我係無戒口, 當然高危食物,我就 ...

我未有個時都唔會因為皮膚問題戒口,
因為好小事,一直都控制到情況,
只係轉季時或太乾燥會復發,冇諗過食物會過敏。
當剛知道有左,我海鮮,濕熱野已經戒哂,
但唔知點解濕疹嚴重左,仲控制唔到係咁擴範圍,
醫生話因爲荷爾蒙嘅變化,冇得根治,生完就冇野,
除非真係太太太嚴重,或需要先開小小類固醇藥物,
咁我當然唔要啦
所以我更加唔敢掂個啲食物,
到依家中期終於控制返濕疹情況,已經冇事,
最多間中會痕,我好勤力搽凡士林
其實會戒海鮮濕熱食物都係驚到時bb皮膚唔好,
因為我已經有濕疹,唔想佢都有

別墅

圍威喂 發表於 17-8-17 08:12
我宜家都係初期,日日都嘔2-3次。我都係咁食垃圾食物,薯片、串燒食左好多次,但雪糕就唔敢食, ...

我同你一樣,海鮮戒哂,
但垃圾食物依然會偷食
我都好想返娘家食飯,
可惜我媽整親手,未咁快可以煮到飯,
如果唔係我都會日日返屋企食
真係始終媽媽煮嘅飯先最好食
99煮嘅唔岩我口味 太濃味
未有之前都可以食到,但有左就真係唔想食
所以我成日有機會就想出街食

首頁

尾頁

跳至