醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hker 發表於 18-3-11 02:39
嘩!可以來3 次的?

我真的不懂分,一般家居照顧服務 Vs 嚴重人士家居服務。(後者資源,比前者還少?)

我諗MM jm嗰種綜合家居/改善家居照顧服務。照我理解, 參加左呢樣, 排老人院條隊就會凍結。

因我填表時都有剔日間中心(亦都可揀家居照顧服務), 令排老人院條隊凍結。

我剛去完韓國旅行, 係網上免稅商店買左d護膚品。所有野都用啪啪膠紙包裝。 我拆包後, 拎哂d啪啪膠紙去比阿爸練手指力。

之前講過“風中同行”復康計劃交左$500費用。但中心會買番d用品(幫到阿爸復康用)比阿爸。

前2天中心社工/物理治療師送左手,腳沙包, 泥塑膠。

今日阿爸嗰區有投票。阿爸好緊張, 叫媽咪記得比身分證佢, 等今早外傭同佢落街運動後就去投票。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-3-11 10:18

我諗MM jm嗰種綜合家居/改善家居照顧服務。照我理解, 參加 ...

good啊,你爸好積極投入社會

是啊,就是你講的家居啊!
其實用緊家居或日間中心係咪都可以解凍老人院條隊?

翡翠宮

我諗MM jm嗰種綜合家居/改善家居照顧服務。照我理解, 參加 ...

最早期媽做運動,就是做了幾次沙包佢就一路唔肯做

翡翠宮

嘩!可以來3 次的?

我真的不懂分,一般家居照顧服務 Vs 嚴重人士家居服務。(後者資源,比前者還少?)

排到想轉?
應該要排了社署老人院才有得申請家居掛?
我講姑娘,但無問佢地正確名稱,佢只上來做運動,電腳,認知訓練,不是護士啊

翡翠宮

嘩!可以來3 次的?

練功卷,見電視有講,有人拎去買野騙人,你唔比爸拎出街買野就得啦

翡翠宮

回覆樓主:

話時話,你可以問一下社工,你爸排了政府老人院未?

水晶宮

MM2005 發表於 18-3-11 13:56
good啊,你爸好積極投入社會

是啊,就是你講的家居啊!

照我理解應該唔係。等我再搵醫務社工了解/確認下先。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

回覆樓主:

各位早晨,
樓主靜了多天,沒什麼嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

今早一起來就周身骨痛,
十分鐘前食兩粒幸福,即刻鬆晒。

前排不適都睇了兩次醫生,食晒藥就唔睇了,喉嚨仲有頂,都唔知咩事

水晶宮

MM2005 發表於 18-3-15 10:04
今早一起來就周身骨痛,

仲未好呀?

呢排天氣唔穩定, 小心。出行寧願拎多件衫, 好過拎少。

同事話我著咁多衫。我話唔想病, 無錢無時間睇醫生。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-15 19:25
仲未好呀?

呢排天氣唔穩定, 小心。出行寧願拎多件衫, 好過拎少。

呢排想買部抽濕機,主要抽濕,爬文見妳有買三菱 同開利,想問開利用耐咗後嘈唔嘈, 好唔好用?定話都係
三菱較好?

大宅

MM2005 發表於 18-3-15 10:04
今早一起來就周身骨痛,

天氣開始潮濕,人係容易啲攰

水晶宮

太陽花0805 發表於 18-3-15 21:01
呢排想買部抽濕機,主要抽濕,爬文見妳有買三菱 同開利,想問開利用耐咗後嘈唔嘈, 好唔好用?定話都係
...

因為開利都只係買左1年, 現在唔覺得嘈。 我覺得開利幾抵用。上年買$1818。但今年聽bk mj講$15××都買到。你可以去price.com睇下。

我買26L, 鐘意水箱大, 唔需要成日倒水。第1次用開利, 唔知壽命會有幾長。

而之前部3菱(唔係現在呢部)都用左17~18年至壽終正寢。現在呢部3菱都用左幾年(應該over5年)。幾年前買都要$46xx。

剛剛老公話, 用現在呢部開利同幾年3菱機黎比較, 對3菱唔公平喎 但我覺得2部都唔算嘈。

水晶宮

太陽花0805 發表於 18-3-15 21:08
天氣開始潮濕,人係容易啲攰

係呀!濕氣重令人易倦。

要飲下去濕水

我最近係yahoo團購買左40套龜苓膏+涼茶劵($29/套)。因為間涼茶舖係我屋苑有分店。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-15 21:39
係呀!濕氣重令人易倦。

要飲下去濕水

而家都係唸緊三菱部130同開利嘅26L, 冇用過唸住平平地買開利試吓,但三菱咁耐用,可能長遠嚟講會仲划算

天氣濕熱真係令人好唔舒服,而且仲會引發痛症,想試吓用抽濕機睇吓會唔會好啲,食療又真係幾重要

冇試過yahoo 團購,又去睇吓有冇正嘢

水晶宮

太陽花0805 發表於 18-3-15 22:15
而家都係唸緊三菱部130同開利嘅26L, 冇用過唸住平平地買開利試吓,但三菱咁耐用,可能長遠嚟講會仲划算

...

記得bk jm講過消費月刊(消費者委員會)都有講開利 。不過開利26L外型會厚身d。

我星期六返我爸屋企時都睇下佢部抽濕機仲掂唔掂。嗰部係我哥好多年前買比佢。
天空之城, 快樂之地

大宅

嘩!可以來3 次的?

今日终於同媽咪去咗煌府飲茶,JM 果然好介绍,輪椅進出好方便,座椅間寬敞又有靚裝修,媽咪話啲點心幾好味,佢胃口好好,好開胃,以後會多啲同佢出元朗屯門同飲茶

侯爵府

MM2005 發表於 18-3-15 10:02
各位早晨,
樓主靜了多天,沒什麼嗎?
有心。爸爸早幾日,又入了醫院(無啦啦發高炎。但很快又退燒。)

今次他好叻,2 天可出院。上次fail 的血報告,今次全部pass. 真神奇。上次不停輸血,血色素也是很差。升少少,又跌下去。今次。反而一take過pass。

今次,是尿道炎。原來,可以那麼高燒的(39.4)。這幾天,中午時,我也四圍去,看看不同的紅莓汁(他一直只是食紅莓素,原來不夠)。總之,插了尿喉就是煩。

===
妳的感冒,好點沒有?近日,我一出街,口罩不離口。我不想病。

===
今年,好奇怪,我爸的房,牆也黑了!(他時時開暖氣,溫差太大)。

其實,我爸年年也長開冷/暖氣的。我不明白,為何今年的牆,黑晒!我家向西的,大把太陽晒屋。

風水的野,不能不信。今年情況最差,連他睡的地方。也發晒霉。真奇。

===
保良局,積極一輪,又消失了。新年前說會找我的社工(update case),也消失了。靠人?靠自己好 d . 哈哈!

我仍積極研究,工人單獨照顧我爸的可行性。

所以,現在有時盡量外出。在CCTV看她。

再看看有什麼工具/改裝家居的可行性。

所以幾忙。哈哈!

===
大家也保重。

侯爵府

太陽花0805 發表於 18-3-15 23:00
今日终於同媽咪去咗煌府飲茶,JM 果然好介绍,輪椅進出好方便,座椅間寬敞又有靚裝修,媽咪話啲點 ...
裝修後,難食了很多啦!之前好好多。但那兒的服務員,幾好好!有幾個對輪椅客好ok的!

===

我爸巳不能外出飲茶/食東西了。所以,好好珍惜這些時間!其實,to me, 能帶家人飲茶,巳是十分幸福的事!

===
我上星期去福田退taobao 。原來,真的很易去。(但好難填表,哈哈!太先進)。我去了一間港人開的雞飯店。好ok架!$18, 有飯+雞+菜。像識了個老朋友。

跟住行去水立坊。我不知是什麼來的。在門口看,好像好高檔。(後來,我朋友說那水療太貴,她們也沒去過)

有機會,一起去福田!(妳好近)。我在元朗,還可坐小巴($ 7.8) 。

有時,悶悶地,坐車北上,吃個飯,逛逛超市/街市,好happy! 又快。快過出旺角。哈哈!

以前我只會去深圳灣。但那兒只可坐的士。又大塞車。好麻煩。(花園城+海岸城,很ok架!好大,而且有書城)

不過。。。。taobao最實際。哈哈!

大宅

我替爸爸申請了護老院 同時也可以排上門服務

跟進那位社工姑娘話唔需要凍結排護老院 唔知係咪每個人唔同....

首頁

尾頁

跳至