跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

mychungyi 發表於 17-9-1 15:42
咁如果得一個無業媽媽在,冇稅可納,d學費又點計呢?

雖然我地未必在當地做野,如果在當地消費eg 買車,買樓,我們都要比稅。我地在當地住買日用品和某些服務都要比税。如果甘都要當international student 去收學費,就慘了

大宅

mychungyi 發表於 17-9-1 15:42
咁如果得一個無業媽媽在,冇稅可納,d學費又點計呢?

~

大宅

Georgette 發表於 17-8-21 15:44
大仔13歲,細仔10.5歲。如無意外應該明年summer 帶佢地去Van,我就坐移民監。好nervous,唔知係咪good timing ...

我和你的情況差不多,都係出年帶大仔15歳、細仔10歳回溫哥華,不過我在香港已做了5年Full time mom, 所以可能容易適應一點!到時大家可以pm聯絡吓!

大宅

lebelok 發表於 17-9-3 00:15
我和你的情況差不多,都係出年帶大仔15歳、細仔10歳回溫哥華,不過我在香港已做了5年Full time mom, 所以 ...

~

大宅

回覆樓主:

~

大宅

回覆樓主

請問,註冊一般需要有出世紙、health card 和住址證明。如果與親人同住,沒有租樓或買樓合約,只可提供銀行、手提電話等證明,可以嗎?

民房

大家好... 我都係想遲幾年, 回流加拿大。都唔知應唔應該用"回流",我20年前係加拿大畢業返黎,果邊一直都係用forign student visa.

返到HK結婚,老公同仔有Canadian passport, 但我冇。之前冇諗住走,但見香港越來越"中國化",自己又接受唔到,好想離開,只可以揀返加拿大。

C6 份工, 好唔 STABLE, 成日轉工, 人工係我一半, 但佢唔肯走先, 唔肯過去先安頓, 但我走, 連我呢一份收入都冇埋, 大家冇飯開架啦WOR... 唔知佢想點 ..

民房

大家好... 我都係想遲幾年, 回流加拿大。都唔知應唔應該用"回流",我20年前係加拿大畢業返黎,果邊一直都係用forign student visa.

返到HK結婚,老公同仔有Canadian passport, 但我冇。之前冇諗住走,但見香港越來越"中國化",自己又接受唔到,好想離開,只可以揀返加拿大。

C6 份工, 好唔 STABLE, 成日轉工, 人工係我一半, 但佢唔肯走先, 唔肯過去先安頓, 但我走, 連我呢一份收入都冇埋, 大家冇飯開架啦WOR... 唔知佢想點 ..

大宅

回覆樓主

大家好,我都係諗住一拖二返多倫多,都有啲驚,但為咗小朋友冇計喇,為有頂硬上(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

vitokwan 發表於 17-9-18 08:57
大家好,我都係諗住一拖二返多倫多,都有啲驚,但為咗小朋友冇計喇,為有頂硬上(emoji)(emoji)(emoji)(emoj ...

~

大宅

回覆樓主

現在一個小四,一個小三

公爵府

mikehappy 發表於 17-9-1 08:51
10 幾年前自己都去過Canada,當時我移民眼見有些留學生都好慘。有些太空虛而時飲酒,玩。
我想陪小朋友至 ...

Vancouver 是有$人才住得起吗?
Toronto 呢?

大宅

回覆樓主

大家好!我返左黎一個月...老公都繼續係香港搵食...仔仔就過黎讀小五...

大宅

Nicmommy 發表於 17-9-19 02:08
大家好!我返左黎一個月...老公都繼續係香港搵食...仔仔就過黎讀小五...

~

大宅

minions2017 發表於 17-9-13 16:51
大家好... 我都係想遲幾年, 回流加拿大。都唔知應唔應該用"回流",我20年前係加拿大畢業返黎,果邊一直 ...
我和你剛剛倒轉.我留在香港,老公和兩個細佬舊年回流加拿大.

別墅

回覆樓主:

好佩服你們的勇氣 雖然我有家人系加拿大,佢地都叫我帶2個小朋友去住,但得老公系香港始終無咁既勇氣,祝你們過到去順顺利利,加油!

大宅

chmanpong 發表於 17-9-19 09:10
我和你剛剛倒轉.我留在香港,老公和兩個細佬舊年回流加拿大.

~

大宅

Georgette 發表於 17-9-19 08:13
自己搞得掂嗎?老公唔喺度頂得住嗎?

我屋企人都係晒加拿大,所以so far 都ok

大宅

mfmom 發表於 17-9-20 11:16
好佩服你們的勇氣 雖然我有家人系加拿大,佢地都叫我帶2個小朋友去住,但得老公系香港始終無咁既勇氣,祝你 ...

勇氣有時係逼出黎,到時候就知要action。 (emoji)

大宅

Georgette 發表於 17-9-20 16:46
一年後的今天感覺如何?小朋友冇妳照顧ok嗎?
因為我兩個仔女比較大個(9 和 13) , 佢地在加生活都好開心. 起碼讀書壓力冇咁大, 我覺得除了academic 冇香港咁high level之外, 反而在其他thinking and explore , 我覺得加拿大教得都好好. 照顧上梗係冇我一起時咁好啦, 為有辛苦老公了!

首頁
12345...7

尾頁

跳至