單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 winmi 的帖子

其實個男人唔想要你大女你做咩佢都係會投訴佢

你大女 也一定感覺到 叔叔對自己如何
當然也不會好易相處
也可能佢想用搞搞震去引你或叔叔注意
始終是異性

男爵府

聽你咁講的確係兩邊做人難, 你男友唔鍾意大女而大女亦都開始挑戰你男友
繼續咁茖去只會夾住你係中間難做人
以我認為, 首先當然係唔可以係大女面前同男友吵交了, 亦都要令大女感覺到你係好尊重男友, 多啲話俾大女聽男友返工辛苦, 好彩有男友至令大家生活改善了, 要等大女分到屋企裡的話事人, 當然就要委屈你去多聽從男友說話了, 小朋友其實好醒, 邊個蝦得邊個唔蝦得佢哋好清楚
希望當大女收斂後, 就唔會太令你男友反感, 再加上你對佢的溫柔順從, 咁就唔會再有什麼不滿了.
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

winmi 發表於 17-8-25 15:38
做左單親媽而家10年,前幾年識左男友,一開始我已經表明我係單親媽,上年決定重新建立一個家,今年妹妹出世 ...

男友幼稚,說話過伤,愛屋及烏做唔到

大宅

回覆樓主

依個男人唔要得。和你組織家庭就要承擔責任,接受埋你的過去。距講到咁明話個大女距無責任,真係好唔掂。

男爵府

ApplePie_ellen 發表於 17-8-26 10:47
坦白講,如果男方講得出個家只係建立俾自己同佢的親生女⋯我不會繼續
...

同意,男人超衰,媽咪又偏心,冇好好愛惜個大女

男爵府

我朋友都係咁, 帶住大仔再嫁依個老公再生細B, 結果個男緊係緊張自己個仔, 成日投訢大仔,而大仔又唔妥個男的處處唯互自己個仔, 產生好多矛盾, 如果係我, 我唔會再生, 因為一定會有親疏之分, 依家我朋友要成日做和事佬, 煩都煩死喇

大宅

winmi 發表於 17-8-27 00:00
其實呢堆問題積左喺我心好耐,唔係男友投訴大女,就係大女整男友,加上又要湊住個b,娘家最近又有d突發事 ...

你要洗晒兩邊腦,大女要尊重爸爸,而爸爸都一定要接受大女係一家人,妹妹嘅親家姐,咁你日子先好過d

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你老公唔錫你大女~做唔到愛屋及烏, 無論你個大女做啲乜嘢你老公都錫自己個個多d, 你自己留意下 應該有所體會

大宅

winmi 發表於 17-8-25 20:16
11歲啦

反叛期嘅開始,就算係生父,亦有衝突嘅機會
了解下點同反叛中的青少年相處

大宅

winmi 發表於 17-8-25 22:40
其實開頭我地一齊住,男友係諗住大女喺外家住,weekend或者放假先過黎,但我話唔得,因為大女會覺得我有左 ...

咁即係男方無諗要接受大女
事到如今,你要揾方法
因為最熟悉佢地嘅人係你

你這例子,給了其他單媽
一開始個男已經想大女去外婆住

男爵府

ApplePie_ellen 發表於 17-8-26 10:47
坦白講,如果男方講得出個家只係建立俾自己同佢的親生女⋯我不會繼續
...

認同,我會同佢講,家係屬於所有人,唔接受你就byebye,無論我幾孤獨都好啦,我要個男人真心錫我個女,我先會同佢一齊,而唔係因為愛我,所以當我女係附屬品接受佢囉

男爵府

回覆樓主:

個問題在於,大女本來係想親近呢個叔叔,可惜往往被拒千里之外,所以先咁,呢個男人本身唔接受個大女,大女做咩都係錯,我諗要輔導係呢個男人先囉

大宅

唔好意思, 我份人好直, 我只係照直講:

我覺得你老公唔係咁好, 為人唔大方, 好計較,

小朋友得11歲, 自己煮野食都危險, 個媽媽唔係身邊, 好應該照顧埋佢....

佢咁講, 話大女當佢工人, 好明顯好小家, 個胸膛唔夠廣闊, 睇唔出佢有幾愛你,連你個大女都包容唔到。

同埋佢好有私心, 只肯照顧自己親女, 好坦白, 小朋友好重要, 一定要以小朋友為先, 始終佢地需要家長

俾關懷, 愛護 。 如果你老公咁都包容唔到, 又成日埋怨投訴, 你真係要好好考慮同佢應否繼續一齊住。

翡翠宮

男友就話呢一個家係建立比我同妹妹嘅,至於其他責任佢係唔會負責囉

淨係呢一句, 我已經唔會同佢一齊
你個女係你生既; 已經係定局, 佢接受得你; 就要同個女一齊接受; 因為係一個package.

我覺得大女好慘, 11歲咋, 你想佢獨立成熟到咩地步? 仲要feel到阿叔叔唔多鐘意自己...

男爵府

回覆樓主

公道講句,親生子女生幾個都會比較偏心某一個,何況親生同非親生?
邊個細個曳無比父母打過鬧過罰過?如果後父後母就可能變成虐待、黑心了
係好難的,要好好處理,處理得唔好,無左大女或老公,點好

子爵府

回覆樓主

我d仔見到爸爸媽媽係房休息,其實都一樣會走入黎"搞搞陣", 所有小朋友都係咁㗎啦,小朋友都係鍾意痴你地先至會走入房搵你地,好同意樓上其他人所講如果佢講得出個句說話呢間屋只係俾佢同佢個親生女,咁好明顯佢已經當左你大女係外人,亦好認同其他jm講嘅就係佢根本唔鍾意你個女無論你個女做乜佢都係會投訴

子爵府

回覆樓主

你個大女成日俾你老公拒諸門外,樣樣都不滿佢咁係大女角度梗係覺得叔叔唔好架,小朋友好誠實,邊個對自己好邊個對自己唔好佢哋感覺到架。其他人嚟到佢同其他人講叔叔嘅不是咁的確係叔叔對佢唔好喎,連煮個早餐俾小朋友都阿吱阿咗,你大女的確無講錯喎。

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

見到樓主個經歷同我一樣,我5知開過個post好定可以係到同大家呻下................
我仔今年7歲,我同男友一齊2年,同男友同居半年,呀仔逢星期六會過黎住一晚,星期日至五就過番呀仔嫲嫲到!
頭一年,差5多每個星期放假都會一齊出去玩,玩到夜男友會抱住訓著左既呀仔回家,見到咁既行為深深被感動了。(同男友有打算結婚,男友好愛我錫我)

呢半年黎,差5多每一次呀仔過黎,我都會好5開心,間5中會同男友嗌幾句交,不過5會係呀仔面前。男友覺得呀仔無家教,但呀仔好尊重男友,好聽佢話,就算男友話佢,例如日常生活既壞習慣,呀仔都無嬲佢。

人係自私既,我好愛我仔,我想呀仔同我一齊生活,我想教好我仔,但男友接受5到呀仔跟我同居,我好5開心,呢半年黎成日都諗好多野,諗5番工湊仔就無錢,番工有錢教5到呀仔,經濟上男友無點十卜我,同佢拍拖睇戲食飯,同呀仔出街佢會俾錢,我有買送煮飯買屋企野,日日做家務,男友無比家用,家用有時5係真係家用,我咁辛苦為頭家日日做家務我都係想佢俾d獎勵我,因為佢俾$100我我會付出$200果d人黎!

每次見到呀仔個心好內疚,但我已經好努力做好媽媽本份,
之後條路我應該點行...………

子爵府

虎到金來勳章

兩个case都係,我完全唔認為男方是真心愛女方的,唔好意思。。。

首頁

尾頁

跳至