單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB就快10月出世,但BB爸爸因為出軌而唔要我地了,
唔緊要, 為咗BB我會堅強地生佢出嚟湊大佢!
只係諗緊BB出世紙仲落唔落爸爸名好?
有朋友提我, 始終出世紙無爸爸名 "唔係咁好"
我唔明咩叫"唔係咁好", 我只考慮BB第時讀書、升學、移民、考政府工時會唔會有影響 ?
有無JM可以指點下?

另外,我入息已經過咗公屋2人上限, 係唔係代表唔可以再申請公屋? 請指教。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

人地都唔要你,咁你認為佢會肯出席一齊拎出世紙嘛?
不知所謂的乙陸!!!

別墅

fibimama 發表於 17-8-31 14:16
只係諗緊BB ...

一落咗bb 爸爸名第時佢爭就好煩
你同bb 想去旅行都要佢批
如果唔打算拎錢就無謂落啦

男爵府

回覆:BB就快出世但同男朋友分開了, 出世紙仲寫唔寫爸爸名好?

我就吾會落呢个賤人姓名,你落實一定後幻無窮三思?

複式洋房

回覆樓主:

首先佢已經有外遇,我相信唔會同你一齊去攞出生紙(未註冊必須爸爸出值的)而你都識講佢都唔要你地,仲跟佢姓?第時10年8年後個小朋友有利用價值就返嚟搶你就後悔了,我聽好多人講宜家冇話出世紙唔填父親會有乜影響,呢層唔洗擔心,小朋友一樣健康成長。
公屋超過入息當然唔得啦。

利申:我快要生了,BB亦係會跟我姓,因為我也是單親媽媽~祝福你們❤️

複式洋房

回覆 黃小俙 的帖子

嗯嗯, 我都諗過了,
既然佢都唔要我地了,
我都無謂夾硬落佢個名,
好似夾硬俾小朋友一個交待咁,

我好驚第時佢會返嚟搶BB>.<

而且我都無打算問佢要錢, 所以都唔係唔落了.

你都要加油啊, 我地仲有好長嘅路要行, 但我相信我地會為咗小朋友而堅強, 為母則強啊!

大宅

Fibimama.checked message please.

男爵府

月餅勳章

回覆 fibimama 的帖子

何必夾硬要落爸爸名落出世紙度﹖

BB未來讀書、升學、移民、考政府工.......只係睇佢個人,同出世紙有乜關係﹖

大宅

怕被人搶小朋友
一定唔好落個男人名
後患無窮

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實果位講:唔係咁好既人,佢經歷過嘛?
樓主,多少要有心理準備,呢個世界好多呢種人。只要有少少"非一般",就只會講:唔係咁好。但永遠答唔出咩野唔好。
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

chowqv 發表於 17-9-3 23:43
其實果位講:唔係咁好既人,佢經歷過嘛?
樓主,多少要有心理準備,呢個世界好多呢種人。只要有少少"非一般 ...
係囉...我都唔明..."唔係咁好喔!"即係點囉...不過哩個世界上有好多介意人地眼光嘅人, 大抵"唔係咁好"都係關哩樣野事啦, 而我只想考慮對BB嘅影響. anyway,thank you

別墅

如果係我 五會寫 你都未生 佢就已經出軌五要你同小孩 都五洗旨意你生左後 佢會比錢你地 落佢名 一陣佢第日話要同你爭 你仲麻煩 起碼無佢名 佢無得爭

大宅

No,否則妳會被牽著走

民房

只係諗緊BB ...

唔需要落佢名,第日返嚟爭嘅話,你會承受很多法律壓力。

大宅

只係諗緊BB ...
男人十居其九都唔爭子女的了,拕手㯗腳。
唔加男人名,
反而男人發咗達,
你子女爭財產會有困難吧。

複式洋房

回覆樓主:

千祈唔好寫,第時有排煩,升學煩,
出境入境又煩,第時改姓氏又煩,數之不盡

珍珠宮

回覆樓主:

絕對唔好落

別墅

conibb 發表於 18-4-4 07:16
千祈唔好寫,第時有排煩,升學煩,
出境入境又煩,第時改姓氏又煩,數之不盡
...

係啊!認同!

大宅

SharonJ 發表於 18-4-4 22:32
係啊!認同!

我就一定吾會落个賤人名?男人都78拾歲時都有得生?點會在乎你俩母子呀!

民房

回覆樓主

我都冇寫爸爸名(emoji)費事第時煩

首頁

尾頁

跳至