2018年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

民房

我由7w6d開始第一次嘔,食乜嘔乜,但又唔算嘔好多好嚴重,呢三個星期輕左一磅。不過成日要嘔真係好唔方便
請問有無媽媽可以賜教舒緩既方法呀?

複式洋房

mamah 發表於 17-9-1 01:19
我由7w6d開始第一次嘔,食乜嘔乜,但又唔算嘔好多好嚴重,呢三個星期輕左一磅。不過成日要嘔真係好唔方便:e ...

我5w開始嘔到12w3 瘦咁10幾磅

別墅

我由7w6d開始第一次嘔,食乜嘔乜,但又唔算嘔好多好嚴重,呢三個星期輕左一磅。不過成日要嘔真係好唔方便:e ...

每個人都有唔同既止嘔方法,我係飲B字頭既礦泉水同訓多d。

別墅

我最新情況都係嘔到傻左,我覺得想嘔去訓係最佳解決方法

侯爵府

mandy4008 發表於 17-9-1 11:35
我5w開始嘔到12w3 瘦咁10幾磅

我第2個月開始嘔加胃酸倒流 一個月輕左8磅 岩岩開始好緊 我食黑加倫子糖止嘔 好有效 最痛苦既時間一定會過 為左BB 好快挨得過

回覆 mamah 的帖子

Hello mamah ,懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少媽媽會有唔同程度嘅孕吐,大多數3-4個月時情況會自然好轉。都知道孕吐會令媽媽好辛苦,盡量少吃多餐,嘔完要飲番多D清水減少胃酸留在口腔,進食後避免立即刷牙及刷舌頭,試下多D唔同種類食物,睇下邊種食物對作嘔情況有幫助。含豐富蛋白質或碳水化合物食物可以舒緩到胃部不適同減低嘔心感覺架,媽媽有冇試過食餅乾﹑麫包﹑蛋類等等會唔會好D呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主

我4個月仲嘔緊,由6w開始⋯⋯

別墅

回覆 kellylooib 的帖子

我都係 T_T

別墅

jtsc2018 發表於 17-10-9 18:38
回覆 kellylooib 的帖子

我都係 T_T

而家5個月啦,依然嘔,仲要係噴出嚟嗰隻

民房

回覆樓主

我係一食惠氏媽媽就嘔
依家4個月大 但都冇咩點食到呢d 藥

別墅

回覆樓主

我由6week 嘔到20week ,開頭一日嘔起碼十次,仲要加天旋地轉,暈下暈下。我入醫院打針又試過,食醫生開既止嘔藥,都嘔到七彩。最後發現:1.聞新鮮檸檬 2.勁訓覺 3.用丫Q精神 。我最終用意志力捱過✌(emoji)加油丫

大宅

回覆樓主

我差唔多6個月,仲有嘔

首頁

尾頁

跳至