自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Alvinchun 發表於 17-9-3 10:43
樓主,你仔會喺邊間做?
我仔兩年前在瑪麗做咗,手術過程就像16樓嗰位jm講嘅一樣
...

我仔都會系瑪麗做,依家排緊期,應該半年內有期。
你仔做得點呀?效果好唔好?攞番出來未?
手術後住院3-5日,咁出院後要系屋企休養嗎?係咪唔可以返學住?
係咪唔可以做運動?有咩野注意架?
唔好意思呀!問你咁多野,我真係好擔心我仔要面對呢個手術

大宅

馬大嫂 發表於 17-9-3 11:03
我仔2 3年前在私家做。打算聖誕假期攞返合金條出來。手術時已19歲。目前行動自如,讀緊大學。
...

做完手術效果點呀?會痛幾耐呀?
當初你地會好擔心嗎?點樣幫佢度過?
我好擔心我仔,但又唔敢同佢講太多,怕嚇親佢!
係咪我太過分緊張呢?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

瑪麗醫院,我覺得跟得好好,你可以放心。
明白你的擔憂,因我當日亦一樣。
我仔當日時係咁啱暑假前做,所以出院後請咗一星期假便接著放暑假,佢預計出年先攞返出嚟。

大宅

Alvinchun 發表於 17-9-3 15:14
瑪麗醫院,我覺得跟得好好,你可以放心。
明白你的擔憂,因我當日亦一樣。
我仔當日時係咁啱暑假前做,所以 ...

多謝你!

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

cinda72. 發表於 17-9-3 15:24
呢隻問題我冇,但微創手術我做過,因為中風,
微創係超大手術,但而家技術好高,我做既係腦血管搭通,3個鐘 ...

多謝你!

男爵府

JC蚊 發表於 17-9-2 17:32
請問有無人經歷過,或者知道有關資料?
我仔遲D要做手術,微創。
想知道手術後要注意咩野,可以正常返學嗎 ...

我細佬ㄧ出世個心口就凹了下去,但佢冇做任何手術,現在40歲了,沒寒背,身体健康!如果冇影響健康,建議唔好捱刀。

子爵府

2018復活節勳章

cinda72. 發表於 17-9-3 15:24
呢隻問題我冇,但微創手術我做過,因為中風,
微創係超大手術,但而家技術好高,我做既係腦血管搭通,3個鐘 ...

呢個手術同你嗰個不同,因為插入支架,撐起胸骨,另外胸部兩邊會有傷口(一邊植入,一邊固定)所以會好痛,手術後會跟埋部“嗎啡機”出嚟for 止痛,比病人感到痛時,自己按鍵比藥。
但同意你說法:微創係安全,痊癒快

禁止訪問

大宅

馬大嫂 發表於 17-9-3 11:03
我仔2 3年前在私家做。打算聖誕假期攞返合金條出來。手術時已19歲。目前行動自如,讀緊大學。
...

你仔在香港定台灣做?要幾錢?

大宅

JC蚊 發表於 17-9-3 14:59
做完手術效果點呀?會痛幾耐呀?
當初你地會好擔心嗎?點樣幫佢度過?
我好擔心我仔,但又唔敢同佢講太多 ...

效果OK, 改善咗寒背問題.以前有時會突然間心季,宜家都冇了.

手術後痛到會影響活動大約要十日度. 2個月後基本正常.

當時我唔似妳咁緊張.我仔的情況不算嚴重,醫生話唔係必需做手術,,但阿仔自己想做.

其實係佢自己上網查到有呢個病(因為一路以為係太瘦寒背),又查到台灣有個醫生做呢個手術好叻.C6對台灣醫生始終缺乏信心.所以最後在香港做.費用約15,未計來緊要取出合金條手術,估計3-4.因為屬先天性疾病,所以保險唔包.

我勸妳不必太緊張,呢個唔係內器官,骨的問題,矯正了就OK.妳個仔12歲做呢個手術有利有弊.D,效果好,骨仔軟,適應力強,希望唔會太痛.但小朋友好動,可能會忘記醫生的嘱咐,像機械人咁轉身郁動,但好似小朋友會裝固定板(我唔太肯定).

等我仔取出合金條後我再告知效果.請放寬心,小朋友可能比妳想像的更堅強,不要低估小朋友的適應能力! 媽咪仔仔一齊加油!

大宅

馬大嫂 發表於 17-9-4 15:23
效果OK, 改善咗寒背問題.以前有時會突然間心季,宜家都冇了. 手術後痛到會影響活動大約要十日度. 2個月後基 ...

好多謝你咁詳細講我知!
我初初睇到做手術D片真係差D喊出來,非常擔心!
不過唸多層其實係好事,對佢係好既,對佢成長係正面的!
我仔都未識擔心,仲話可以請假唔使返學,正呀到時借機會教佢點樣面對困難,對抗逆境喇,唯有

子爵府

2018復活節勳章

馬大嫂 發表於 17-9-4 15:23
效果OK, 改善咗寒背問題.以前有時會突然間心季,宜家都冇了. 手術後痛到會影響活動大約要十日度. 2個月後基 ...

馬大嫂:
唔好意思,可唔可以話我知,你個仔找了哪位醫生做手術? (如不便公開,請pm 我)
因為根據我地所知,香港識做而又肯做的私家醫生寥寥可數 (又或者係我地孤陋寡聞
事情係咁嘅,早前返去覆診睇CT結果時,
醫生就話:咦!影出嚟有D 側咗喎!
我同C6 問:會點㗎? 有無咩問題呀?
醫生 : 咁可能影時,阿仔郁咗啫,無咩嘅

我地唔係好放心,諗緊好唔好搵多個醫生聽聽意見

大宅

茄子 發表於 17-9-3 16:22
我細佬ㄧ出世個心口就凹了下去,但佢冇做任何手術,現在40歲了,沒寒背,身体健康!如果冇影響健康,建議唔好捱 ...

你細佬呼吸會否不順?同埋應該骨硬哂會壓住器官,特別肺部,所以想清楚D情況

男爵府

winRicerice 發表於 17-9-26 18:42
你細佬呼吸會否不順?同埋應該骨硬哂會壓住器官,特別肺部,所以想清楚D情況
...

沒有,ㄧ切正常,係心口凹了入去

大宅

Alvinchun 發表於 17-9-26 17:57
馬大嫂:
唔好意思,可唔可以話我知,你個仔找了哪位醫生做手術? (如不便公開,請pm 我)
因為根據我地所 ...

鍾少石

子爵府

2018復活節勳章

馬大嫂 發表於 17-9-26 22:12
鍾少石

謝謝你

大宅

回覆樓主

我想問下樓主仔仔做左手術未?我下星期都帶阿仔去睇鍾醫生,吾知佢會吾會寫轉介信去排政府。始終十幾萬吾係細數目.

大宅

mrsaprilee 發表於 17-11-6 17:57
我想問下樓主仔仔做左手術未?我下星期都帶阿仔去睇鍾醫生,吾知佢會吾會寫轉介信去排政府。始終十幾萬吾係 ...

約咗下個月聖誕前做,在瑪麗做!
心情好複雜

大宅

回覆樓主

多謝你回覆,吾好咁擔心,
祝手術成功!如果手術後有時間,再麻煩你分享下。謝謝!

首頁

尾頁

跳至