自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mrsaprilee 發表於 17-11-6 19:45
多謝你回覆,吾好咁擔心,
祝手術成功!如果手術後有時間,再麻煩你分享下。謝謝!
...

好的,先多謝你的祝福!

大宅

我仔今日做咗手術喇,醫生話順利!但係我見我仔好痛咁依家訓咗。

子爵府

2018復活節勳章

JC蚊 發表於 17-12-15 17:14
我仔今日做咗手術喇,醫生話順利!但係我見我仔好痛咁依家訓咗。
...

順利就好了
手術後頭兩日係最痛嘅,叫仔仔唔好忍住 如果真係有需要,就自己咁個制自己落止痛藥,咁會 舒緩到 好啲嘅
病房比你們留喺度陪佢過夜嗎 ?另外你哋都要保重身體,因為你哋照顧佢都好辛苦,加油

大宅

Alvinchun 發表於 17-12-16 11:28
順利就好了
手術後頭兩日係最痛嘅,叫仔仔唔好忍住 如果真係有需要,就自己咁個制自己落 ...

好多謝你關心!
今日早上嘔咗幾次,醫生話係嗎啡的副作用,我仔聽完就少用咗,自己忍痛,佢話ok,姑娘都讚佢叻!胃口都慢慢好D。

子爵府

2018復活節勳章

JC蚊 發表於 17-12-16 13:02
好多謝你關心!
今日早上嘔咗幾次,醫生話係嗎啡的副作用,我仔聽完就少用咗,自己忍痛,佢話ok,姑娘都讚 ...

自己可以忍到痛,又真係好叻仔喎
可能每人對藥物的反應也不同,找到原因就好了
食嘢嗰度慢慢來,出院後煲多D 湯水補返都未遲,最緊要瞓到,盡量休息多D 先

男爵府

JC蚊 發表於 17-12-16 13:02
好多謝你關心!
今日早上嘔咗幾次,醫生話係嗎啡的副作用,我仔聽完就少用咗,自己忍痛,佢話ok,姑娘都讚 ...

請問你仔仔由照ct至造手術輪候幾耐? 仔仔可吾可以咩書包? 謝謝

子爵府

回覆樓主:

好慶幸睇到呢個post ,我個仔細個已經發現都係胸凹陷, 睇醫生醫生話如果冇咩特別唔舒服 ,係正常唔需要理會嘅,可能個醫生唔識? 我都係而家先知呢個叫漏斗胸,不過佢今年已經廿幾歲,有成日運動,又冇乜特別不適,不過外觀冇咁靚, 令佢好似寒背咁,見佢游水都唔想除上衣。
唉,都係怪我唔識又冇跟進,而家駛唔駛去睇?

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

增知識 我都唔知原來有病名
因為我老公心口都係咁,著左衫睇唔出,係個肚腩大d,平時運動都冇問題,我老公有跑過全馬。佢話細個個陣照過哂,醫生話唔影響呼吸同食野就冇需要做手術。
各位媽媽唔需太擔心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬大嫂 發表於 17-9-3 08:36
手術後傷口無大礙,但胸骨非常痛,活動非常不便,似機械人。起身需有人托住後邊。十幾日之後可以忍痛有限 ...
呀, 唔知呢個病有冇遺傳的呢? 我老公都有漏斗胸, 但冇做過任何治療, 我兩個仔又唔覺佢地有寒背, 係大仔心口中間有個位係少少"粒"入去, 而家11歲.
,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

little_stars 發表於 18-1-23 08:49
因為我老公心口都係咁,著左衫睇唔出,係個肚腩大d,平時運動都冇問題 ...
我老公都係咁的, 冇做過任何治療, 但唔知會唔會遺傳比兩個仔, SO FAR見佢兩個冇寒背問題.
,

大宅

多謝咁多位嘅分享, 我覺得個細仔都有輕微嘅情況, 所以好多謝各位無私分享.
祝各位準備做手術 / 準備拆除嘅朋友仔都順利同健康, 唔好太擔心.

大宅

Ms.Mak 發表於 18-1-22 23:24
請問你仔仔由照ct至造手術輪候幾耐? 仔仔可吾可以咩書包? 謝謝

由做檢查到做手術,大概等咗大半年。
剛剛做完頭一個至兩個月醫生話避免孭重野。
我仔依家算復原得幾好,基本上都回復正常,生活同返學都無咩問題!

子爵府

little_stars 發表於 18-1-23 08:49
因為我老公心口都係咁,著左衫睇唔出,係個肚腩大d,平時運動都冇問題 ...

多謝你呀,我好慚愧唔知道呢方面知識,真係除咗外觀好奇怪外,冇見佢有咩唔舒服。佢有跑步打波。咁佢爹哋冇,睇返我自己,有少少咁。

大宅

我哋2邊都冇,大仔都冇。

首頁

尾頁

跳至