嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔因猩紅熱食左10日抗生數後,岩岩隔左兩三日又發燒,今日又睇完醫生,睇怕又要食藥食多三四日!見佢個嘴唇都食藥食都無乜色心都痛埋,請問可以煮咩比佢病後補補身又岩小朋友?
另外想問,我仔唔知係咪食得多抗生素搞到兩隻手指公有啲甩皮現象(emoji)佢話有少少痛

公爵府

你仔幾歲?

我覺得可以煲多些有淮山嘅湯、燉肉汁

回覆 wingfriendss 的帖子

Hello wingfriendss ,BB食左10日抗生素,明白媽媽會好心疼,细糠狀甩皮係猩紅熱其中一個症狀,通常係病發1星期後出現,面頸、四肢部位到手/腳指,一般2-4星期乾淨唔會留疤。抗生素能夠增強BB對抗病菌能力,記得要跟醫生指示食晒成個療程。猩紅熱小朋友喉嚨可能仍有紅腫、痛,適宜以高熱量、高蛋白質食物補充營養,如牛奶、豆奶、雞蛋、肉類、魚類、豆類、豆腐,鮮淮山煲雞湯、豆腐煲魚湯、海鮮蒸水蛋都好好呀,多元化飲食,注意衛生,保持空氣流通,希望囝囝早日康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

OKC 發表於 17-9-6 07:44
你仔幾歲?

我覺得可以煲多些有淮山嘅湯、燉肉汁

我仔4歲

伯爵府

wingfriendss 發表於 17-9-6 00:56
我仔因猩紅熱食左10日抗生數後,岩岩隔左兩三日又發燒,今日又睇完醫生,睇怕又要食藥食多三四日!見佢個嘴 ...

先試免治牛肉煲湯或魚湯,我自己不會即刻燉肉汁比小朋友,因為覺得好燥熱

首頁

尾頁

跳至