3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔3歲 有便秘 最大問題唔肯用厠所痾booboo 一定要著尿片痾...成家人朿手無策...求指教!謝謝!

大宅

Miu6208 發表於 17-9-8 08:38
仔3歲 有便秘 最大問題唔肯用厠所痾booboo 一定要著尿片痾...成家人朿手無策...求指教!謝謝!
...

定時帶小朋友去廁所坐耐d,等佢慢慢適應,同埋便秘多數係因為吸收唔夠多纖維同飲好少水,平時可以食下益生菌清一清腸胃,little remedies既益生菌沖劑漿果味少少甜, 易入口,可以try下

複式洋房

nben 發表於 17-9-8 18:42
定時帶小朋友去廁所坐耐d,等佢慢慢適應,同埋便秘多數係因為吸收唔夠多纖維同飲好少水,平時可以食下益生 ...

謝謝你的意見...我會試下

男爵府

Miu6208 發表於 17-9-8 08:38
...

可能係未慣去廁所屙,慣左屙片片,慢慢幫佢介下

複式洋房

chengkayan 發表於 17-9-9 15:01
可能係未慣去廁所屙,慣左屙片片,慢慢幫佢介下

多謝(emoji)(emoji)係咪每日夜晚俾個時間佢坐?我係在職媽媽 唯有夜晚試

男爵府

Miu6208 發表於 17-9-9 15:48
多謝(emoji)(emoji)係咪每日夜晚俾個時間佢坐?我係在職媽媽 唯有夜晚試

係啊,固定好一個時間,其實最好就早上,等佢養成一個習慣

複式洋房

chengkayan 發表於 17-9-9 15:50
係啊,固定好一個時間,其實最好就早上,等佢養成一個習慣

佢唔聽婆婆講 唔肯坐 可以用抗拒來形容 加上剛番學 ... 早上無咩時間 唯有等我放工回來

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

朝早起身,空腹飲一杯暖水。叫BB用廁所,我就陪住佢。慢慢養成習慣。

複式洋房

haha748494 發表於 17-9-9 17:01
朝早起身,空腹飲一杯暖水。叫BB用廁所,我就陪住佢。慢慢養成習慣。

請問無食奶啦?佢朝早同夜晚仲飲奶 請問要介嗎?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能佢未習慣到,我覺得要等佢慢慢適應

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Miu6208 的帖子

我大囝果陣都有飲奶,如果唔影響固體就可以繼續飲奶。朝早飲奶前飲杯暖水。

大宅

回覆樓主

食益生菌好有幫助,我亞囡之前都有便便問題,食左半年日日都有靚便便,可以試下

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

便秘,可以試下食益生菌,我地食 USANA

至於唔肯在potty排便,好似上面D媽咪講,要定時陪佢去,又要同佢講要在potty 痾,大個仔唔好用片片,都係要等佢慢慢適應,唔迫得。

大宅

回覆樓主:

試下畀火龍果同香蕉佢食, 個人認為好得

首頁

尾頁

跳至