自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

估不到丹麥歧視禁嚴重
有無其他jm可以講一下,或者嫁外國jm講下。。

珍珠宮

carolgary 發表於 17-9-8 14:33
估不到丹麥歧視禁嚴重
有無其他jm可以講一下,或者嫁外國jm講下。。

邊個國家都有排外嘅人,中國都大把,只係有幾多爆出嚟。

大宅

回覆樓主:

排外邊到都有嘅啦,中國城市同城市之間都會排外,例如上海 北京 廣州之類嘅大城市

子爵府

親子王國15週年勳章

邊度都有歧視,就連我地自己香港人都會歧視自己人。外國人尤其分唔到亞洲人,好多越南、菲律賓、泰國、內地山區等地都有 mail-order bride。

北歐五國雖然生活水平同教育程度高,但係少亞洲人,有偏見、歧視都正常。

如果話係相對冇咁多歧視的話,英國應該係其中一個,因為多亞洲人識講英文,冇咁大語言隔膜,畀人鬧都有得反擊。英國有好多印度人、阿拉伯人、波蘭人等,民族多樣性歷史耐過其他國家,相對會容易 d 接受亞洲人。當然,歧視一定有,但係比起法國、德國等,已經算少。

男爵府

去澳洲旅行,刀見到歧視華人,5會好nice,收銀又冇一條隊時,通過她們刀會收返白種人既$先 之後先服務華人

wcpcelia    發表於 17-9-9 20:06

侯爵府

老實說,我去過的地方中,(一些)香港人是最憎中國人的。

什麼殘體字/ 又去踢別人的行李/ 唱國歌又去噓。

外國呢,(美國,加拿大,澳洲我也生活過)。一時時啦。但,大多對中文好奇的(可能我生活圈子近著熱愛中華文化的老外掛?)。就算不喜歡中國人的,也好少開口罵我的。除非我做錯事,e.g.泳池的lane, circle swimming/ 坐巴士沒把背包放地上。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有D白人覺得自己係最叻,就會睇唔起其他種族既人,去咁多次旅行,好似唔覺有比人歧視

男爵府

回覆樓主:

英國人哪來少岐視!!!自己英國人都排斥d有色人種架。

首頁

尾頁

跳至