懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

襯有d時間寫返先,留黎第日睇
陀阿四初初果陣成日病又成日嘔,食藥多過食飯,好唔容易去到後期,諗住好快就完成埋佢,點知就中左個b鏈,之前3胎都未試過咁,所以又擔心又唔開心,醫生話臨生之前打抗生素就Ok,咁我一直都緊張bb會早出黎會打唔切,前2個仔係早左成十日出黎既,咁每日都keep住好緊張,成日凝住啦又唔敢去得遠寧願係屋企,個肚一痛就諗係啦係啦,但係放左篤屁又冇晒事,有好幾次半夜宮縮密左摷醒個老公坐係到陪我計時,不停咁虛驚一場,直到過晒預產期都唔出黎,竟然呢一刻個人先開始放鬆到……真係奇怪冇左果種每日凝住既感覺,反而仲成日出街周圍去,每晚都訓得好好,直到催生前一晚,緊張到訓唔著,成晚係到回憶自己生3次bb既感覺,緊係愈諗愈驚,因為每次都難忘都係痛到爆,而每一次生完都發誓話唔會再生但又係再生再生,呢刻又係不停咁係到後悔……

珍珠宮

回覆樓主:

好快,成晚既時間已經過去,因為係早上8點要入院既,所以我成隻熊貓咁成晚冇訓過,就一早食個早餐絲絲然先搞入院手續,仲要遲左成粒鐘,上到去產前醫生已經巡緊房,心諗唔駛咁早就催生,可以等多一日半日,等阿b自己出黎,諗下諗下姑娘就叫我名啦,對資料然後比件衫我換又要驗尿就安排個床位比我,咁我就即刻放晒d行裝係櫃,除鞋上床攤下先,想飲啖水之制,姑娘就話幫我駁機聽胎心要駁半個鐘,都係黎黎去去又係bb郁就襟一下掣,等多10分鐘都冇,醫生就走左埋黎我床,姐姐又好順手拉簾話要檢查子宮頸,醫生三扒兩撥就話我夠軟可以催生,轉頭就話要做,係咁寫寫寫,係個咁冇心理準備咁急既情況下,我就話,啊醫生我要通知左老公先,醫生話一陣會有電話比你打比先生,我話下……等一陣先,醫生就話,仲要諗咩?你都生過咁多個仲要諗?過晒預產期就要催生咖喇,好啦你簽左先啦,姑娘就好快比我簽,簽完姑娘好快就走左出去,正當我想飲啖水冷靜下,嬸嬸就攞件紫袍叫我換,裡面要真空,咁又擺低枝水換左先啦,呢頭換完姐姐又趕住問我ok未,我話ok準備攞枝水飲,姑娘見到就話唔飲得啦,要落產房啦,我話下,我水都未飲過一啖入黎之後,佢話冇得飲呀生完先啦跟住阿姐姐又好快攞晒我d行李推去產房,仲問我行唔行到,我話行到,就一齊行去產房咁多次 都係第一次行去產房

珍珠宮

回覆樓主:

到左產房又係一輪對資料,除鞋換拖鞋行入產房,第一次係用一個正常角度去睇生仔張床,又唔係咁恐怖,加上朝早產房冇人,隔離又冇媽媽生bb,得我一個好靜,突然間姑娘就叫我,好啦上床啦哦就上左床,好快應該係極速地幾個助產士姑娘走過黎,一個set床駁機一個探宮頸一個黎幫我種豆一個就攞2枝抗生素針黎,真係好大枝,所有野都好快好急,跟住就聽到話我而家幫你穿水 即係話我而家已經要生啦係事實……撩黎撩去話個位仲好高喎,撩到我好唔舒服又撩唔到,但係唔係痛係覺得好攰隻腳,撩左好耐好耐好耐,耐到另一個助產士睇唔過眼,走埋黎一撩一夾就穿左水,我心諗,好心就一早過黎啦,搞咁耐我對腳都軟晒一心諗住穿左水好快就會陣痛啦,竟然完全唔痛,等左陣助產士黎吊催生藥,較左幾下藥都仲係痛都唔痛下,再埋黎較又係唔痛既,佢就問我1~10而家有幾痛?我話冇,佢哦就再較啦,較左幾次我就開始覺得有d酸酸痺痺咁個肚, 之後到腰,但係痛既程度係好輕微,咁佢又再問1-10有幾痛,我話3掛,跟住哦完又再較,之後突然間痛多左同密左,我心知不妙,容乜易再較落去就生得,叫佢比個電話我打比老公,打比佢冇聽我就開始心急同亂,一心急亂左就愈黎愈痛,開始係到呼吸呼吸啦,又口渴問佢地攞水濕下口啦,佢就話得,只可以濕下個咀唇,咁ok啦好過冇啦,成個過程我係不停咁抹咀

珍珠宮

回覆樓主:

之後痛到咁上下,成身汗好熱好熱,我話姑娘我好熱,佢話個溫度係岩咖喇,即係比佢拒絕左,我心諗我又冇水飲過又勁出汗又穿左水我會唔會脫水咖,真係幾驚但係又痛緊,原來肉隨針板上就係咁痛多幾痛突然間急急地,咁就同佢講啦,姑娘我急,佢就幫我探,探完就嗯一聲冇講野,我話幾多度喇姑娘,佢話嗯……軟緊未開 下……點解生到第4胎都唔識開 ……唔係話愈生愈快愈容易咖咩……都幾灰果刻……我話叫老公入黎得唔得?姑娘話可以但係要等多陣,我都知有規舉咖啦,要6度先比入黎,咁唯有等下啦,突然間好急好急有d想屙,佢走黎探就話進度好好喎,好快就可以叫你先生入黎,叫我打電話叫先生準備,當我打得通老公電話,老公一聽我差d爆粗,唔知點解著晒燈,一輪咀鬧佢做咩唔聽電話,我入左產房……

珍珠宮

回覆樓主:

下刪過百字,所以生仔既時候女人係特別燥底,之後姑娘放左佢入黎,唔講由至可,佢一入黎就劇痛,差d嗌出黎咁制,掐到佢隻手都瘀咁制,我真係好肯痛我不停咁講呢句,老公突然講話仲生唔生,我竟然口快快話生你老x, 對唔住真係忍唔到,我諗姑娘應該都聽到,跟住又係好急仲急過頭先,急到要不停屙果隻,助產士見到我下面屙緊就快快走埋黎探,話未屙得呀要忍住呀,又話我一屙阿b心跳急跌呀,但係我真係忍唔到,每一痛就想屙,果下力根本就忍唔到,好不其然個人拗後出力,突然間佢地就衝過黎set腳架舖墊,叫我呼呼呼唔好出力住,要準備好,之後佢地準備好晒就叫我黎啦仲問我介唔介意比幾個學生黎睇,頂我呢個時候仲可以話唔好咩 ,我一心諗住快d生出黎,就算啦,我一痛就出晒力屙,一下屙個頭就出左黎,佢嗌停我就忍住唔屙,佢話再用小小力就成隻b走出黎,終於大功告成 隻b成3.43kg,最重係佢唔怪得咁辛苦啦,不過都好好彩冇屙損到,佢地就擺個bb係我心口到食奶奶,之後就屙埋胎盤出黎,係產房等果2粒鐘,我真係好頸渴,又係咁急尿,之後就推左我去產後房啦,不停咁屙尿

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

BREADWING 發表於 17-9-8 15:44
襯有d時間寫返先,留黎第日睇
陀阿四初初果陣成日病又成日嘔,食藥多過食飯,好唔容易去到後期,諗 ...

恭喜晒呀呀
你嘅催生過程講得好搞笑呀!
我仲有1星期到預產期,今胎第三胎,希望唔使催生

珍珠宮

Yanlovesnaz 發表於 17-9-9 04:32
恭喜晒呀呀
你嘅催生過程講得好搞笑呀!
我仲有1星期到預產期,今胎第三胎,希望唔使催 ...

祝順利平安

大宅

恭喜恭喜!!多謝分享生產過程呀~好詳細同埋好有畫面

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

恭喜!!!

複式洋房

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

恭喜生阿四平安順利巧叻叻!!樓主講生產過程好搞笑詳細同好有畫面,樓主講故仔俾小朋友聽一定很掂!
樓主你仲打唔打算生第五個架?

複式洋房

回覆樓主

笑死我了(emoji)(emoji)

珍珠宮

貓貓6299 發表於 17-11-25 10:01
恭喜生阿四平安順利巧叻叻!!樓主講生產過程好搞笑詳細同好有畫面,樓主講故仔俾小朋友聽一定很掂!
樓主你 ...

唔好喇 要投降啦 我得一個人湊如果請個工人都會諗下,不過唔會喇,有時諗捱大左佢地就算,唔係咁想再重頭黎過

複式洋房

嘩~ 生4個好勁呀!!!!

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

恭喜樓主,祝 bb 身體健康,快高長大

男爵府

回覆樓主

我都就生第二胎,每日都勁怯中,但睇完你有血有淚仲要爆哂粗既生產全紀錄真係忍唔住笑左!

珍珠宮

大戶 發表於 17-11-29 20:12
恭喜樓主,祝 bb 身體健康,快高長大

多謝

珍珠宮

章魚妹妹 發表於 17-11-29 20:48
我都就生第二胎,每日都勁怯中,但睇完你有血有淚仲要爆哂粗既生產全紀錄真係忍唔住笑左!
...

唔駛驚咖,其實到時都冇得驚,過程好快,你生第2胎會快d加油呀

珍珠宮

koeyt 發表於 17-11-29 18:02
嘩~ 生4個好勁呀!!!!

做媽媽真係唔容易 就算唔係生4個,生1個我都覺得好攰,不過辛苦之後都係值得既

公爵府

開心吸收勳章

BREADWING 發表於 17-12-1 16:14
多謝

我好想問下,如果陀緊第二胎,第一胎bb先啱啱一歲幾 trouble 緊,又唔太懂事,唔太識行,一邊要睇住個大bb,自己身體體質又差,又驚陀唔穩,點樣可以一邊睇住大 b, 一邊陀 bb 呀?

首頁

尾頁

跳至