少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

tha 發表於 17-9-9 13:25
其實我真係唔識湊細路。原來我好憎細路。佢地好煩。一點都唔可愛。日日對住佢地,一個完全唔聽話,一個完全 ...

冷靜下來 慢慢解決

大宅

tha 發表於 17-9-9 21:51
以前佢好可愛架

係咪第一個易湊,跟住生左第二個就好難湊,2個一齊有問題既時候你就覺得2個都好難湊好唔聽話?

大宅

...

大宅

回覆 MonkeyGirl 的帖子

回覆 MonkeyGirl 的帖子

好同意阿, 我既日子都係甘過.帶住佢地一年去唔到幾次旅行. 但我安排最少一年一次. 果幾日同佢地日對夜對一齊玩都好開心.

別墅

其實我真係唔識湊細路。原來我好憎細路。佢地好煩。一點都唔可愛。日日對住佢地,一個完全唔聽話,一個完全 ...

我都好辛苦,想同大家呻下及聽聽大家意見!先謝
我有1個女,大女8歲,小三,細女,4歲k1
其本上細女好乖,k1放學會自己做功課,會自己食飯上半節,下半節要餵
大女由3歲已好煩,一發脾氣便便哭,大叫成個幾鐘
到依家8歲,問早題如下
1.仍晚晚尿床,我晚晚2點起身叫她柯尿,幫她抹,等她不用洗手可立睡
早2晚,我叫她起身,我站在我廁所門口,佢不下床,話凍,我話我都凍,快d啦,之後我打了她背一下,佢便由2點站到3點都不願去柯
2. 昨天,我叫姐姐在放學時同大細女看醫生,醫生收7點,我放工到家已收工,所以叫工人姐姐手,叫她先4點登記,6點先再回診所,先回家給她們食茶點,因要等27位病人,她們回到家,大女要細妹入廁所看她冲涼,工人姐姐趕煮飯,不許細女留在廁所,大女又哭又叫要人就她,我回到家好火,罵她要人看她冲涼替死,我話想送她去保良局,她要煩,事冇大少便叫1個鐘以上
3. 家中玩具不可給細女掂,要跟她所定位置放,如放錯,又大叫大罵細妹,又叫一個鐘
我想同學社工說,到底我要點做,我已經好煩,每天4點接電話,因工人話她叫,收工回到家8點,對功課,跟大女練琴,10點半同她們睡,每天完全冇自己時間,老公日日機不離手,罵他,他便好一天,第二天又如舊

大宅

回覆 bubujoey 的帖子

你有無同社工講你大女既日常情緒 ?

佢一定有d 野, 要draw 你地attention ...同你有無試下,了解佢背後做既原因 ?

大宅

MonkeyGirl 發表於 18-1-31 11:02
回覆 tha 的帖子

我好明白你心情呀, 我case 同你一樣..

講的岩!人生就是甘,加油(emoji)

琥珀宮

請工人,自己返工

大宅

媽媽加油呀!
繁瑣生活細節係好折磨人的
但我相信距地帶到無價的快樂俾你
給力!

大宅

bubujoey 發表於 18-2-7 19:26
其本上細女好乖,k ...

個人意見.拾玩具個part泥個情況有小小似有強逼症.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bubujoey 發表於 18-2-7 19:26
其本上細女好乖,k ...

1. 唔好仲叫佢起身去廁所, 咁會有反效果, 你同佢都會辛苦. 佢係日日瀨尿定係間中一次? 佢要瀨就由得佢瀨, 第二朝要佢自己拆床單洗. 係好煩, 但佢都要學半夜要自己去廁所.. 我個仔5歲左右晚晚瀨, 洗野洗到我痴線, 我索性俾條毛巾當床單就算. 而家二仔 7歲間中瀨尿, 我只自己拎d被舖去洗.

2. 佢叫埋個細一入面睇佢沖涼有咩問題? 如果可以既話, 佢兩個一齊沖仲好, 方便d, 不過要make sure 大女會幫細水沖水果d, 注意安全.

3. 佢控制慾好強. 唔好介意, 有冇帶過佢去評估? 我大仔都係咁, 同我大家姐, 可能做大既係鍾意做話事果個, 有佢地講冇其他人講. 我要大仔上d 社交班, 佢要去學習唔係人人都要聽佢話, 佢唔可以成日操控人. 我住外國, 恕冇社交班可以介紹.

4. 如果你大女唔練琴, 最早幾點可以去訓? 試下早d 俾佢去訓, 越早越好. 仲有你要戒陪瞓.

仲有鬧譞鬧, 唔好話送佢去保良局果d, 你講出黎又做唔到, 佢只會當係耳邊風.

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

完全明白你感受,不過E D說話上黎呻下好啦!吾好比小朋友知
你係ftm? 頂吾順都係比人凑,自己返工無咁辛苦

禁止訪問

大宅

回覆樓主

會唔會你真係對佢哋對太長時間?家長有時都好需要抽離下等自己抖下氣!

大宅

虎到金來勳章

bosch 發表於 18-2-23 08:28
1. 唔好仲叫佢起身去廁所, 咁會有反效果, 你同佢都會辛苦. 佢係日日瀨尿定係間中一次? 佢要瀨就由得 ...

仲要記得買waterproof 的mattress protector

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

SpyCat 發表於 18-3-9 08:55
仲要記得買waterproof 的mattress protector

矛錯,呢樣好緊要。仲要買多張做士啤。

子爵府

親子王國15週年勳章

明白你辛苦,但係 BK 講完就算,唔好係細佬面前講,更加唔好成日覺得小朋友係浪費你時間精神。咁樣對你一家都唔會好。如果真係頂唔順,不如搵份 Part time/興趣,起碼生命有其他寄託。
你有對健康嘅細佬,都算係咁。呢度有唔少父母,屋企小朋友輕則學習障礙,重則嚴重殘障,一生一世都要人照顧,連出街、餐廳食飯都要思前想後,要避開人流以免招來白眼,更莫論去旅行、睇住仔女大學畢業。呢班父母只係想仔女可以正常跑跑跳跳,正常社交,可以叫一聲「爸媽」。

仔女係難教,但並唔係冇得教,唔係個個父母天生就識做,慢慢摸索。10 年後你回眸,就會發覺以前嘅辛苦算不上甚麼,然後再過多幾年,佢地就大學畢業,出黎打工,唔會再痴你嗲你。時間好快過。

別墅

回覆樓主

8歲仲晚晚尿床要睇醫生,搞清楚生理定心理問題喎

大宅

1998Ruby1998 發表於 18-3-11 03:56
明白你辛苦,但係 BK 講完就算,唔好係細佬面前講,更加唔好成日覺得小朋友係浪費你時間精神。咁樣對你一家 ...

非常認同,講得好啱。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至