興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Gaeroo 發表於 17-9-13 01:04
我有超過 300 盒, 仲大餐

咁你買会好底!

禁止訪問

男爵府

clpapa 發表於 17-9-10 18:14
第一 要睇下部DV 係唔係仲可以play 到帶,
第二 確定有合適既driver software 行到你張咭(如果冇driver CD, ...

剛插張1394卡同連接部dv,開dv放片,但電腦冇反應。係咪部電腦認唔到張卡?

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-17 12:25
剛插張1394卡同連接部dv,開dv放片,但電腦冇反應。係咪部電腦認唔到張卡?
...

你係 本機 >> 系統內容 >> 裝置管理員 入面是否見到 IEEE1394 卡的存在?

BTW, 你用咩 software capture video?

男爵府

crshk 發表於 17-9-17 13:09

你係 本機 >> 系統內容 >> 裝置管理員 入面是否見到 IEEE1394 ...

用會形會声X4

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-17 17:14

用會形會声X4

會聲會影x4 擷取來源有無1394 卡?

男爵府

回覆 crshk 的帖子

有得揀capture from dv, 但唔識睇係咪from 1394.

男爵府

睇到網上講 1394 card driver, 唔知洗唔洗install

https://www.studio1productions.com/Articles/Firewire-1.htm
https://support.microsoft.com/en ... in-windows-8-1-or-w

我用win10

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-17 17:31
回覆 crshk 的帖子

有得揀capture from dv, 但唔識睇係咪from 1394.

我超過十年無用過 ieee1394 卡。

如果你係控制台選擇停用 ieee1394 卡,capture from DV 呢個選項是否仍然存在?

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-17 17:34
睇到網上講 1394 card driver, 唔知洗唔洗install

https://www.studio1productions.com/Articles/Firewire ...

你試下更新一下驅動程式……

男爵府

crshk 發表於 17-9-17 17:39
你試下更新一下驅動程式……

成功了,感謝哂。

輸出avi, 冇得揀。1個鐘帶,成12G. 我原來有50盒带, 成600G.
原來重有幾盒Hi8 帶,又係冇机, 可能真係要比人轉.

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-17 22:34
成功了,感謝哂。

輸出avi, 冇得揀。1個鐘帶,成12G. 我原來有50盒带, 成600G.

所以我建議你買一個盒仔自己轉,直出mp4 format.

坊間幫人轉的,有番咁上下質素係唔平。大部份更係拆上拆再判出去做,始終係自己珍貴回憶,你自己考慮清楚。

男爵府

crshk 發表於 17-9-18 05:45

坊間幫人轉的,有番咁上下質素係唔平。大部份更係拆上 ...

其實我原先係想買盒仔,但見幾年前買咗1394卡,會形會声都冇用過,試下装睇下得唔得,又掂喎,多謝你的意見。

雖然avi file 較mp4大,但話質素好d,咪買多隻hard disk 放片囉。

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-18 09:21
其實我原先係想買盒仔,但見幾年前買咗1394卡,會形會声都冇用過,試下装睇下得唔得,又掂喎,多謝你的意 ...

Avi 你可以用 software 轉番高質 mp4, 但要時間,睇你部腦幾快。

男爵府

crshk 發表於 17-9-18 05:45

坊間幫人轉的,有番咁上下質素係唔平。大部份更係拆上 ...

hi8 唔出去比人轉,可能要出去租机自己轉,但係咪同dv camcorder一樣轉法?又係1394?

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-18 09:59
hi8 唔出去比人轉,可能要出去租机自己轉,但係咪同dv camcorder一樣轉法?又係1394?
...

要睇睇部 hi-8 機有咩輸出。我未用過 hi-8 機,答不到你……

男爵府

crshk 發表於 17-9-11 17:28
平少少, 你可以考慮呢部.
https://www.avermedia.com/tw/gaming/product/game_capture/ezrecorder_130
最終昨日買咗ER130. 想試Now, 機提示話要 splitter. 試安博, 直錄到.
剛淘咗splitter, 遲下報告.

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-1 20:42
最終昨日買咗ER130. 想試Now, 機提示話要 splitter. 試安博, 直錄到.
...

珍珠宮

2024年龍年勳章

bbchai 發表於 17-9-17 12:25
...

我插好線,開著DV之後,PC自動彈出來問我是否過帶去電腦。
我一盒60分鐘的DV,轉去電腦是2GB左右,佢有另一format就要13GB,不過我選了細size的2GB format。
之後我會用Window Movie Maker去做少少editing。

男爵府

bbchai 發表於 17-12-1 20:42
...

加splitter 後,Now TV 都0K

首頁
12345...6

尾頁

跳至