興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-13 10:55
加splitter 後,Now TV 都0K

我都係咁將 blu-ray concert 轉做 mp4 係電話播。

男爵府

買咗新WD Elements 2.5" portable HD 2TB, 巳經係NTFS file format 同File Manager format 咗. 但部ER130 read唔到, 應該點?
行Win10

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-18 20:48
買咗新WD Elements 2.5" portable HD 2TB, 巳經係NTFS file format 同File Manager format 咗. 但部ER130 r ...

用 ER 130 內置的 format 工具都唔得?

男爵府

crshk 發表於 17-12-19 05:11
用 ER 130 內置的 format 工具都唔得?

係AV Mgt 搵唔到有得做formatting. 之前用手指usb試過用內置format到, 但新portable HD 搵唔到有得做, scan 完後話hd唔得.

跟佢網頁Q&A, 去download ”HP USB Disk Storage Format Tool”, 唔得, 要administrator right, 我咪admin囉

http://www.avermedia.com/tw/gaming/support_faq#tab-4

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-19 09:32
係AV Mgt 搵唔到有得做formatting. 之前用手指usb試過用內置format到, 但新portable HD 搵唔到有得做, sca ...

你部外置硬碟是不是行 usb 3.0? 可能 ER130不夠電力去推。

http://m.xuite.net/blog/aec810909/blog/380162066

男爵府

crshk 發表於 17-12-19 14:08
你部外置硬碟是不是行 usb 3.0? 可能 ER130不夠電力去推。

http://m.xuite.net/blog/aec810909/blog/380 ...
manual 話可以喎"Recommend high-performance USB 2.0 or 3.0 hard drive NTFS file format is required To format your USB hard drive to NTFS file system, download the free application “HPUSB Storage Format Tool” from the FAQ of the AVerMedia website. "

你意思2.5" portable hd 唔support? 我仲買佐兩隻! 你用3.5" harddish?

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-19 14:20
manual 話可以喎"Recommend high-performance USB 2.0 or 3.0 hard drive NTFS file format is required ...

唔係咁意思。我意思係驚 ER 130 唔夠電力推你隻硬碟,所以如果可以有外置電力的話會好一點。

bTw, 你將部外置硬碟駁 ER130 時有乜反應?

硬碟指示燈有無正常顯示?

男爵府

crshk 發表於 17-12-19 14:24
唔係咁意思。我意思係驚 ER 130 唔夠電力推你隻硬碟,所以如果可以有外置電力的話會好一點。

bTw, 你將部 ...

一陣返屋企影相比你睇睇,見謝。

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-19 14:29
一陣返屋企影相比你睇睇,見謝。

不用客氣,我暫時不在香港,可能要返到嚟先詳細研究到。

男爵府

crshk 發表於 17-12-19 14:51
不用客氣,我暫時不在香港,可能要返到嚟先詳細研究到。

應該read 唔到個硬碟

男爵府

可能 WD harddisk 係GPT 但 ER130 要GBR, 我試用下面link solution2, 但去到 step3 , 揾唔到""Convert to MBR Disk" 選擇, 唔知係咪admin right 問題, 但我係 user account, 已經係administrator.

from TW mobile01: "最近買了兩顆特價的 Touro(WD) USB3.0 2TB外接硬碟,本想拿來搭配 圓剛的影像擷取盒 ER130 使用,竟然認不到??

上網爬文才發現 ER130 不支援GPT 硬碟,而Touro(WD) USB3.0 2TB外接硬碟 竟然剛好是使用GPT格式,真是瞎貓遇到死老鼠,浪費我好幾個小時,裡面已經先Copy了300多GB內容,又得刪除重新格式化成MBR."

https://www.partition-tool.com/r ... isk-to-mbr-disk.htm

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-19 22:06
可能 WD harddisk 係GPT 但 ER130 要GBR, 我試用下面link solution2, 但去到 step3 , 揾唔到""Convert to M ...

睇翻你上面條 link 我有少少印象,應該係呢呢個問題。

你有無 usb 手指?試下搵一隻試左先。

男爵府

crshk 發表於 17-12-20 05:51
睇翻你上面條 link 我有少少印象,應該係呢呢個問題。

你有無 usb 手指?試下搵一隻試左先。
之前用usb 手指是ok的

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-20 09:40
之前用usb 手指是ok的

你有將手指 format 成 GPT format 試?

男爵府

crshk 發表於 17-12-20 10:12
你有將手指 format 成 GPT format 試?

冇做乜,插入即用

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-20 13:30
冇做乜,插入即用

因為你手指無 2 TB 咁大

男爵府

crshk 發表於 17-12-20 16:09
因為你手指無 2 TB 咁大

佢話硬碟最大2TB嘛。手指好细

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-20 16:12
佢話硬碟最大2TB嘛。手指好细

所以依家問題係變左 GPT 同 GBR ....

無辦法,你唯有再 format 過.....

男爵府

crshk 發表於 17-12-20 16:18
所以依家問題係變左 GPT 同 GBR ....

無辦法,你唯有再 format 過.....

得咗!由GPT轉MBR, 再係機format 就得咗

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-21 18:33
得咗!由GPT轉MBR, 再係機format 就得咗

恭喜!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至