嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

孖仔 29週6岀世了
因為係第一胎所以乜都唔識 仲要早產左 好多事都好唔知點做
而且所有事都好擔心 依家岀世左11日
仲係nicu 每日都好擔心 又擔心佢地視覺聽覺檢查 又擔心佢地腸胃消化唔好
又唔知去到要問醫生啲咩 因為醫生都無主動同我地傾過 所以想請問下其實要問醫生bb點應該要問佢咩 因為有時候姑娘問我有無咩問題 我都唔知問咩

珍珠宮

FACEBOOK 有個早產BB會, 您可以 SEARCH AND JOIN

我BB 都係早產BB.....(26W BORN); 現在更正快6個月了

洋房

jojo0815 發表於 17-9-12 13:14
FACEBOOK 有個早產BB會, 您可以 SEARCH AND JOIN

我BB 都係早產BB.....(26W BORN); 現在更正快6個月了 ...

我有呀 已經加入了 謝謝

洋房

jojo0815 發表於 17-9-12 13:14

我BB 都係早產BB.....(26W BORN); 現在更正快6個月了 ...

加油呀 你bb住左幾耐幾重先可以岀院

男爵府

makiyockk6 發表於 17-9-12 11:32
孖仔 29週6岀世了
而且所有事都好擔心 依家岀世 ...

請問你bbs出世幾重吖? 身體狀況ok嗎?我都係孖胎,都好擔心。

男爵府

孖仔 29週6岀世了

你是因為什麼原因早產呢?我宜家一個胎水多 血糖高 子宮頸短。

公爵府

孖仔 29週6岀世了

我對仔女在28周出世即刻入住nicu
都住左兩個月了,醫生冇特別事就唔會同你傾
一般都是護士同你報告一下情況嘅
放心,醫生冇搵你,就證明佢兩個好健康
當時我好驚醫生搵我架,因為醫生一搵你肯定是有事,所以你都唔駛太擔心

加油!

大宅

回覆樓主:

我兩個30w6, 阿細瞓左nicu1個月, 夠稱就出院, touchwood冇乜事, 阿大有D事做左三次手術住左99日。我覺得要先照顧好自己, 有乜事醫生會話你知, 多D探下BB, 抱下, 買0碼尿片同濕紙巾去醫院, 用得好快, 又細包。最初通常要照下燈, 有時poopoo唔靚或冇/水, 姑娘會話你知。佢地成日喊姑娘要我買奶咀, 個口咁細, 奶咀大到呢…遲D有治療師教你(佢)喂(食)奶。

雖然阿大嗰時有D大鑊(touchwood而家冇乜事), 馬後炮覺得佢地唔同時間出院有好處, 可以慢慢適應湊, 先一個, 唔使咁手忙腳亂。

祝你BB順利增磅。

洋房

力爭上游 發表於 17-9-13 11:04
請問你bbs出世幾重吖? 身體狀況ok嗎?我都係孖胎,都好擔心。

一個1.11kg
一個1.29kg

洋房

tpyjasmine 發表於 17-9-14 11:47
我對仔女在28周出世即刻入住nicu
都住左兩個月了,醫生冇特別事就唔會同你傾
一般都是護士同你報告一下情 ...

多謝曬 咁依家你bb點呀
開頭我都好擔心 依家學識左點放鬆下 就好啲

洋房

abObu 發表於 17-9-16 22:07
我兩個30w6, 阿細瞓左nicu1個月, 夠稱就出院, touchwood冇乜事, 阿大有D事做左三次手術住左99日。我覺得要 ...

多謝曬
我依家兩個都有時黃高高低低 照下燈 同埋兩個都輸過血 我有小小擔心呢個
同埋視力方面

公爵府

makiyockk6 發表於 17-9-18 18:54
多謝曬
我依家兩個都有時黃高高低低 照下燈 同埋兩個都輸過血 我有小小擔心呢個
同埋視力方面

我兩個剛出世都黃,照左一星期燈先退
仲有輸過兩次血,血色素唔夠就會幫佢地輸
眼仔,佢兩個正常,醫院有定時檢查
到出院後都仲有好多檢查比佢地
驗眼呀驗耳同返醫院兒科覆診
初初我真係好驚,唔知佢地會唔會有咩事
一日一日咁過,醫生又冇約見我
姑娘天天都報告我佢地冇乜事
慢慢咁我就開始安心了!等下等下佢地足磅出院了
現在7個月大了
所以你都要加油,佢地靠你支持佢地架!
有人奶就比人奶佢地,人奶多抗體
可以幫到佢地好多架!加油呀!
祝福佢地,早日出院

大宅

回覆樓主:

早産出院後會去明愛眼科跟進, 到5歲幾冇事至停。我朋友個仔冇早産正正常常, 但兩歲才發現深度遠視。有時擔心唔到咁多

洋房

力爭上游 發表於 17-9-13 11:05
你是因為什麼原因早產呢?我宜家一個胎水多 血糖高 子宮頸短。

我因為發燒 穿羊水 怕感染 我是緊急開刀的

洋房

tpyjasmine 發表於 17-9-18 20:06
我兩個剛出世都黃,照左一星期燈先退
仲有輸過兩次血,血色素唔夠就會幫佢地輸
眼仔,佢兩個正常,醫院有 ...

我有泵人奶每日拎過去 我大仔都好啲每日都有慢慢加份量 不過我細仔就到依家係食得1cc所以就係擔心佢消化問題 有時候細仔就消化得唔係太好
我想問你小朋友果陣識唔識自己大便 佢地兩個現在32週啦 但係都唔識自己大便 要放 所以想問下係咪正常

洋房

abObu 發表於 17-9-18 20:33
早産出院後會去明愛眼科跟進, 到5歲幾冇事至停。我朋友個仔冇早産正正常常, 但兩歲才發現深度遠視。有時擔 ...

咁都係既 希望佢地健康啦
不過作為媽媽 始終都係會擔心呢樣果樣

大宅

孖仔 29週6岀世了

加油呀!我們也是27w 早產,依家4歳半了,好健康,你要努力比人奶他們!我對女住了100日醫院..吃了3年人奶

公爵府

makiyockk6 發表於 17-9-18 22:11
我有泵人奶每日拎過去 我大仔都好啲每日都有慢慢加份量 不過我細仔就到依家係食得1cc所以就係擔心佢消化問 ...

早產兒好多時消化係麻麻地
佢地好好方面都係時好時唔好咁架
我兩個大小便係正常,但就有時都會冇便便
醫院會放排便藥之後就有便架喇
醫院有冇話點樣做幫你細仔排便
其實我個仔到而家7個月大排便都是時有時冇
你兩個都32周了,慢慢會越來越穩定
安心等出院,之後仲有排你忙

民房

回覆 makiyockk6 的帖子

我孖仔29週4出世
現在更正14個月大