論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

janicetsang 發表於 18-1-4 19:38
我以前炒工人,叫佢執完野同佢一齊去agent度簽收,出糧及代通知金我比支票,保障自己。
...

同上,我仲响Agent拍了兩分鐘片,影佢數齊錢,簽收,講明佢冇嘢唔清楚。

行動前一天至打電話約Agent,趁小朋友返咗学或有親友幫你帶出去時搞掂佢。

侯爵府

細姐姐 發表於 17-9-15 10:24
可以
有埋證据最好

你點知再申請吾批?
我吾敢attach佢財仔信,驚入境處話侵犯佢私隱。

子爵府

princesscupcake 發表於 18-1-29 08:54
你點知再申請吾批?
我吾敢attach佢財仔信,驚入境處話侵犯佢私隱。
入境處有回信話收到我卦信,
之後,過咗一,两星期,有officer 打俾我,我當時揸緊車,佢半小時後再打俾我,問得好詳细
我諗當時應該係review 緊佢個case, 唔係唔會咁得閒打電話俾我两次

之後,我見到工人係whatsapp 频頻update 佢同女嘅相,咁即係仲踎佢屋企數手指

卦財仔信係你係垃圾捅搵到嘅!明白嗎?

大宅

muimui5 發表於 18-1-23 10:30
同上,我仲响Agent拍了兩分鐘片,影佢數齊錢,簽收,講明佢冇嘢唔清楚。行動前一天至打電話約Agent,趁小朋 ...
你地約AGENT, 驚唔驚佢地會預早通知姐姐..

別墅

我都搵到新姐姐開始撹手續,但係一想到現任姐姐要補一個月就好心疼,唔知點同姐姐講抄佢!現任姐姐仲三月底放之前合約大假同今年大假(部分預知),因為去年8月剛剛續約!想問到時點計

大宅

pylau 發表於 18-1-30 00:49
你地約AGENT, 驚唔驚佢地會預早通知姐姐..
就係驚所以由頭到尾自己搞掂。有心炒就要做好準備,一切文件金錢計到足,免得大家有爭執。

大宅

IceMoca 發表於 18-1-30 02:20
我都搵到新姐姐開始撹手續,但係一想到現任姐姐要補一個月就好心疼,唔知點同姐姐講抄佢!現任姐姐仲三月底 ...
唉,同感,好煩.

大宅

tabbymom 發表於 18-1-30 03:32
就係驚所以由頭到尾自己搞掂。有心炒就要做好準備,一切文件金錢計到足,免得大家有爭執。 ...
你點同佢講,果日一早起身講?姐姐會唔會喊?

侯爵府

Bling11 發表於 18-1-15 15:19
而家咁難請工人,你哋咁勇炒哂啲工人

吾難請,菲律賓印尼仲有千千萬萬姐姐等緊僱主請。

大宅

pylau 發表於 18-1-30 09:25
你點同佢講,果日一早起身講?姐姐會唔會喊?

我等老公放工返黎同佢講,所以係佢做好工作先講。姐姐當然有喊,因為對佢黎講好突然。但當佢手執著舊錢時又唔喊了

大宅

tabbymom 發表於 18-1-31 01:24
我等老公放工返黎同佢講,所以係佢做好工作先講。姐姐當然有喊,因為對佢黎講好突然。但當佢手執著舊錢時 ...
咁係叫佢晚上走?定第二朝走?
我都好驚...好似好絕情...
但預早通知,又唔知佢D姐妹會教佢做乜

別墅

回覆樓主

我炒過三個所以有啲「心得」
你炒佢嗰個日係要計人工,所以我會待她做完上午工作及 agent 開了門才叫佢執野走!
當然找一個合適㗎日子eg 自己放假!
另外我會上網check 下邊日機票會平啲先,然後計返14前那天炒佢(因爲我on shift)! 找些最平,時間最差嗰啲!
我上一次炒工人因近印尼新年所以單程機票都好貴,所以我忍下先!但有一天(佢放假)俾我發現佢私自取了我女兒的比卡超耳機自用(), 我真的按不住!本來想call 佢返來炒佢......點知佢改了電話!(仲激氣
於是,我翌日,在中午.......報警X 偷耳機(大家唔好覺得我過份,其實我阿媽係佢來的第一個月已被偷1千元),當然....警察係唔會落案啦!但報了警有了RN number, 炒佢都唔洗補一個月!
我自己會諗定收番佢啲乜: 例如key, 八達通!
錄影佢執野!然後帶佢去agent !
文件agent 會預備好, 記得填俾比入境處份form 填得小心啲(eg 唔好填工人有體臭丶小了1隻手指等等......免俾人入位告歧視)如果有報警偷野就記得寫埋RN number!
記得叫agent 加一句叫工人簽,聲明已執晒所有野,若有留低可以棄掉!千其唔好俾佢返轉頭

禁止訪問

水晶宮

lmc640 發表於 18-1-31 23:51
我炒過三個所以有啲「心得」
你炒佢嗰個日係要計人工,所以我會待她做完上午工作及 agent ...

你意思係偷耳機報案有RN number, 即使唔需要有罪證或法庭判決入罪, 就可以唔需要比1個月代通知金?

別墅

PCCW2319 發表於 18-2-3 14:06

你意思係偷耳機報案有RN number, 即使唔需要有罪證或法庭判 ...

其實要定罪,一般先要警方落案起訴⋯⋯
而「偷耳機」係一個導火線我去報警,報警後,警察(emoji)到家中了解事件,其實一般不能成罪,(有朋友工人偷了先生舊電話具為己有並收藏係處物倉,報了警,但只要工人能解釋:我會還等等字眼就過到骨,告佢唔入,除非佢偷了你有記認的錢,即是一早mark低number 㗎錢,咁就有機會告佢!)
當時我報完警,即叫佢執野,即去agent 到,agent 主動冊去一個侍通知金!當時agent 同我講話你有報案編號一般不會要給侍通知金!

水晶宮

lmc640 發表於 18-2-4 02:08
而「偷耳機」係一個導火線我去報警,報警後,警察(emoji)到家中了 ...

咁呢個做法可能呃到唔醒目外傭。如果對oldseafood, 可能告番你轉頭。
天空之城, 快樂之地

大宅

lmc640 發表於 18-2-4 02:08
而「偷耳機」係一個導火線我去報警,報警後,警察(emoji)到家中了 ...

的確係
因為香港勞工法例所有合理解僱都係唔需要代通知金
如果係牽涉偷竊 姐姐反抗嘅話
佢要去勞工處搞一大輪野 成個過程係好漫長
同埋佢哋通常理虧根本唔會同你再糾纏
所以我覺得唔需要俾姐姐牽住鼻子走

別墅

回覆 IceMoca 的帖子

根據勞工處資料工人新合約未夠一年冇得放大假,只可以扣除上一張合約餘下大假其他日子係no pay leave,早D比佢簽咗先!別外,可以係佢放大假返去前一晚,通知抄佢(好的理由),因為代通知日期可以係大假前一晚計算

侯爵府

baby317 發表於 17-12-5 17:33
我唔想煩
叫agent 上門搞
文件agent會準備

有 agent 見証簽收係最保障,仲要自己錄埋片

侯爵府

回覆樓主:

不要忘記收回住戶証(如果有),有按金及以防佢可以入番你屋苑

首頁

尾頁

跳至