跳至

首頁

尾頁

大宅

edleweiss 發表於 17-9-15 10:35
因為2016年12月process 轉了,又話around 1year所以以為只有等
是嗎? 這個我不知道.

或者你再check真d你既email/junk mail, 睇下有無睇漏左叫你交passport既email喇!

別墅

ngan2017 發表於 17-9-15 11:00
是嗎? 這個我不知道.

或者你再check真d你既email/junk mail, 睇下有無睇漏左叫你交passport既email喇!

(emoji)

別墅

edleweiss 發表於 17-9-14 23:21
請問有沒有人差不多時間,進度知何?

請問仲有冇jm 差不多進度?

複式洋房

Same as You.

1. End of Feb. send application.
2. End of Apr. re-submit Document.
3. Mid of May. Body check.

Checking on line update status, Received Body Cert.

(Rem.. try many many times to linking my account to GKEY.. but unsuccessful)

That all.

別墅

waitingwaiting 發表於 17-9-18 01:09

1. End of Feb. send application.

I can link Gc key. And I found that the status on GCkey checking is clearer so it's better for you to link it up.

複式洋房

今日收到Cic support, 回覆 linking Gckey 問題,( 原來係出生地點要空白 )及後可鏈接我嘅檔案,發覺原來佢地5月頭要我補5669資料upload上去及要在6/17 前交police cert. 但又無良民信件比我去警局、
現想請教一吓……upload 資料步骤及CIC 嘅良民証信件係咪似驗身信一樣,定要補交完文件,佢哋先再比信我去申請。
煩請各位幫忙解釋一吓……謝謝

別墅

waitingwaiting 發表於 17-9-19 10:03
今日收到Cic support, 回覆 linking Gckey 問題,( 原來係出生地點要空白 )及後可鏈接我嘅檔案,發覺原來佢 ...

我剛剛收到通知要交5669form但我發現佢比條link http://www.cic.gov.ca/English/PDF/kits/forms/eIMM5669E.pdf 多左個e字就無法開到。返而search 5669form冇e就開到。請問大家知否是同一張form?

複式洋房

我check咗係同一張……補充資料係阿爸阿媽及學歷、工作資料。
( 我哋打咗去問、我之前以比咗……佢地回覆、之前無叫我哋交、唔同部份係唔會睇啲無用資料及updated 資料、只係部門要就要補交、佢哋唔會check 你有無之前send咗)

別墅

waitingwaiting 發表於 17-9-20 00:33
我check咗係同一張……補充資料係阿爸阿媽及學歷、工作資料。
( 我哋打咗去問、我之前以比咗……佢地回覆 ...

Thanks so much. 唔先點解我無辦法開到。
係咪做完5669之後就會叫你去攞良民証㗎?

複式洋房

Double checking form is same, just file name 5669e only.
良民証……如果你嘅通知有提,你可以去取先print mail message is OK. 如無提梗只有再等消息

別墅

回覆樓主:

我想問如果我申請老公入藉,我系咪要有收入先可以申請?thanks

別墅

mfmom 發表於 17-9-20 11:33
我想問如果我申請老公入藉,我系咪要有收入先可以申請?thanks

我唔sure 但你要prove you can support the living.

複式洋房

mfmom 發表於 17-9-20 11:33

申請移民就唔駛入息,但要証明你沒有取政府資助。所以有税單就最好。

而入藉~ 我就唔清楚。

別墅

edleweiss 發表於 17-9-20 14:28
我唔sure 但你要prove you can support the living.

thx

別墅

lucky2018 發表於 17-9-20 15:13
申請移民就唔駛入息,但要証明你沒有取政府資助。所以有税單就最好。

而入藉~ 我就唔清楚。

thx

別墅

waitingwaiting 發表於 17-9-18 01:09

我見有d人二月申請已經知道land日期,你呢?

複式洋房

上星期5補交咗5669,昨日收到我case已轉交香港跟進,(我嘅申請應該停咗了3個月左右、因一直Gkey都linking唔到個申請到、又無updated我要補交件、直到link到、check到要補交文件先再繼續。)
正個申請就係……慢😔……亂😟……煩😖……等……😭😭再等等

別墅

waitingwaiting 發表於 17-9-30 21:16
上星期5補交咗5669,昨日收到我case已轉交香港跟進,(我嘅申請應該停咗了3個月左右、因一直Gkey都linking唔 ...

咁你幾時medical check㗎?

複式洋房

回覆 edleweiss 的帖子

5月中已做body checking, 現在只有在等。/

別墅

waitingwaiting 發表於 17-10-3 03:35
回覆 edleweiss 的帖子

5月中已做body checking, 現在只有在等。/

冇叫你做良民証?

首頁

尾頁

跳至