自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

或者不禮貌對待。

我先,放假都著我好街坊,birken, backpack, 入左間連鎖時裝店睇下返工裙(唔係名牌),d sales由頭到腳打量我,語氣串串貢,我走左拎轉面仲見到佢地係到望住我竊竊私語,跟住扮曬野執貨散band

後來,有次放工經過,著靚d,拎個formal少少嘅袋,同一個sales勁好服務,決定以後唔幫親

大宅

MoooVoo 發表於 17-9-15 23:21
或者不禮貌對待。

我先,放假都著我好街坊,birken, backpack, 入左間連鎖時裝店睇下返工裙(唔係名牌), ...

化妝品牌就有試過
YxL勁串 好似我一定唔會買

公爵府

回覆樓主

老實講,冇。
唔係我身光頸靚,而係跟本唔會留意sales點對我,我只係想睇我要睇既野。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有,十幾年前喺德國LV店,同同事去買手袋,想買兩個,但店員話一個Passport只可買一個,而第二位店員服侍緊班日本人,每人買3,4個又得。。。。最後,係好氣憤,但可以點?

前年去?見你係Chinese ,好服侍到不得了,但可惜我都唔鐘意呢個品牌了。

子爵府

回覆樓主

岩岩畢業,成身cheap野行入去Hermes ,sales 小姐好好人,好好招呼,我只買香水,仲送好多sample 比我

wcpcelia    發表於 17-9-16 20:50

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

又冇喎,我好少入名店,就算行cheap cheap舖都唔會點理班sell屎。

jc2009    發表於 17-9-20 12:08

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我好casual wear, 成日都比人睇唔起, 咁仲好, 唔會hard sell我

wcpcelia    發表於 17-9-16 20:51

大宅

回覆樓主

有,陪長輩去周生x買金,果陣金價唔貴嘅。一早講明係買俾親戚賀禮,budget唔高(老人家心意),個死金毛sales全程單單打打 老人家一睇已知唔係有錢,都講明係心意(唔係親到會打對鈪果d)。你唔想做生意咪講明無咁cheap嘅野賣囉,又一邊嘴賤,一邊拎d飾物出黎等老人家唔好意思走。我只係陪老人家行,唔好意思出聲叫走,但一出門老人家都講出口覺得難受 即刻好後悔。

水晶宮

回覆樓主

有呀。因為我公司係Hermes 樓上,有時10點幾吾太多野做出左去蛇皇,咁我著住公司件外套就出發。果d SA 10問9吾應,直頭吾served 我。

我試過收工去睇,我約左人未夠鐘。再去睇下手袋。我帶返d 介子,著返件褸(有牌子),拎返個H袋。即時360度轉變,有禮物到不得了.

珍珠宮

試過,朋友結婚,我係姐妹,一齊睇婚紗,當時吳知道睇婚紗都要預約,所以撞岩有人預約左嘅店我們就無睇,無人預約果啲先有得入去睇

其中有一間店,我們入到去佢地話有得免費試一件,朋友簡岩左之後話想試邊件,當職員拎左果件準備幫朋友著果陣,有個類似老闆的中年女人話:"依件好貴嫁,淨係租都要$8000,你比吳起嫁啦,簡過第2件租得起嘅先試啦"

之後我們即走

水晶宮

回覆樓主:

反而覺得著得casual d 小舖會唔禮貌d, 睇下件衫再掛返好上架, 佢即刻插手係都要郁下件衫(根本無咩分別, 純粹趕客)
我都試過著得casual入名店, 都好好招呼 (廣東道除外, 以前自由行多, 無論著成點都覺得唔想serve港女, 只會理講普通話客,自此唔行廣東道)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

siuying705 發表於 17-9-15 23:32
老實講,冇。
唔係我身光頸靚,而係跟本唔會留意sales點對我,我只係想睇我要睇既野。
...
同你一樣,我都唔留意D Sales,不過香港D Sales操手真係唔係幾好,我試過兩次聽到D Sales圍埋係度數算客人點點點!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

MoooVoo 發表於 17-9-15 23:21

或者不禮貌對待。

有呀

子爵府

回覆樓主:

去荃灣買錶,一家四口街坊裝,冇人so 我地,連隨便睇睇也冇講,谷鬼氣過對面周XX買

珍珠宮

回覆樓主:

有,澳門永利皇宮有間賣鞋,賣幾千蚊對鞋既sales就睇唔起人,態度勁衰!
再入 chanel,Hermes d sales不知幾nice.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

muimui1013 發表於 17-9-15 23:28
化妝品牌就有試過
YxL勁串 好似我一定唔會買

same same...我果次見完工, 著得好, 真係好服務好多

侯爵府

回覆樓主

冇,因為我個樣唔出聲超串

蘋果mama    發表於 17-9-16 11:38

珍珠宮

2von 發表於 17-9-15 23:45
有,陪長輩去周生x買金,果陣金價唔貴嘅。一早講明係買俾親戚賀禮,budget唔高(老人家心意),個死金毛sal ...

我都試過係六x,個 仔應該新入行,唔識講野,我係買比表妹結婚,少少心意想留個紀念,唔會打對鈪啦,其實我已經睇中條金手鏈,都起身走,第2日再去,搵第2個sales買。

珍珠宮

間吾中都遇到,心情好就吾理佢,心情吾好我會好寸好惡死咁大大聲話佢

首頁
12345...13

尾頁

跳至