嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大概20週,重左幾多先正常?

回覆 maysi 的帖子

Hello maysi,通常懷孖胎媽媽整個孕期大概增重15-20kg左右,比一胎BB多幾kg左右,懷孕中/後期每星期大約會增重0.5-0.6kg左右,最緊要均衡/多元化飲食,特別係蛋白質、鐵質、鈣質、葉酸幾方面嘅攝取,三文魚、豆腐、深綠色葉蔬菜、雞蛋、奶類製品都係對孕婦好好嘅食物黎架

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-18 17:58
回覆 maysi 的帖子

Hello maysi,通常懷孖胎媽媽整個孕期大概增重15-20kg左右,比一胎BB多幾kg左右,懷孕 ...

15-20kgs? 真係估唔到(emoji)(emoji)(emoji)
maysi 發表於 17-9-18 22:45
15-20kgs? 真係估唔到(emoji)(emoji)(emoji)

懷孖胎唔代表需食雙份食物,媽媽留意返體重控制,孖胎產檢次數可能密D,了解2個胎兒成長狀態。由於懷孖胎媽媽整個孕期體重可增加20kg左右,令您有更多不適,媽媽需要多休息,多做拉抽筋,留意坐姿保護好腰骨呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

多謝你的回覆﹗
maysi 發表於 17-9-19 17:03
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

多謝你的回覆﹗
加油

首頁

尾頁

跳至