論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

賓賓做咗倆年一個月,
頭一年只比佢虛掩門,因為有BB同房。呢一年,賓不時要求關門。

踏入第二年,細B出世,屋得倆間房。我地開始比佢關門瞓,因為我地都滿意呢個工人。但我發現工人和大B同牀,工人話因為大B成日唔肯自己瞓,佢係同牀氹佢瞓著就放返佢入BB牀,而且BB牀好細,大B成日轉身撞牀欄發脾氣。

(近來已換小孩牀給倆歲大B,放主人房,即是大B和我和老公同房,細B和工人同房。但如何防止工人不要再和細B同牀?(工人10點入房後,我再開門攞野佢超唔LIKE)

如果我只要求工人不要和BB瞓,佢未必聽我講,因之前講咗好多次都係唔聽。

不想工人和細路瞓係因為想細路習慣自己瞓

水晶宮

回覆樓主:

大B已2歲, 就唔應該再訓BB床啦, 應轉訓單人床。現在你2個小朋友的房的 “睡床” 安排是否能安頓1幼兒1 B+ 1 大人?!

水晶宮

回覆樓主:

個问題不是工人關門或開門訓。

你落道order 叫工人唔准同小朋友訓, 亦訓示你兩歲大B要自己訓。

wcpcelia    發表於 17-9-19 11:06

大宅

其實... 如果BB成日半夜醒, 姐姐下下要爬落床再哄真係好辛苦你地唔俾姐姐同BB同床原因係咩事?

如果你BB訓得好, 姐姐唔駛一晚起幾次哄番佢訓咁BB自己訓當然冇問題啦!~
有時我地俾BB整醒都辛苦啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siub999 發表於 17-9-19 09:09
賓賓做咗倆年一個月,
頭一年只比佢虛掩門,因為有BB同房。呢一年,我老公成日睇電視嘈醒賓和BB,賓好唔LIK ...
可以開住門, 方便你睇小朋友...

但都係講明, 唔好同小朋友一齊瞓

大宅

開心吸收勳章

其實2歲真係唔應該瞓bb床, 我覺得兩歲大同工人瞓都冇乜特別大問題, 因為真係佢哋仲細唔肯自己瞓係好正常, 如果真係嬰兒 我就唔贊成同工人同床,我覺得関門睡覺好正常, 如果你唔 放心bb所以成日入去睇 , 又好似真係唔係咁好, 我自己都係有兩個兩歲以下嘅小朋友, 即係大細b, 兩個都係跟我瞓 , 如果你畀得工人湊, 就要放手
平淡是福

別墅

回覆 birdbird 的帖子

大B已換單人牀,和我們同房,細B在工人房瞓BB牀。如果我只要求工人不要和BB瞓,佢未必聽我講,因之前講咗好多次都係咁,平時有啲野都係

別墅

回覆 smallsuishan 的帖子

我和老公都係咁崖,想細路習慣自己瞓,更加唔想工人和細路咁親

大宅

上下格床,加圍欄,可以早晚去睇下細B,唔可以全關門。

男爵府

siub999 發表於 17-9-25 14:45
回覆 smallsuishan 的帖子

我和老公都係咁崖,想細路習慣自己瞓,更加唔想工人和細路咁親 ...

係咪唔陪訓好易醒呀?呢個情況可以同姐姐傾下,睇下小朋友係咪影響佢休息

首頁

尾頁

跳至