跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友今年K2 ,屬蛇, 爸爸本身是伍季明舊生
首名子女,有二十分,唔想去派一間很谷功課的學校,但爸爸話以前的伍季明是很谷功課,小朋友坐不定,專注力比較弱,想找一間happy school ,
媽媽,馬基,浸聯
爸爸,聖十架,伍季明
應該第一步怎辨?應該以自己有分的爭取伍季明,還是考其他小學?
雖然還有一段時間!但都想早D準備!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

首先以返學路程,最好唔需要搭車,或車程路程最短就最好.
馬基,浸聯呢2間係超多人既選擇,我朋友啲仔囡係浸聯讀緊,以前我仔年代係谷到癲,但依家話冇咩功課,完全冇壓力,可能呢幾年轉咗做法,佢地口中絕對係HAPPY SCHOOL.
聖十架,伍季明.....聖十架算係荃灣三寶之一,但聽講近呢幾年好積極整番好.每一間都有佢既長處同短處,同埋就算依家話唔谷,但難保之後轉另一個做校長又話要谷,始終讀6年,可以好多變化.
其實最好係自己係返學放學時間去附近行吓,留意吓啲學生同埋家長,講真就算係好,但唔啱自己小朋友就幾好都冇用.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggiepig1206 發表於 17-9-20 12:56
小朋友今年K2 ,屬蛇, 爸爸本身是伍季明舊生
首名子女,有二十分,唔想去派一間很谷功課的學校,但爸爸話以 ...

首先要make sure爸爸係伍季明上定下午校舊生,因為下午校才會有20分入返伍季明的

我仔幾年前揀學校,我係想浸聯,因聽人講比較唔谷(初小計),而且我睇佢同馬基升中派位比同區其他校好,但馬基太遠,我完全不會考慮

遠近我都會諗,尤其如果小朋友會參加課外活動,平日有可能較遲放學,有冇校車或大人去接送呢?就算唔參加活動,我都唔太建議選離家太遠學校

聖十架呢刻仲俾人叫三寶嘅,我諗就算佢近年點提升,都唔會好多人甘心一嚟放佢第一志願掛;我朋友有去過呢間開放日,佢覺得不差嘅,佢最後排佢乙三

大宅

竹兒 發表於 17-9-21 12:04
首先要make sure爸爸係伍季明上定下午校舊生,因為下午校才會有20分入返伍季明的

我仔幾年前揀學校,我係 ...

爸爸伍季明下午班
不過唔知爸爸點解好鐘意聖十架!可能因為冇乜壓力卦!
我自己比較鐘意浸聯,因為近屋企!
但屋企人話自己有分更係首選伍季明,安全D
如果首輪有分入左,係咪就唔可以再叩門?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggiepig1206 發表於 17-9-21 12:19
爸爸伍季明下午班
不過唔知爸爸點解好鐘意聖十架!可能因為冇乜壓力卦!
我自己比較鐘意浸聯,因為近屋企 ...

可叩門,但應該等大抽奬出結果先有得叩,你到五月尾六月頭留意該小學校網,會有叩門資訊嘅(但有些學校會優先見111同學)

都明白有20分唔用好似好浪費,仲要伍小都係間好學校嚟

別墅

我之前都聽日講浸聯好谷.依家係咪真係好好多呀?

複式洋房

你地就好,有20分,我同老公本身係屯門区,宜加選荃湾区生活,女兒都k2,出年考小一,得過基本可憐15分,她係龍b,龍尾蛇頭,大B,但應該都冇乜著数,住荃景圍区,小女喜欢英文,画画,外向活潑型,老公同我都不想太谷BB,只想入D大DD校舍,新型,吾知綠楊伍季明好,思源好,定什麼鍾石山好(聽人講I.t.設备勁),另外純水聽人講聖十架麻麻地,官小超谷,唉,請指教下吧!

男爵府

回覆樓主:

未聽過浸聯谷

別墅

回覆樓主

荃灣除左聖十架,其實真心講間間都谷。石鍾山,荃官,伍小,思源,深天 ... 全部熱門既都谷。浸聯聽好多人講係少功課但考試好深,即係學校吾谷但要求家長自谷,如果吾係跟吾上。(呢d 都係區內用家分享,當然有人在谷校都覺得吾夠谷,又有人在happy school 都嫌谷... 人人準則吾同)

我老公係伍小舊生,我都爭扎左好耐。最後揀自行伍小,20分都要抽籤,好彩入左。今年同明年戰況都好激烈.... 多5分始終有優勢。除非你知道你想揀果間真係15分都易入....

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

worry123 發表於 17-11-29 22:17
荃灣除左聖十架,其實真心講間間都谷。石鍾山,荃官,伍小,思源,深天 ... 全部熱門既都谷。浸聯聽好多人 ...

請問荃天都係谷嗎?

大宅

tomato121 發表於 17-11-30 11:10
請問荃天都係谷嗎?

聽d老師朋友講而家大部份天主教學校都谷,我係舊生,以前唔谷

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

ky_lung 發表於 17-11-30 12:21
聽d老師朋友講而家大部份天主教學校都谷,我係舊生,以前唔谷

我都係舊生,終於十幾年前嘅事,所以唔知而家咩環境。而且好似好少人講 / 揀荃天

大宅

tomato121 發表於 17-11-30 12:44
我都係舊生,終於十幾年前嘅事,所以唔知而家咩環境。而且好似好少人講 / 揀荃天
...

聽朋友話,因為每級三班,算係小班,細校,所以收唔到消息

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

ky_lung 發表於 17-11-30 12:47
聽朋友話,因為每級三班,算係小班,細校,所以收唔到消息

當年我係5班,每班40人,校舍細(emoji)
但自己有20分,唔入而去博。又怕。。。

大宅

tomato121 發表於 17-11-30 12:55
當年我係5班,每班40人,校舍細(emoji)
但自己有20分,唔入而去博。又怕。。。
...

其實間間都谷,一線谷,二線更谷

首頁

尾頁

跳至