心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是一個三十二歲嘅職業女性,剛剛結咗婚兩年。從細到大對細路仔都冇乜大感覺,家養咗隻狗,我和老公都好喜歡佢。從結婚之後,就開始諗應唔應該生仔,老公冇反感但都冇好想要嘅感覺。由於自己經期唔準,最近終於去咗睇中醫諗住調理吓身體。身邊好多朋友都有小朋友,家人都會問吓我哋進展如何。雖然表面上都做足咗,但其實我真係唔知自己想點,好lost...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

你要預備無咗自由, 要勞心勞力

複式洋房

回覆樓主

其實我想知道各位媽咪你哋當初想生小朋友嘅原因係乜嘢?因為衝動?因為母愛?因為想完整家庭?因為真心鐘意小朋友?因為唔想regret? 因爲覺得係時候?定係真喺會有發自內心嘅強烈感覺?!

子爵府

我結婚7年從沒有想過要小朋友
但, 有一日我覺得老公已36歲我想佢有個仔
咁我就生左阿仔. 吾冼驚, 做媽媽喺女人一生最幸福的事
阿仔已經18歲, 我仍然覺得做媽媽喺好幸福

bbsofia    發表於 18-5-10 21:55
Bingbing12    發表於 18-3-6 11:01

男爵府

jan0915 發表於 17-9-20 21:31
我是一個三十二歲嘅職業女性,剛剛結咗婚兩年。從細到大對細路仔都冇乜大感覺,家養咗隻狗,我和老公都好喜 ...

由細到大,我好似覺得做媽媽係一個目標,使命,從來無諗過唔要,除非嫁唔出。。。。好似一支箭向住目標行。。。終於實現咗。。yeah。。勁開心。聽到小朋友叫自己做<媽媽>。。真係成個溶哂。。。。

大宅

回覆樓主:

看完你的文字,雙方都無想生B的想法,咪照現在的生活的方式繼續落去,照顧D寵物自己又自由D,教育小朋友好勞心勞力,生育好大責任,要真的想清楚先懷孕,所以吾好有人生我生的想法,亦吾好覺得別人問你生育計劃進展情況令自己有压力,生教養大多是你同先生的責任,如果先生吾合作幫手教同養,減輕太太的責任,我個人吾贊成生育。

琥珀宮

jan0915 發表於 17-9-20 23:03
其實我想知道各位媽咪你哋當初想生小朋友嘅原因係乜嘢?因為衝動?因為母愛?因為想完整家庭?因為真心鐘意 ...

因為愛c6,不過結婚至有細路簡直係令人生昇華至另一個層次,為左個仔原來我可以變得好勁,而家終於明白點解人地話結婚生仔,人生先會變得㘣滿

男爵府

回覆:點知自己想唔想要小朋友?

柏拖,結婚,生仔,十月懷胎个種感覺非文字可形容?我覺得生養个Baby,先係真偉大真女人。

大宅

singzone 發表於 17-9-21 00:19
看完你的文字,雙方都無想生B的想法,咪照現在的生活的方式繼續落去,照顧D寵物自己又自由D,教育小朋友好 ...

十分認同。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有小朋友的人生先圓滿~雖然教養一個小朋友不容易

複式洋房

回覆樓主:

多謝各位嘅分享。好高興見到你們當中覺得生育係理所當然嘅事,同埋可以圓滿你嘅人生。可能我覺得生仔係一個好個人嘅決定,我唔會覺得自己咁做好偉大,我仲未知道「圓滿人生」嘅定義對我來說係D乜嘢。

大宅

jan0915 發表於 17-9-21 10:40
多謝各位嘅分享。好高興見到你們當中覺得生育係理所當然嘅事,同埋可以圓滿你嘅人生。可能我覺得生仔係一個 ...
非常認同

大宅

樓主, 我情況同你幾乎完全一樣,

由細到大, 我都不喜歡小朋友, 但媽媽同我講, 大個左就會有母性, 可惜我等到而家都冇母性...但C6非常喜歡小朋友, 婚前佢有問過我生唔生, 我應佢: 一個就應該會既... (我希望自己婚後會有母性...)

好多人話生左出黎自己既就唔同GA LA, 但如果唔係呢(說好的母性我都沒有..)??? 我好驚, 生左之後依然不喜歡, 個小朋友好慘, 如果比佢知阿媽唔係真心愛佢而生佢, 易地而處, 我都會好傷心.. (但我會做好媽媽本份,我係一個有責任感的人)

另一方面, 我應承過C6 , 唔可以因為我唔想而摧毀佢一生所想, 如果婚後先反口, 同呃佢冇分別, 做人又唔可以咁, 所以我地好HEA 地試緊 ....

但我先旨聲明, 我只負責生, 同承諾餵奶最基本的, 其餘工作, 我喜歡就做, 不喜歡就C6全部做哂或者請人做, 因為仔不是我話生的, 唔好以為生出來我自然要理, SORRY 我可能真係冇母性的, 可以好決絕。

佢OK, 當然我C6 亦是個責任感極重的人我先信佢。

大宅

我唔覺得生過小朋友先叫圓滿既女人, 好多單身男士女士, 唔通人地婚都未結過又係唔圓滿?? 唔係既, 人各有志, 每個人圓滿定義不同, 我覺得你用心養左隻狗仔承諾TAKE CARE 到佢終老已經好完滿, 牠也是生命來的

每對COUPLE 情況真係不同, 好好好好好好地想清楚, 傾清楚。

侯爵府

2024年龍年勳章

我又係有無小朋友都得果款,但我依家有小朋友
如果俾我揀過,係呢一刻,無小朋友自由好多

複式洋房

princessf 發表於 17-9-21 13:38
我唔覺得生過小朋友先叫圓滿既女人, 好多單身男士女士, 唔通人地婚都未結過又係唔圓滿?? 唔係既, 人各有志, ...

其實有時我當咗隻狗係半個仔,我會留意自己照顧佢時其實真係幾上心同幾enjoy,唔怕辛苦日日帶佢落街,處理佢大小易便,好似D母愛走曬出嚟咁,唔知係咪因為咁,我對生B嘅渴求雙對小咗?!但同時我會見到自己起碼有心機同愛心照顧先。

伯爵府

jan0915 發表於 17-9-20 23:03
其實我想知道各位媽咪你哋當初想生小朋友嘅原因係乜嘢?因為衝動?因為母愛?因為想完整家庭?因為真心鐘意 ...

咪因為身邊個個都話生啦生啦,唔生人生唔完滿,生仔嘅快樂係錢都買唔到..........,加上年紀唔細都冇乜時間諗,咪抱住試下有就有嘅心態,諗住最盡試兩年冇就算(我本身唔鐘意小朋友),就係咁樣有咗仲生埋........過來人意見,兩公婆真係好想生先生。係,唔生有機會後悔,但其實生咗都一樣有機會後悔,至少比我返轉頭我唔會生。生咗真係超級困身,養兒一百歲長憂99,有人會覺得咁樣好充實,但我真係覺得好辛苦

伯爵府

jan0915 發表於 17-9-21 16:27
其實有時我當咗隻狗係半個仔,我會留意自己照顧佢時其實真係幾上心同幾enjoy,唔怕辛苦日日帶佢落街,處理 ...

我有貓,一樣當仔女咁錫,我都以為自己會母愛大爆發,但我想講貓狗同b係冇得比,貓狗唔會激你唔會學壞,你唔需要同佢地鬥智鬥力,貓狗最壞咪咬爛野,但一個細路,你唔教好佢,佢真係有機會將來遺害人間,而教細路係傷神又傷心同長年抗戰,咁當然都有人好彩一生就生到個聰明乖巧嘅,睇你彩數

複式洋房

Ytfc 發表於 17-9-21 18:52
咪因為身邊個個都話生啦生啦,唔生人生唔完滿,生仔嘅快樂係錢都買唔到..........,加上年紀唔細都冇乜時 ...

其實你有你道理,如果唔係我都唔洗上嚟呷同問大家意見。真係唔想做錯決定影響咗三個人嘅人生(自己、老公、同個B)。

複式洋房

Ytfc 發表於 17-9-21 18:58
我有貓,一樣當仔女咁錫,我都以為自己會母愛大爆發,但我想講貓狗同b係冇得比,貓狗唔會激你唔會學壞,你 ...

淨係喺現今香港教育制度下survive已經諗到都想死,聽得太多有B果D朋友講點爭入學校好似講到個仔考大學咁,真係有D驚...同好大壓力。

首頁

尾頁

跳至