婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

「讓奶奶接受一切育兒事宜,不論如何,只會跟媽媽那套
第一點:
爸爸別當豬隊友,一定所有事跟老婆站同邊育兒的事,小至穿衣服,大至食飲教養,千千萬萬的鎖碎東西,如果在老婆跟你媽辯論時,你看狀況每次幫不同邊,或是嘗試分別去請老婆跟你媽尊重對方,說對方只是為寶寶好,你家的育兒分歧將變成無止境… 你也終有一天覺得很煩,你媽很煩,你老婆很煩,甚至你會覺得寶寶很煩。
相反,只要你每次都跟老婆同邊,你老婆的話以後都會變得很有說服力,也不會再有人找你站邊了。」
唉………如果我老公識咁做就好啦....> <!好想搵個包室住奶奶把口,乜都有意見!乜都講一餐,乜都話自己養大咁多個乜乜乜乜!好X煩!

<<https://www.facebook.com/littlei ... 016218491588&gt;>

珍珠宮

回覆樓主:

好現實,幫阿媽,好多時都係家嘈屋弊,幫老婆,好多時都係安安樂樂~

男爵府

道理好簡單。但多數男人會選幫自已阿媽, 然後怪自已老婆唔識做搞到家嘈屋閉。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

picpicc 發表於 17-9-22 16:56
「讓奶奶接受一切育兒事宜,不論如何,只會跟媽媽那套
第一點:
爸爸別當豬隊友,一定所有事跟老婆站同邊育 ...

人哋以為自己一定食鹽多過人哋食米

井底蛙點會知人哋屋企餐餐都食米飯,佢食多90年都冇可能多過個後生過佢既人架嘛,除非佢每日食一碗鹽

儍的

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

好彩老公永遠都企喺我個邊。就算後來最終為BB嘈交,老公依舊企係我個邊。老公佢好清楚如果佢唔幫我,在家中我就冇人幫我。所以無論對錯都係企我D邊。所以99都變得好尊重我,因為佢知嘈都冇用

男爵府

回覆 cancan2013 的帖子

我老公好以你老公就好啦

侯爵府

藍尾巴 發表於 17-9-23 02:16
我同我先生協議,一切以我講為標準,因為我自己湊的小孩自己負責

自己湊咪係law. 我自己湊99講咩我都可以不理,但通常有爭執嘅都係要99幫手嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

lovececing 發表於 17-11-27 08:38
自己湊咪係law. 我自己湊99講咩我都可以不理,但通常有爭執嘅都係要99幫手嘅
...

自己湊都唔一定無事,99永遠都係講到自己以前湊細佬幾咁勁,成日係度呀之呀左,到頭嚟咪又係亂嚟,最緊要C6都係企自己果邊先得,如果C6係豬隊友,到頭嚟99咪繼續呀之呀左插隻手埋嚟 我就係咁咁,FTM仲要成日比99講到自己幾咁渣,仲要講到我小朋友由頭到腳都無忽似我,連條頭髮都似C6架咋

侯爵府

Kikifai198 發表於 17-11-27 18:05
自己湊都唔一定無事,99永遠都係講到自己以前湊細佬幾咁勁,成日係度呀之呀左,到頭嚟咪又係亂嚟,最緊要C ...

我99都衰嫁,擺明唔湊,但仲要教你點點點湊,不過我當佢唱歌,反正唔係成日見,當時運高聽唔到
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

lovececing 發表於 17-11-27 18:38
我99都衰嫁,擺明唔湊,但仲要教你點點點湊,不過我當佢唱歌,反正唔係成日見,當時運高聽唔到
...

我都想當佢唱歌,我小朋友而家得幾個月大,由出世開始,我99每一次見到佢都再抱,我最記得我bb出院果一日,由出病房門口到佢屋企,因為好近所以返咗去度先再返娘家,全程都係佢抱,我就好似妹仔咁係後面跟住行 ,已經講過好多次,唔好成日抱,由其是唔洗手就抱,到後期C6都有出過聲話唔好抱咁多呀,返到屋企我會好辛苦架,開頭都忍下手,係咁對住我b講,媽媽唔比嫲嫲抱呀,無辦法呀點點點……,跟住我b喊多陣咪又係一手抱起佢,又話佢好淒涼又點,而家直頭去親飲茶都一定話要去嫲嫲度就抱起佢 C6就同我講話老人家少見就係咁架喇,我好想講,差唔多個個禮拜都見啦,少見得過我媽,所以成日都話C6既決定性係好重要,搞到我b而家出親去飲茶就一定扭抱

男爵府

Kikifai198 發表於 17-11-27 19:05
我都想當佢唱歌,我小朋友而家得幾個月大,由出世開始,我99每一次見到佢都再抱,我最記得我bb出院果一日 ...
BB幾大? 去飲茶BB扭抱就交返俾99, 邊個搞出黎就邊個收拾!! 我女兩歲好醒, 知道我唔抱, 得我同佢出街絕少扭抱, 但我媽成日心軟抱我女, 只要我媽係度, 我女出街腳仔唔洗到地, 未出門口就抱住啦, 我媽宜家就會呻我女蝦婆婆

別墅

EudyptulaMinor 發表於 17-11-29 11:33
BB幾大? 去飲茶BB扭抱就交返俾99, 邊個搞出黎就邊個收拾!! 我女兩歲好醒, 知道我唔抱, 得我同佢出街絕少扭 ...

小朋友得果五個月,平時我係屋企我都係放係搖搖椅度坐,一向都唔扭我抱,而家一食飯就坐多陣都扭,我唔係唔想比99抱,而係我覺得飲完茶返屋企抱都未遲啦,因為試過小朋友好細果時99抱住飲茶,跟手佢訓咗放返嚟車,到我飲完茶同佢換片發覺背後近pat位濕咗一撻,但肯定唔係小朋友過底,我估係99飲茶時唔小心流咗落去,同C6講返佢話呀b可能出汗者 果次之後仲有嚟多一次又係咁,但C6死都話唔關99事 真係講都嘥x氣,果兩次爆完C6後,99有一排都無抱,但最近又固態復明 仲有唔少嘔心瀝血既嘢, 真心覺得每次飲茶食飯都身心俱疲

男爵府

Kikifai198 發表於 17-11-29 13:29
小朋友得果五個月,平時我係屋企我都係放係搖搖椅度坐,一向都唔扭我抱,而家一食飯就坐多陣都扭,我唔係 ...
BB咁細去飲茶仲要抱黎抱去, 我都好唔鍾意!!! 一黎飲茶人多, 又點心又滾水, D位比較逼, 真係好易撞到BB, 我老公姪女就係3個月大飲茶太嫲係都要抱, 結果BB個頭撞左落張枱, 睇見都痛!!! 我個女半歲去飲茶又俾d叔叔、姑婆、太嫲去枱面轉來轉去, 真係跨過張12人枱pass 過對面, 我叫極俾返個女我都冇人睬我, 睇見BB對腳仔差少少踩落d滾水同剛蒸出黎既點心, 嚇到我命都短幾年!!!

首頁

尾頁

跳至