婦女醫護

跳至

首頁
23456...24

尾頁

大宅

回覆樓主

我今年47,過去一年的經期都好準;今個月遲左還未黎,驗左又沒有懷孕;我想問停經係咪會突然停止,先前會不會有什麼徵兆?

男爵府

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...

39歲已經開始
現在 42歲
比較麻煩嘅係潮熱出汗
脾氣就冇乜特別
醫生話要我食低劑量嘅避孕丸控制個經期
而家食咗基本月經都係得少少
唔知做乜今年已經兩次尿道炎
身體比以前差咗好多

男爵府

ILB 發表於 17-10-8 19:48
我想問有無人更年期前會周身痕?皮膚搽咩都乾,超級痕

我都係,好痕。

我覺得早幾年,更年期前整個人體質變左,變左係過敏體質。無論荷爾蒙,或免疫力都亂晒。

男爵府

回覆樓主:

出汗直頭失控,日間好攰好攰,但夜晚又失眠,心情差到極點。自身免疫力差左,感冒幾個星期食藥都唔好,以前1個星期自行痊癒,攪到有埋腸炎,醫生話係壓力,情緒,免疫力有關。上星期拜完山,曬一曬,皮膚又痕到癲。以前明明老虎都可以打死幾隻,依家就周身病痛 ,唯有勤力d睇中醫。

子爵府

到。
兩年前開始 四季都係兩張被。
冷氣被 / 棉被 係出面
入面毛巾被。
熱就隨手 揭起一張
一凍又冚番。
成晚好忙

複式洋房

我大概46開始,已一年了。大家有無心悸,有時感覺好緊張,心跳加速。有點怕一個人自己系屋企,又勁多野諗😖

翡翠宮

Y2kqk 發表於 17-9-24 11:17
Hi, 我剛50,不知是否更年期,M 很長和多,睇醫生,吃止血藥也不停,要吃調經薬和打賀爾蒙針,check 賀爾蒙又話 ...
有冇女婦科介紹?tks~~~

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

thamling 發表於 17-10-27 20:46
我今年47,過去一年的經期都好準;今個月遲左還未黎,驗左又沒有懷孕;我想問停經係咪會突然停止,先前會不 ...
我啱啱好似你情況,已經遲咗一個月未黎M,完全冇徵兆,又冇出汗又冇心情低落,都唔知做咩,想知你而家咩情況?我呢D情況係咪正常?

大宅

回覆樓主

我4X, 做過卵巢手術,大約1.5年前M開始不準
由2X-3X日不等,以前一般都是28天
皮膚差左,情緒差左,食少易肥。
我估是開始了......
大家有冇食supplement幫助舒緩下?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

simpleAA 發表於 18-2-9 22:25
我啱啱好似你情況,已經遲咗一個月未黎M,完全冇徵兆,又冇出汗又冇心情低落,都唔知做咩,想知你而家咩情 ...

我又係突然停左個幾月,感覺有小小潮熱,其他又無咩,我都想知係咪會突然停咁耐
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

伯爵府

Melmel2004 發表於 18-2-12 00:30
我又係突然停左個幾月,感覺有小小潮熱,其他又無咩,我都想知係咪會突然停咁耐
...

潮熱係點?

男爵府

我都有潮熱,一陣陣的,特別頭部會覺得谷下谷下,
開始心跳加速出汗,
冬天好D...
發覺做瑜珈,打坐,自己按下穴位有幫助
最近覺得皮膚差左,敏感左,容易爆瘡...唉...

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

歌莉亞 發表於 18-2-20 18:08
潮熱係點?

由胳肋底開始有一股熱氣上頭
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...
我媽咪都係近年開始步入更年期, 佢都係180度大轉變, 好似變左另一個人咁.佢又係成日好易倦同身骨痛, 潮熱多汗, 失眠, 睇見佢精神好差, 而且佢情緒又係大起大落.
最近問佢仲有無咩唔舒服, 佢話成日都好易尿滲, 我已經有買添寧護墊比佢用.
唔知買邊隻比更年期既Supplement好定同佢睇醫生/中醫好.
~開開心心過每一天~

水晶宮

2024年龍年勳章

Melmel2004 發表於 18-2-12 00:30
...

我發覺潮熱出現的pattern係:m唔黎果段日子,潮熱特別密特別勁;『嘔』緊m(即係覺得breast漲漲地),潮熱就會消失。

皮膚見鬆,由其塊面,毛孔變大,又乾。
本身已經訓得唔好,加上更年期更加醒訓,日頭就見攰

別墅

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

Rita 發表於 17-9-24 19:00
我有朋都係40幾就更年期。
我地都需要正能量過渡,所以我先至開帖搵同路人
...

我44歲,近两年開始有更年期情況,我都好怕

男爵府

LeBlue 發表於 18-2-20 19:29