自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

小心中伏

禁止訪問

開心吸收勳章

男爵府

tom_s18 發表於 17-9-24 19:42
你自己的錢自己都唔理,現在講麽都冇用,早就應該搵律師了,地可以很值錢的,若是某些地段可能值幾億,你蠢 ...

其實我想理,不過我老豆阿爺早死,我又唔識理,咁就比我三姑姐有機可乘。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

今時唔同往日.以前俾D黑錢.搵下關係.可能就搞掂咗.今次實係搞唔掂先逼不得已搵你地.總之.萬事小心.不要亂簽文件同俾文件人.可能真係有錢分.必要時暗地裡錄音.以防萬一.每次問嘢前.先問人.例如.點稱呼你?等佢答咗你先.如佢答李主任.跟住你重複.李主任.你好.再問問題.

男爵府

ET19 發表於 17-9-24 20:02
有機會氹妳上去簽轉讓,你應該係爸爸加左你入祖冊。
我有個case其中一個仔走左,家人一直瞞住,至內地有房 ...

嗯!我二姑姐係老實人,我三姑姐是壞心腸的人,打電話比我是二姑姐,應該唔會有問題。

珍珠宮

csy_0101 發表於 17-9-24 19:42
提提,你爺及老豆死亡證和你自己證件,唔好隨便俾第三者,係交就直接俾政府機構或律師....
...

係大陸,只識證,即使唔係果个人,拎住張證做咩事都得

我大陸親戚有醫保,張咭邊個用都得

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係咁易搞,上去十次都未必搞掂。

大宅

早幾年都有親戚call我屋企返去簽名認左間袓屋,話政府新政策,我返去淨係簽文件1蚊都唔洗比同開個銀行戶口就年年有錢轉入去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

babyf 發表於 17-9-24 14:05
以前你無搞地證,三姑姐都可以賣曬D地?咁使乜你返去搞

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我老爺在鄉下都有間祖屋, 我老公几兄弟上去搞過几次都唔得, 無得搞!
因為, 屋企是你的, 地是政府的, 如果你長期無人住, 水電費單都無, 拆起上嚟, 都唔會陪得多(因為你唔係當地人)
你個三姑姐無咁好人益你, 佢想你搞掂, 然後吞咗佢, 你小心, 大陸親戚無親情講的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

回覆樓主:

我老豆有祖屋喺廣州,佢走咗之後,我媽媽同埋幾兄弟姊妹都無人夠膽返大陸搞,四十年冇去過,放棄!

不過,我老爺今年四月真係俾人叫上大陸搞房產登記,係大圍做嘅,直情喺公安局派出所擺幾個counter,老爺順手俾哂所有地我老公

伯爵府

wuwucancan 發表於 17-9-24 14:35
我媽爸都有兩間屋,想搞轉名之後賣買,都係5知点找香港律師搞 ...

如果有齊房產証,上去大陸地產網睇下

伯爵府

p95832516 發表於 17-9-24 14:28
回覆 菇芝bebi 的帖子

我都問過民建聯內地法律免費諮詢,他說要村長承認你才得,村長就是我堂哥,我聽二姑 ...

霸,係用,咁就無所謂,但點解你知道係你名?係咪有証據証明?始終現在D地好值錢,分分鐘有一千幾百萬,如果你唔介意豪俾中央就唔洗理佢

珍珠宮

菇芝bebi 發表於 17-9-25 08:55

有,問左上面D律c要找香港律師搞左轉名先可以在大6賣買

珍珠宮

菇芝bebi 發表於 17-9-25 08:55

因為間屋父母名,要搞轉給哥哥先可以賣出

男爵府

p95832516 發表於 17-9-24 22:17
嗯!我二姑姐係老實人,我三姑姐是壞心腸的人,打電話比我是二姑姐,應該唔會有問題。
...

三姑姐,二姑姐,啫係你爸爸妺妹?爺爺女女?
如果係,佢地其實都有權分喎

大宅

回覆樓主

佢叫得你返去搞,即係佢自己未搞掂。而家內地收購地皮好貴,我有朋友以前住城市郊區,大塊地俾人收購後,身價漲到而家全家移民左去溫哥華,重要買左間三千呎既屋

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

緊係去攪啦。我鄉下深圳。一話攪,個個親戚即去整。而家賣返d地同屋俾自己村委。一間屋仔連地都換到3個新單位。有d本身起左6,7層果d.賣俾村,收返差吾多2千萬

複式洋房

p95832516 發表於 17-9-24 13:47
今朝,我鄉下增城的二姑姐打電話比我明天要翻去搞地証。文革時期我阿爺老豆偷渡游水落離香港,跟著同我呀媽 ...

而家廣州的樓好值錢,咁係搞啦!

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 17-9-24 14:18
如果地仲係好多,值錢就返去搞,搵大陸律師問下。

如果唔想煩同唔需要啲錢就無謂搞。
我個case 同你有d似, 我爺係番禺鄉下有祖屋同一塊地, 咁多年都我地香港的親戚都冇過問, 上年年尾大陸的親人 (伯父, 好少好少接觸) 又係打來叫我地準備 d 文件, 話因之前一直 under 我爺名, 佢走左十幾年一直都冇話要轉名, 宜家叫我地係香港搵律師整份文件, 叫咩家庭關係表, 証明我同我姐係我爸的女兒 (我爸早4年前唔係到), 之後要再整一份放棄繼承書, 之後再搵日返去大陸公正行簽名.問過香港有中港牌的律師, 咁樣整一整一個家庭 (爺的每一個仔女)大約報價要萬幾二萬.. 真心唔想無啦啦俾果舊錢出來, 所以佢打來俾我地叫左幾次, 我地話有時間... 年中打過來一次催, 之後冇再打俾我地了...

首頁
34567...9

尾頁

跳至