自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

上網查好多版本,有冇人近排申請過,想去金鐘十一樓搞,因為網上好似比較煩,謝謝,洗晤洗工作證明?同係咪要好早去取「醜」?

大宅

而家只有網上整,無得去辦事處整

大宅

tracyynn 發表於 17-9-24 15:31
上網查好多版本,有冇人近排申請過,想去金鐘十一樓搞,因為網上好似比較煩,謝謝,洗晤洗工作證明?同係咪 ...

而家上網整便可以

wcpcelia    發表於 17-9-24 19:05

大宅

謝謝,原來巳經冇得親身去😭,因為幫老爺奶奶搞電腦白痴既我,又要研究下了

大宅

港澳出生的永久居民或非港澳出生但曾赴台的永久居民,
且預計在台停留不超過30天者,可至移民署「港澳居民網路申請入臺證」(簡稱網簽系統)免費申辦入臺證

港澳居民持有效來臺證件、曾經以港澳居民身分來臺或在港澳出生者,且持效期六個月以上護照者,即可申請。This online application is only for HK and Macau resident, in possession of a passport valid for more than 6 months, who possesses a valid Entry permit, has been to Taiwan before as a HK and Macau resident, or was born in HK or Macao.
網簽系統:https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action

首次申請入台證的非港澳出生、持港澳護照或BNO護照,而未持有其他國家護照的港澳永久居民,以及打算在台灣停留逾30日的港澳永久居民,可透過「境外人士線上申辦系統」申辦網絡入台證;如上載文件齊全,最快5個工作天獲批。申請者獲批入台證後,在網上以信用卡繳付600元新台幣費用及列印入台證即可。

https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao

大宅

回覆 tungchingkai 的帖子

你好, 想問下D證件, 如回鄉証, 身份證, 特區護照 是否要彩色影印再Upload 俾佢地定可以黑白?
另外2吋半彩色相本身屋企人有(没有檔案低) 可以用手機影再UPload 俾佢地定要出街再影過拎番個檔案底呢?

我早二年申請去金鐘申請無咁煩, 所以第一次上網申請傳統證, 好多不明白地方, 麻煩哂, 謝謝

大宅

回覆 pooh88 的帖子

你好, 想問下D證件, 如回鄉証, 身份證, 特區護照 是否要彩色影印再Upload 俾佢地定可以黑白?
另外2吋半彩色相本身屋企人有(没有檔案低) 可以用手機影再UPload 俾佢地定要出街再影過拎番個檔案底呢?

我早二年申請去金鐘申請無咁煩, 所以第一次上網申請傳統證, 好多不明白地方, 麻煩哂, 謝謝

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

所有証件、相片用原件upload上網,有格式要求的。

大宅

回覆樓主

証件要彩色,不能影完先上載。另外,相片你可以用証件相apps影完再上載,有人試過可以。

大宅

回覆 tracyynn 的帖子

如果申請過,即去過的話,可以用「港澳居民網路申請入臺證」方法

伯爵府

畀面勳章

依家上網申請要上載証件同相架??? 我記得以前唔駛架!

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

Chunma8083 發表於 17-9-25 13:53
依家上網申請要上載証件同相架??? 我記得以前唔駛架!

之前未去過,而且非香港出世先要。

wcpcelia    發表於 17-9-25 18:25
Chunma8083    發表於 17-9-25 15:44

大宅

https://coa.immigration.gov.tw/c ... seas-honk-macao/faq

系統操作問題
1. 附件無法成功上傳,應如何處理?
答:確認附件是否為jpg或jpeg格式,容量大小為512KB以下,若檔案超過512KB,建議用「小畫家」軟體作調整容量大小。
2. 我可以利用手機將證明文件拍照後上傳嗎?
答:建議您將個人照片及證明文件以掃描方式上傳,以確保上傳之照片及證明文件內容能清楚顯示。
3. 我可以將證明文件影印後上傳嗎?
答:內政部移民署並無規定申請證明文件不得影印後再上傳,但如審核人員對您的證明文件有相關問題時,將會通知您攜帶證明文件正本至駐外館處進行確認。

大宅

回覆 tungchingkai 的帖子

謝謝解答, 因為老爺奶奶未去過, 又係大陸出生, 即係證件最好直接SCAN上電腦, 相片出街影拎番檔底先得.....如果D人無得Scan 咪好大獲 =.= 其實回鄉証同護照係咪有相個版就可以? 麻煩哂

大宅

回覆 sk2sk2 的帖子

因為老爺奶奶出街影, 而apps我唔太識用, 即係要問番哂相鋪D人拎番個相檔案先得?

大宅

tracyynn 發表於 17-9-25 14:42

因為老爺奶奶出街影, 而apps我唔太識用, 即係要問番哂相鋪D人拎番個相檔案先得? ...

唔使,就咁上載相片,可以叫影相鋪幫你搞。或者叫朋友用公司部影印機掃描上載到電腦上。

大宅

我公司有得掃瞄, 但証件個D太細要放A4紙係背面先掃到, 原來証件相都可以掃瞄嗎, 我仲以為一定要去哂照到拎番個底先得, 咁樣方便得多, 謝謝解答^^

大宅

回覆 tracyynn 的帖子

香港快圖美是有掃描文件到USB 服務,我相信其他影像哂相鋪都會有

別墅

回覆樓主:

分享一下,最近幫屋企人整完,相片因為之前第一次上傳左,個背景唔夠白,所以唔得,之後要屋企人去影相舖,影完send個電子檔去個人e mail,咁樣先搞掂相片部分,其他証件相就用相機影完,再用電腦上傳,
要小心檔案既kb, 整個台証好麻煩,但好彩台灣個邊效率好快,可以好快批到,碌卡俾完錢,就去影印舖彩色print印。

公爵府

tracyynn 發表於 17-9-25 16:00

我公司有得掃瞄, 但証件個D太細要放A4紙係背面先掃到, 原來証件相都可以掃瞄嗎, 我仲 ...

證件相可掃描,用A4紙放底面最好,scan後用小畫家選擇像素,一般揀900左右,另存後都Ok,唔後又再試

首頁

尾頁

跳至