嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問我BB 就黎8 個月,食完固體食物後係咪可以嘗試唔畀奶?因為佢有時明明食左成碗糊仔都仲可以飲到100ml 奶,其實係咪應該唔畀奶?唔係永遠都代唔到一餐?
回覆 meimei47 的帖子

Hello meimei 47 一般8 個月嘅BB 食到1-2 餐固體,如果BB 一餐已經食到大半碗糊仔/ 粥仔連埋菜同肉類,就唔需要補奶,補左奶有機會令BB 下餐固體食少左架! BB 胃口好好呀, 佢食到兩餐固體未呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-26 17:14
回覆 meimei47 的帖子

Hello meimei 47 一般8 個月嘅BB 食到1-2 餐固體,如果BB 一餐已經食到大半碗糊仔/ ...

我聽姑娘講要代到一餐先比第二固,打算馬上開始畀晚餐加固。

別墅

食左成碗糊仔都仲可以飲到100ml 奶, 或者可以試下轉食粥仔, 我覺得會飽肚d.

我阿女8個月時我午+晚餐都食粥仔, 食半碗 (粥+餸) 再補奶, 我阿女好大食, 半碗係唔夠飽, 但我怕佢一次食咁多固體難消化, 所以分兩次加固. 見阿女食得好d, 我就每餐多 d 固體少 d 奶, 慢慢就變左兩固.

我既做法唔知好唔好, 只供參考.

meimei47 發表於 17-9-26 17:50
我聽姑娘講要代到一餐先比第二固,打算馬上開始畀晚餐加固。

8個月BB開始轉食2餐固體好好呀,跟返大人午、晚餐時間,日後佢嘅飲食規律同大人更容易配合。 BB已經有一定咀嚼和吞嚥能力,媽媽可以增加食品種類同質感,每種新食物由少量開始同連續試3日,按返BB吞嚥/咀嚼能力改變食物質感到較稠和搗碎,仲要建立BB飲水習慣,BB肯唔肯飲水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-27 17:28
8個月BB開始轉食2餐固體好好呀,跟返大人午、晚餐時間,日後佢嘅飲食規律同大人更容易配合。 BB已經有一定 ...

我畀bb 用吸管學習杯飲佢會'逐'到,有時發忟就唔飲,用奶樽餵水反而好D , 飲多D. 但想訓練佢。

之前姑娘話應該跟大人用杯昂高頭飲水,用飲管杯飲都唔係咁好。應該幾歲開始訓練佢用大人杯飲?

複式洋房

Yellow_Bean 發表於 17-9-27 16:10
食左成碗糊仔都仲可以飲到100ml 奶, 或者可以試下轉食粥仔, 我覺得會飽肚d.

我阿女8個月時我午+晚餐都食粥 ...

多謝你呀,我畀粥仔架,之後都要食成100ml 奶,佢就黎8 個月,我今日開始試兩固。

通常食完固之後應該隔幾耐畀奶?我試過想唔畀奶,點知佢1 ,2 個鐘後就扭肚餓,搞到亂曬D 時間。

別墅

我餵完粥即刻補奶, 因為阿女食半碗粥根本唔飽
meimei47 發表於 17-9-27 20:21
我畀bb 用吸管學習杯飲佢會'逐'到,有時發忟就唔飲,用奶樽餵水反而好D , 飲多D. 但想訓練佢。

之前姑娘 ...

BB初學飲水用兩旁有杯耳鴨咀杯會比較易適應,媽媽可以從旁協助,避免水流得太快令BB嗆到,佢習慣左用鴨咀杯就可以俾佢試下用飲管杯,當BB雙手有一定協調能力,可以逐漸學識雙手拎杯飲水/奶架,用杯飲奶/果汁可以減低BB蛀牙機會。媽媽逐步增加用杯來飲奶次數,順其自然BB會慢慢改變進食方式,大概1歲-歲半既BB會識得自己拎住杯黎飲奶和水架。昨日開始試兩固,BB食得好唔好呀?

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-28 18:15
BB初學飲水用兩旁有杯耳鴨咀杯會比較易適應,媽媽可以從旁協助,避免水流得太快令BB嗆到,佢習慣左用鴨咀杯 ...

夜晚食1/3 就唔食,好似佢心情好就食多D, 心情唔好就唔食,應該點改善?我擔心到BB 一歲都仲未取代到2 餐奶......

如果真係咁大唔大問題?

別墅

可以試下煮多 d 唔同野俾 bb 食, 睇下佢鍾意食咩. 我阿女最鍾意食蕃茄, 煮蕃茄肉碎字母粉一定食晒一碗, 但唔多鍾意食西蘭花.

複式洋房

Yellow_Bean 發表於 17-9-29 12:18
可以試下煮多 d 唔同野俾 bb 食, 睇下佢鍾意食咩. 我阿女最鍾意食蕃茄, 煮蕃茄肉碎字母粉一定食晒一碗, 但 ...

我有煮唔同野,你bb 而家係咪已經唔使再飲奶?只食固?

如果佢個餐唔鐘意食,你就畀番奶?

別墅

我女14個月, 早晚飲奶, 其他時間都係食固體. 健康院話1歲bb 每日飲 12-16安奶.

如果個餐阿女唔肯食, 我會俾番奶. 其實而家佢有時都會太眼訓/ 唔舒服... 唔肯食, 我就餵奶算了. bb 心情好難捉摸, 細個時都會無啦啦厭奶啦, 大左加固食得好地地又有時突然唔肯食, 真係唔擔心得咁多.
meimei47 發表於 17-9-28 18:55
夜晚食1/3 就唔食,好似佢心情好就食多D, 心情唔好就唔食,應該點改善?我擔心到BB 一歲都仲未取代到2 餐 ...
每個BB 食固體嘅進度都唔同,胃口亦有時會較反覆。媽媽可以試下用色彩鮮艷嘅食材整糊仔/ 粥仔,例如南瓜、番薯、紅蘿蔔、馬鈴薯、蛋黃等吸引BB 食,唔同食材配搭可以增加BB 進食興趣。而家BB 先8 個月,營養仍然係來自奶同固體,到1 歲時BB 主要營養係黎自三餐固體,媽媽試下多花心思係食材上睇下會唔會令BB 胃口好d!

複式洋房

Yellow_Bean 發表於 17-9-29 14:11
我女14個月, 早晚飲奶, 其他時間都係食固體. 健康院話1歲bb 每日飲 12-16安奶.

如果個餐阿女唔肯食, 我會 ...

知道thank you!! 我太擔心喇,因為第一胎好多野咩都唔識,thank you 知道bb 係會咁,我會試多d 唔同方法煮唔同嘢。

有時真係心力交瘁

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-29 15:09
每個BB 食固體嘅進度都唔同,胃口亦有時會較反覆。媽媽可以試下用色彩鮮艷嘅食材整糊仔/ 粥仔,例如南瓜、番 ...

Thank you very much !! 知道。
meimei47 發表於 17-9-29 15:59
Thank you very much !! 知道。
加油

大宅

回覆樓主

我個囡囡唔鍾意食奶,又唔太鍾意食粥, 似要氹好耐先肯食少少。我想比佢試食字母粉,其實七個月冇牙係咪都可以照吞字母粉?

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

8個月已經係2固+早晚奶, 你試下加多少少粥, 睇下佢仲係咪要食奶定係心隱

首頁

尾頁

跳至