自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

A 係欠一個物業姐, B 係欠好多野, 而呢d野唔係錢可以解決到!
結婚生仔經歷會令人成長,B 無成長, 再吃喝玩樂拍拖甩拖轉工多十年八年,就真係同一條䶢魚無分別!

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

A

大宅

回覆 patpat234 的帖子

請問點樣先可以做FTM, 而又唔會悶同平淡? THX

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

隨遇而安

大宅

回覆樓主:

睇下咩年齡就有咩心態
冇得羨慕對方
人人都有唔同嘅路

wcpcelia    發表於 17-9-29 15:35

水晶宮

B係咪學歷好d?事業成功d?如果唔係,A和B都係做文員/秘書,搵差唔多,唔覺得B會比A優勝。一年轉3次工,你話高薪厚職跳槽就話啫。

大家聽樓主講B的獨身生活,會唸B係靚女,多姿多彩,A係肥C9,行屍走肉。但可能兩個都係樣貌普通的中年女性。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

B

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mrs.Chan 發表於 17-9-27 00:35
兩樣都唔啱我性格,唔揀!

別墅

回覆樓主

每人的人生都不同,知足常樂。樓主講的兩個朋友問題在於不滿現狀但又不想改變。屈住屈住返工,有無嘗試改變? 轉工或止我增值都係解決方法。兩公婆平淡生活都可以好幸福,有小朋友亦可以偶爾放自己一日假。令一個羨慕人有好姻緣,但有無揾到段段感情唔長原因? 單身生活亦可以好精彩。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

我先做B再做A

男爵府

回覆樓主:

我自己係A, 我愛平淡但穩陣,有自己家庭,我個女我就想佢簡b, 同我住,有我睇住佢生活可多姿多彩

子爵府

回覆樓主:

b

侯爵府

回覆樓主:

兩款都唔適合我,要返依家嘅就0K

wcpcelia    發表於 17-9-29 15:35

子爵府

B

大宅

回覆樓主:

點解A冇得旅行!!現在好少冇得旅行case

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

我以前係B,現在係A
我以前想成為A, 現在想變返B

大宅

Jane1983 發表於 17-9-27 18:14
B係咪學歷好d?事業成功d?如果唔係,A和B都係做文員/秘書,搵差唔多,唔覺得B會比A優勝。一年轉3次工,你 ...

我都覺樓主有偏向b 。

A冇樓都唔係好大問題,因現在樓價貴,我都識好多唔喜歡做 樓奴的人,但唔去旅行真係唔多,仲有A可决定生唔生小孩,有佢地plan ,如果經濟唔得,可生一個,香港教育費唔要求高,好貴,無需要節衣縮食養一個小孩。如果養唔掂唔好生,二個一齊生活都好開心!!2個一齊揾錢,一齊share ,係好過1個。

再老d話,日日都係去旅行生活,如果真係喜歡冇所謂,但體力已大不如前,有個伴好重要

大宅

Yibu 發表於 17-9-27 10:14
我都好奇怪咁多人選B. A 係搵錢少D, 但有份工有老公有仔女, 無什麼問題呀. 我身邊有一位B (40+), CV 好花, ...

仲有b雖好多男仔追,但就冇人想同佢結婚,咁是否女方也有問題。男仔當佢係咩~
當係保守……
b唔覺多姿多彩

公爵府

回覆樓主:

點解咁多人揀b?如果a同b大家收入差唔多,只係a俾哂家庭開支,b就痴父母,攞d錢自己吃喝玩樂一樣冇錢剩,唔通諗住痴父母到百年歸老

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

再講多d我對A同B的睇法。
A是被動型,工作上遇到不公平,同事間是非問題,A選擇忍耐唔出聲,一日公司唔執都會做到退休果種。
對愛情,A亦一樣被動,由初戀到結婚從冇想過會再有第二對象,由一拍拖開始就冇諗過“分手”兩字。

B是變動型,工作上遇到不公平,同事間是非,現況冇法改變時,B會選擇走,總是抱住下一間公司或者會更好的想法。
對愛情,B一樣是變動,當發現男友不如自己所想,夾唔到,就會選擇走,唔會花時間想改變對方,總是抱住下一個才是真命天子的想法。

A的人生很簡單,平路一條,沒起伏,其實很幸運。

B的人生很變動,路上遇到的風景雖然多,但都是徒勞沒有結果。

所以係性格影響命運,定命運造就性格,我都睇唔透。

首頁

尾頁

跳至