自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因廁所沖涼企缸漏水到樓下, 現屋邨管理要求拆去企缸重新再做防水層,
問題是同時要拆去自己私人安裝既浴屏,
而且因尺寸問題拆去企缸後多數用唔返要掉左佢.

我覺得買返黎2000蚊, 話就話用左幾年,
不過冇爛冇事又要我拆左佢好O徒.
拆佢話可以唔收錢幫我拆,
但我要出邊另搵人再裝過,
就算只裝條鐵通用浴簾都要一千幾百.

雖然佢話若唔比佢上門整要扣分,
但我想問有冇咩方法/理由可以唔比佢整?
可否直接同房署講話唔整?
因唔想只係某D住客吹毛球疪其實冇需要, 可否要求入佢屋睇睇?
要返工冇理由請幾次假等佢黎又CHECK, CHECK完又等佢整,
當日又唔沖得涼.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:29
因廁所沖涼企缸漏水到樓下, 現屋邨管理要求拆去企缸重新再做防水層,
...

漏水落樓下都唔比人整?

子爵府

藍尾巴 發表於 17-9-28 19:35
將心比心,如果天花漏水既係你,你都會想樓上快d整好啦。而且政府肯郁肯做野,應真係有問題
...
若果真係冇辦法咁都會比佢整,不過無端端要我駛錢, 又冇補償,
所以睇下呢度有冇JM會清楚D

怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

子爵府

Carsonbb0800 發表於 17-9-28 19:39
漏水落樓下都唔比人整?
個企缸去水入面滿哂水, 漏左落樓下, 一滴滴咁喎.
要整都要比架啦, 唔比佢話要扣分

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:40
若果真係冇辦法咁都會比佢整,不過無端端要我駛錢, 又冇補償,
所以睇下呢度有冇JM會清楚D
...

沖涼企缸是公屋原有設施還是你後期改裝?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

係唔係你屋企漏水?
其實唔駛你俾錢整, 你應該已經好開心。
算啦!你都係洗1千幾百, 大家好。

子爵府

3b 發表於 17-9-28 19:44
沖涼企缸是公屋原有設施還是你後期改裝?
企缸係原有, 浴屏自己裝

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

企缸應該唔係公屋built-in 設施嚟㗎?房署又會咁好人幫你整地台?因住要收你錢

子爵府

(Samantha) 發表於 17-9-28 19:44
係唔係你屋企漏水?
其實唔駛你俾錢整, 你應該已經好開心。
算啦!你都係洗1千幾百, 大家好。
企缸入面漏水.
公屋唔係改裝過既都應該係包保養維修既.係啦, 唉....破財. 不過我驚係有D人吹毛球疵,
可能唔係漏得太誇張, 佢就要求整.
若我冇浴屏可能都冇問題

侯爵府

好媽媽勳章

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:46
企缸係原有, 浴屏自己裝

咁自己裝嘅嘢,又冇業主房署批,佢可以話係未經許可加建,冇計,佢哋一定要你自己搞掂

之後唔洗租公屋都要還原俾返佢啊

水晶宮

回覆樓主:

真係住慣政府屋吾駛俾錢,連維修政府同你整埋都話無端端要請假和整過條鐵通。如果你住私樓你整壞人地装修都要同人整番啊!

踩玻璃朋友    發表於 17-9-29 15:11

水晶宮

畀面勳章

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:49
企缸入面漏水.
公屋唔係改裝過既都應該係包保養維修既.係啦, 唉....破財. 不過我驚係有D人吹毛球疵,
可能唔 ...

破財擋災 好運自然來

踩玻璃朋友    發表於 17-9-29 15:12

水晶宮

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:49
企缸入面漏水.
可能唔 ...

吾漏得緊要就可吾理嗎?只要係漏就要整啦,你漏落下面电燈觸电短路會火觸架。

踩玻璃朋友    發表於 17-9-29 15:12

子爵府

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:29
...

漏水落樓下都想搵人幫你諗辨法唔整,你真係好自私!

你依家住公屋,如果私樓等收律師信啦!

子爵府

jutau 發表於 17-9-28 19:47
企缸應該唔係公屋built-in 設施嚟㗎?房署又會咁好人幫你整地台?因住要收你錢
...
真係公家. 而家拆完後唔再整, 只求其整幾舊磚防止D水流出黎

別墅

回覆樓主

咁你的確令樓下漏水喎,無論漏得勁唔勁

男爵府

回覆樓主

老實說,我好憎自私的人

子爵府

louisvuitton 發表於 17-9-28 20:01
老實說,我好憎自私的人

仲夠膽係呢度問人點樣可以唔整先好野!

男爵府

踩玻璃朋友 發表於 17-9-28 19:42
個企缸去水入面滿哂水, 漏左落樓下, 一滴滴咁喎.
要整都要比架啦, 唔比佢話要扣分 ...

其實唔理一滴滴漏又好狂漏都好,都係要整...唔係話漏得唔嚴重就唔洗整

首頁

尾頁

跳至