自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

zoe@3510 發表於 17-9-30 22:16
紫蘇葉煲水都得,傷風感冒初起時就要飲。 當然因人而異,我仔就飲左後,第二日好啲,再飲,就唔需要睇西醫 ...

想請教下份量係點樣?同埋會唔會好難飲?謝謝
我要更加努力!

男爵府

回覆樓主:

咳唔係一時半刻會好
世人就係覺得乜都要快
所以抗生素才橫行霸道

複式洋房

siub999 發表於 17-9-30 10:08
我細路有一日放學突然勁咳,多痰聲,我地平時唔比細路食甜,我覺得好大機會係比同學野。
同日放學聽到有倆 ...

我依家大肚,咳左好耐唔太敢食西藥,煲川貝母平時都ok, 但今次都唔得,終於飲左陳年陳皮焗水就好番哂。

大宅

好返之後, 試下燉粟米,紅蘿蔔, 椰子, 蘋果, 蜜棗, 南杏, 陳皮俾佢飲, 打好個底, 我2個女前年冬天晚晚咳, 又係咳到嘔, 係咁換床單, 舊年入秋開始燉呢個湯俾佢地飲, 舊年冬天無咳過, 細女身體仲好左好多!

侯爵府

回覆樓主

最近買咗本湯水書諗住增強吓抵抗力,本身作者有中醫底,所以會教你分咩類型煲咩湯

另外樓主,我本身都睇開法國,但最近轉去睇仁安,一黎冇咁多人易book d,另外因爲人少d,醫生會慢慢解釋俾你聽
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

Carsonbb0800 發表於 17-9-30 21:40
說明書話2歲以上都ok

我今日買左,但說明書寫6歲....我問藥房,佢叫我減一半份量(我小朋友4歲)

男爵府

BK Milk勳章

Carsonbb0800 發表於 17-9-30 10:50
我比果隻非洲xxxx止咳露,食左2日冇咳冇痰

小朋友幾多歲可以飲?

琥珀宮

siub999 發表於 17-9-30 10:08
我細路有一日放學突然勁咳,多痰聲,我地平時唔比細路食甜,我覺得好大機會係比同學野。
同日放學聽到有倆 ...

接骨木,iherb有得賣,氣管敏感可以每朝飲杯暖蜜糖水

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咳,都咁燥,一陣野到個手足口,樓主仲火。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

回覆樓主:

位元堂猴棗末好掂,兩枝搞掂,要$400

男爵府

回覆樓主:

我覺得鱷魚肉、天生雪蓮煲湯係止咳最有效!好過成日食中、西葯!
另外用果皮焗水飲,化痰一流!!

男爵府

畀面勳章

小方b 發表於 17-12-23 11:13
我覺得鱷魚肉、天生雪蓮煲湯係止咳最有效!好過成日食中、西葯!
另外用果皮焗水飲,化痰一流!!
...

請問果皮焗水,係咪乜野果皮都可以?同埋除了果皮仲有無其他野?謝謝

珍珠宮

siub999 發表於 17-10-2 09:33
多謝大家回覆,今日諗仲再帶大細和老公三人再睇醫生,點知:

ST TERESA :今日假期無兒科,你地嚟到普通科 ...

每次病都係身體學習抵抗外敵
飲多d 水, 休息多d, 比身體一個機會學習自癒

男爵府

小B仔 發表於 17-12-23 12:08
請問果皮焗水,係咪乜野果皮都可以?同埋除了果皮仲有無其他野?謝謝

平時屋企收收埋埋個D果皮,括去D囊,用熱水浸

男爵府

回覆樓主

樓主,咁你的小朋友係咪一直冇返學直到冇曬咳痰?

別墅

回覆 chowqv 的帖子

請問那兒睇到我火?(禮貌)
這POST除了發表一下,還收到好多分享,學了不少,我覺得成件事好正面

謝謝各位

別墅

留言至今,開了學就嚟4個月了,

如大家所講,真係枕住病,不斷打杖咁,衰女好多野都不肯飲,返而我抗拒的西藥成咗好多,(倆個細路加埋睇咗17次醫生,破產!)因為真的希望快啲好,而且西藥比湯水中藥分量少,暴力可餵佢,另外煲呢樣果樣同步進行。周圍買野嚟試真係身心皆彼!!!!但我真的好多謝各位留言教我止咳方法,我覺得有人支持我打杖咁。

最後因為要嚴禁隔離個個細路,帶咗大嘅去老爺奶奶度住,雖然我係好唔想,但好快倆個病情有好轉了。

別墅

回覆 YuiYeeMa 的帖子

少少咳和鼻水我有比佢返,但病太耐就會比佢休息至完全好番,因為真係超級想佢快啲好返,我晚晚半夜起身幾次真係好辛苦!12月最勁,返咗四日學咋,有個醫生都叫停止所有活動七日
最攪笑老師日日都打來,話你帶佢睇專科吖嘛,跟住我唔覺意好激動咁話,"我全部都係睇專科㗎"

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

siub999 發表於 17-12-23 23:28
留言至今,開了學就嚟4個月了,

如大家所講,真係枕住病,不斷打杖咁,衰女好多野都不肯飲,返而我抗拒的 ...

我個仔小三,由九月例必每月病三日,今個月病足五日,通常係咳,發燒。之前晤知佢仲咩成日病,之後,卒之知佢氣管敏感,天氣變,氣管就發炎,繼而發燒。好坦白,呢幾個月心情好沮喪,晤知點幫佢,等佢晤好成日病。

呢兩個星期,我嘗試搵晤同方法,暫時呢兩樣,我仔最受得,純分享,晤知岩晤岩你。第一就係聽呢度姐妹介紹食m字個隻蜜糖,每日兩茶匙。第二日日飲燉肉汁。第三天氣一變,一定包著條頸。做足三樣,而家佢晤怕冷,而且精神好返,有血氣。

大宅

selina1109 發表於 17-12-23 23:47
我個仔小三,由九月例必每月病三日,今個月病足五日,通常係咳,發燒。之前晤知佢仲咩成日病,之後,卒之 ...

你試下比佢學游水呀,真係好work的。 以前我仔成日因為氣管炎,發燒,又入院。 之後醫生叫我比佢游多d 水, 我就每星期都比佢學游水,冬天都無停過。 佢之後真係好返好多,好少好少病了。 另外,而家好多豬肉都打左抗生素,肉汁真係可免則免。

首頁

尾頁

跳至